Er op uit in en om Winterswijk

Door 100% Winterswijk werd ik uitgenodigd om Winterswijk en omgeving te gaan ontdekken. Winterswijk is gelegen in de Achterhoek, vlakbij de grens met Duitsland. In het bruisende centrum, maar ook in de omgeving, is ontzettend veel te zien en te doen. Ontdek hoe mooi Winterswijk is met onderstaande tips:

Dorpswandeling

Onder leiding van een gids maakte ik een mooie dorpswandeling door het bruisende centrum van Winterswijk. In Winterswijk is het leuk winkelen en op zaterdag is er een gezellige markt. We wandelen door sfeervolle straatjes zoals de Nieuwstraat, het oudste (en misschien wel het mooiste) straatje van Winterswijk. De gids vertelt verhalen over de katholieke kerk die van de ene op de andere dag protestants werd, over Tante Riek die tijdens WOII hulp bood aan onderduikers, over de snippers van liefdesbrieven die door het centrum verspreid liggen en ook hoe makkelijk het was om je rijbewijs te halen: als je een rondje om de kerk kon rijden was je geslaagd. Waar je ook loopt in Winterswijk, overal word je herinnerd aan de meest bekende inwoner van Winterswijk: Piet Mondriaan.

tips winterswijk

Villa Mondriaan

Piet Mondriaan, bekend van zijn horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, woonde in zijn jeugdjaren in Winterswijk. Hier ontdekte hij zijn passie voor schilderen. In zijn voormalig woonhuis is sinds 2013 het museum Villa Mondriaan gevestigd. Hier wordt het levensverhaal van Piet Mondriaan verteld, maar er wordt ook aandacht besteed aan zijn leermeesters. Jonge kunstenaars hebben in Villa Mondriaan de mogelijkheid hun werk te tonen. In het museum is een gratis audiotour beschikbaar met achtergrondinformatie, er is een interactieve app en voor kinderen is er een speurtocht uitgezet.

“Mondriaan was een goede lijnrechter”
– Johan Cruijff –

Wijngaard Hesselink

Tijdens een toer door de omgeving van Winterswijk strijken we neer voor koffie met appeltaart op het terras van Wijngaard Hesselink. Hier kun je 7 dagen in de week terecht om de wijngaard te bekijken en voor een wijnproeverij. Ik ben geen wijndrinker maar het was leuk om er even rond te kijken en de appeltaart was heerlijk!

wijngaard achterhoek

Rosenhaeghe Living Gardens

In de prachtig aangelegde tuinen van Rosenhaeghe waan je je in Engeland. Hier doe je inspiratie op maar kun je ook een tuinontwerp laten maken. Wandel tussen de vele mooi rozen of geniet van speciale koffies en gebak als de Celtic Goose. In het kleine winkeltje worden landelijke producten verkocht. Tijdens lunchtijd worden er panini’s en soep geserveerd.

fietsen winterswijk

Watermolens

In het Nationaal Landschap van Winterswijk vind je twee watermolens: Watermolen de Olliemöle en de Berenschot’s Watermolen. Laatstgenoemde is een rijksmonument uit 1652, gelegen in de prachtige natuur van het Woold. Sinds 1991 is de watermolen, die nog helemaal intact is, in gebruik als restaurant. Een stukje verderop, op een hele fotogenieke plek, staat Watermolen de Olliemöle.

wat te doen in Winterswijk

Brouwerij Wentersch

Als bierliefhebber is een bezoekje aan bierbrouwerij Wentersch een must-do als je in Winterswijk bent. Hier worden diverse speciaalbieren op ambachtelijke wijze gebrouwen. De brouwers brouwen alleen met de beste ingrediënten, waaronder liefde en passie, en met grondstoffen uit de omgeving, zoals gagel, een plantje wat in het Kronenburgerveen groeit. Een van de bieren die bij Wentersch gebrouwen wordt is Piet, een weizen bier dat gebrouwen is als eerbetoon aan Piet Mondriaan.

brouwerij Wentersch Winterswijk

Het Wooldse Veen

Samen met een gids van natuurmonumenten maakten we een wandeling door de kwetsbare natuur van het Wooldse Veen. Al lopende over het speciaal aangelegde wandelpad vertelde de gids uitgebreid over de diverse plantensoorten waaronder zonnedauw en veenmos. We zagen diverse vlinders, waaronder het koevinkje, en een levendbarende hagedis. Er schijnen ook dassen en slangen voor te komen in het gebied.

wandelen in winterswijk

Flamingo’s spotten

Toen we aankwamen bij onze bed & breakfast stonden er fietsen voor ons klaar. Die hebben me meteen gepakt om er op uit te gaan in de omgeving. Op zo’n 500 meter van de b&b kwamen we aan bij het Zwollbrocker Venn. Een prachtig gelegen meer vol met flamingo’s! De flamingo’s komen al een jaar of 30 in maart naar deze plek om te broeden. Het is hun meest noordelijke broedplek. Flamingo’s in de Achterhoek, dat verwacht je toch niet?

Flamingo's in Nederland

Eten in Winterswijk

Fijne restaurants zijn er in Winterswijk volop te vinden. Wij lunchten op het gezellige terras van FF Anders en bij de Zwaan. Voor het diner gingen we naar De Nachtwacht. Stuk voor stuk toppertjes in het centrum van Winterswijk.

eten en drinken in Winterswijk

Overnachten in Winterswijk

Midden in de natuur, aan de rand van Winterswijk, staat Bed & Breakfast ‘de Schoppe’. Een hele fijne plek om te overnachten tijdens je verblijf in Winterswijk. De ontzettend gastvrije eigenaren verbouwden hun schoppe (dialect voor schuur) om tot een moderne bed & breakfast. Zij zorgen ervoor dat je niks te kort komt. De kamers zijn van alle gemakken voorzien, de bedden slapen heerlijk en het ontbijt is er fantastisch!

overnachten in Winterswijk

Pin voor later:

10x doen in en om Winterswijk 10 tips voor een heerlijk verblijf in Winterswijk

Share: