Javaanse bami (recept)

Javaanse bami komt oorspronkelijk, zoals de naam al doet vermoeden, uit Java. Ook in Suriname wordt deze bami vaak gegeten doordat emigranten uit Java daar naartoe getrokken zijn en hun recept voor Javaanse bami meebrachten. In Suriname noemen ze Javaanse bami dan ook, hoe verrassend, Surinaamse bami.

De Javaanse bami wordt meestal gegeten als bijgerecht, net als nasi en witte rijst. Ik maak hem met in stukjes gesneden gepaneerde kipschnitzel maar je kunt er ook saté bij eten. Of een in reepjes gesneden omelet. Als groente kies ik hierbij meestal voor gewokte spinazie met ui en knoflook, maar (zure) komkommer combineert ook prima.

Wat heb je nodig?

300 gram spaghetti
3 gepaneerde kipschnitzels
1 ui
2 teentjes knoflook
3 vierkante Maggiblokjes
2 cm verse gember
1 theelepel tomatenpuree
4 eetlepels ketjap asin
2 eetlepels ketjap manis
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel vijfkruidenpoeder (5 spices)
4 takjes selderij
3 eetlepels olie

Hoe maak je het?

Kook de spaghetti samen met 2 Maggiblokjes beetgaar.

Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en fruit hierin de knoflook en de ui 1 minuut. Voeg 1 Maggiblokje, de gember, peper, vijfkruidenpoeder en een klein beetje water toe en bak het geheel nog 2 minuten. Snij ondertussen de kipschnitzel in stukjes en voeg deze toe aan het mengsel. Bak mee totdat de schnitzels gaar zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Schenk er 3 eetlepels zoute ketjap en 1 eetlepel zoete ketjap bij en roer alles goed door.

Giet de spaghetti af en en toer er 1 eetlepel olie, 1 eetlepel zoute ketjap en 1 eetlepel zoete ketjap door. Meng de spaghetti met het kipmengsel.Haal de blaadjes van de selderij, hak deze grof en schep ze door de bami.

Tip: voor een vegetarische variant kun je de kipschnitzels vervangen door vegetarische kipstukjes of tofu.

Selamat makan!

recept javaanse bami

Share: