Toeren met een Volkswagenbusje langs de Zuiderwaterlinie

Hét icoon onder de busjes is toch zeker wel de Volkswagen T1 als je het mij vraagt. En ik mag ermee op pad! Met de rode Volkswagen Red Velvet T1 van De Volkswagenbus rijden we een deel van de Zuiderwaterlinie.

Het is bovengemiddeld warm als we op een zondag in november gaan toeren met het Volkswagenbusje. Gelukkig maar, want later blijkt dat er geen verwarming in de bus zit.

Oldtimer huren Noord-Brabant

Toeren met een Volkswagenbusje

Als we aankomen bij de verhuurder staat het busje al op ons te wachten. Wat issie leuk! In de loods staan nog meer Volkswagenbusjes (en andere oldtimers) maar deze rooie is toch echt wel de mooiste!

‘Ons’  Volkswagenbusje komt uit 1972 en heeft plek voor acht personen. Twee stoelen voorin en twee banken erachter. Wij gaan maar met z’n tweeën op pad dus ruimte genoeg. We krijgen uitgelegd hoe het busje werkt en waar we op moeten letten. Zo zijn spierballen vereist want stuurbekrachtiging kende men in 1972 nog niet.


We krijgen een mand mee met een picknickkleed, koffie/thee/chocomel en pepernoten voor onderweg en dan kunnen we vertrekken. Er zijn diverse uitgestippelde routes beschikbaar maar wij hebben zelf een route gekozen, namelijk de Zuiderwaterlinie.

Lees ook: roadtrippen langs 7 kastelen in Noord-Brabant

Ik kruip achter het stuur en op ons gemak tuffen we naar de start van de route, de Markt in Geertruidenberg. Als ik zeg op ons gemak dan bedoel ik dat letterlijk. Onze rooie rijdt namelijk maximaal 90 kilometer per uur. De snelweg kan dan ook beter gemeden worden.

In zo’n VW T1 zit uiteraard geen navigatie. Ik heb vriendlief daarom de papieren routebeschrijving in z’n handen gegeven. Lekker retro, helemaal in de sfeer van het busje.

Doen in Nederland: een VW T1 huren #volkswagenbusje #roadtrip

Roadtrip in Brabant: de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Al sinds de Tachtigjarige Oorlog zet Brabant het water in als verdedigingsmiddel. Na de strijd tegen de Spanjaarden deed de Zuiderwaterlinie dienst tijdens oorlogen met de Fransen en de Belgen. De gevechtsvliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog maakten een einde aan het militaire nut van de verdedigingslinie.


De Zuiderwaterlinie loopt dwars door Noord-Brabant en verbindt 11 historische vestingsteden en loopt van Grave tot Bergen op Zoom. Er is een autoroute uitgezet die is opgeknipt in vier etappes:

  1. van Grave naar Heusden
  2. van Heusden naar Geertruidenberg
  3. van Geertruidenberg naar Willemstad
  4. van Willemstad naar Bergen op Zoom

Wij kiezen de derde etappe omdat die het dichtst bij de verhuurlocatie in Hoogblokland ligt.

Kasteel Strijen Noord-Brabant Zuiderwaterlinie

De eerste stop maken we bij het Kasteel van Strijen. Veel is er niet meer over van het kasteel sinds het wapengekletter tijdens de Tachtigjarige Oorlog.


We rijden door naar Terheijden voor een stop bij de Kleine Schans. Het rijden gaat niet altijd even soepel, vooral het schakelen naar z’n achteruit. Zoveel mogelijk vooruit rijden dus. Bij de Kleine Schans voerden de Spanjaarden en de Staatsen tijdens de Tachtigjarige Oorlog vaak heftige strijd. Nu is het een mooi stukje natuur waar je heerlijk kunt wandelen.

Roadtrip Noord-Brabant: de Zuiderwaterlinie

Door de polder tuffen we verder.  Een mooi gebied om doorheen te rijden. Ik geniet dan ook met volle teugen!

Klundert is een van de drie vestingsteden op onze route, en een van de belangrijkste van de hele linie. Om de vijand buiten te houden werden de dammen in de grachten rondom Klundert voorzien van een spitse wand met daarbovenop zogenoemde ‘poppen’. Hierdoor werd het onmogelijk om de gracht over te steken.

Wat te doen in vestingstad Klundert?

We toeren weer verder met het Volkswagenbusje door polder Ruigenhil richting Fort de Hel. Dit fort is gebouwd in 1811 ter verdediging van Willemstad. Helaas is het fort gesloten als wij aan komen.


Inmiddels is het lunchtijd. We hebben zelf broodjes meegenomen die we, dankzij het mooie weer, lekker buiten in het zonnetje op kunnen eten.

Toeren met een volkswagenbusje langs de Zuiderwaterlinie

Met volle buik rijden we naar vestingstad Willemstad. Om de Hertog van Parma tegen te houden liet Willem van Oranje hier de vestingwerken bouwen. Later kwamen er nog een aantal forten bij. We wandelen over de vestingwallen, nemen we een kijkje in enkele van de vele bunkers en bij het Mauritshuis, het buitenverblijf van Willem van Oranje. Hier in Willemstad eindigt onze roadtrip langs de Zuiderwaterlinie. Zeker weten dat we de overige drie etappes ook nog gaan rijden.

Toeren met een oldtimer langs de Zuiderwaterlinie in Noord-Brabant, Nederland

Tijdens ons dagje weg met de VW bus krijgen we veel bekijks. Mensen lachen en zwaaien en spreken ons ook aan, wat leidt tot leuke praatjes. Ook leren we weer wat bij over de geschiedenis van Nederland. Wat een fantastische dag!


Kijk ook de de video van ons dagje toeren met de T1.                                     

En, wanneer ga jij een Volkswagen T1 huren om een mooie roadtrip in Nederland te maken?

Bewaren voor later? Pin op Pinterest:

Dagje uit in Nederland: toeren met een Volkswagenbusje langs de Zuiderwaterlinie #vwt1 #roadtripTouren langs de Zuiderwaterlinie met een Volkswagen T1 #nederland #roadtrip #volkswagenbusje

Share: