Leuven, 10 tips van een local

Op uitnodiging van Lotte van scratchingmymap.com ging ik, met een aantal mede-bloggers, op weg naar het Belgische Leuven. Daar werden we heel hartelijk ontvangen door Heidy van het Park Inn Hotel met een heerlijk ontbijt. Ook Leen van Visit Leuven was aanwezig om ons een en ander over de stad en Museum M te vertellen én ons een ILUV-LEUVEN ticket te overhandigen. Heel handig als je Leuven gaat bezoeken, met dit ticket krijg je namelijk toegang tot Museum M, de schatkamer van Sint Pieter, het stadhuis en de universiteitsbibliotheek & toren.

Hoog tijd om met Lotte op ontdekking te gaan in ‘haar’ stad. Een stad ontdekken met een local is echt zoveel leuker. Je komt op plekken waar je normaal niet snel zou komen.

Ik heb de 10 must sees en must do’s voor je op een rijtje gezet:

1. De Universiteitsbibliotheek
Waar je ook gaat of staat in Leuven, overal word je omringd door het rijke verleden van deze universiteitsstad. Elk jaar komen er 50.000 studenten uit binnen- en buitenland naar Leuven om hun bachelor of master te halen. De studenten zorgen voor een bruisende sfeer in de stad. Een bezoekje aan de universiteitsbibliotheek mag je dan ook niet overslaan. De bibliotheek kent een bewogen geschiedenis; tijdens een brand in WOI gingen 300.000 kostbare boeken verloren en tijdens een brand in 1940 nog eens 900.000. Tijdens de klim naar de toren kom je meer te weten over de geschiedenis van de bibliotheek en de invloed ervan op de stad. Eenmaal boven word je getrakteerd op een uniek panorama van de stad.
Universiteitsbibliotheek Leuven

2. Museum M
Museum M is een opvallend gebouw dat bestaat uit een oud en modern deel, een verrassend stukje architectuur. Net zo verrassend als de collectie. Museum M toont namelijk historische en hedendaagse kunst geïnspireerd door de veelzijdigheid van Leuven. De collectie oude kunst concentreert zich vooral rond de kunstproductie in Leuven en Brabant van de Middeleeuwen tot de 19e eeuw. De moderne exposities zijn wisselend en van hoog niveau. Ga ook naar het dakterras van het museum voor een mooi uitzicht over de stad.
Museum M Leuven
3. Groot Begijnhof
Hier stap je letterlijk van een levendige stad in een oase van rust. Ooit woonden er honderden begijntjes, ongehuwde vrouwen, in deze huisjes. De pastoor had de zware taak om er op toe te zien dat de begijntjes zich hielden aan hun kuisheidsgelofte en sloot daarom elke avond de toegangspoort. Vandaag de dag wonen er vooral studenten en medewerkers van de Katholieke Universiteit van Leuven. De pittoreske pleintjes en smalle straatjes maken het Groot Begijnhof een heerlijke plek om doorheen te wandelen.
Groot Begijnhof Leuven
4. Dijlepark
Dit verborgen, romantische parkje met zijn schattig prieeltje, mooie vijver en sprookjesachtige bruggetje is een van de mooiste plekjes van Leuven. Leuvenaren noemen het Dijlepark ook wel ‘het paradijske’. Het is de ideale plek om met mooi weer te gaan picknicken, te frisbeeën of om gewoon lekker in het gras te gaan liggen. Waan je in dit rustige parkje in de zevende hemel.

Dijlepark Leuven

5. Abdij Keizersberg
In de 19e eeuw werd deze abdij gebouwd door monniken. Nog steeds wonen er enkele paters maar ook huisvest de abdij studenten. In de tuin rondom de abdij kun je op mooie dagen heerlijk picknicken. En omdat de abdij op een berg ligt heb je er mooi uitzicht op de stad.
Abdij keizersberg Leuven6. Klein Begijnhof
Omdat de paters en nonnen die samen kwamen in de Sint Geertruiabdij zich niet meer konden beheersen besloten de kloosteroversten dat de vrouwen moesten vertrekken. Voor hen werden de huisjes in het Klein Begijnhof gebouwd. Het is een ontzettend lieflijk begijnhofje met zijn witte huisjes, blauwe ramen en deuren en kasseien.
Klein Begijnhof Leuven
7. Het stadhuis
Dit pareltje van gotische bouwkunst is een absolute must see! Het stadhuis is de trots van de stad. In de nissen van de gevel prijken 236 beelden van bekende Leuvenaren en Brabanders. Een van hen is prins Leopold. Als prille kroonprins was hij te gast in Leuven. Omdat er in de stad geen hotel chique genoeg was richtte het stadsbestuur de salons van het stadhuis in als luxueuze overnachtingsplaats. Uiteraard droomden heel wat Leuvense meisjes over een nacht met kroonprins. Of prins Leopold ooit een Leuvense schone na het bal mee naar het stadhuis heeft genomen is een goed bewaard geheim.
Stadhuis Leuven8. Winkelen
De Mechelsestraat is een verrassende winkelstraat met een heel divers aanbod. Van kleding bij LIV of Mixte tot kaas bij Elsen, van vis bij de Walvis tot strips bij Gobelijn en van Italiaanse lekkernijen bij Gigi tot opgezette dieren in het rariteitenkabinet van Animaux Spéciaux. Ook de hippe winkels in de Patrijsstraat, Diestsestraat en op het Ladeuzeplein zijn the place to be voor shoppaholics.

Winkelen Leuven9. Eten & drinken
Niet te missen koffiebars zijn Barboek (Schrijnmakersstraat 17), Puntocafé (Vanderkelenstraat 17a) en MOK (Diestsestraat 165). Bij Koffie en Staal in de Mechelsestraat, een van de favoriete zaakjes van Lotte, kun je niet alleen terecht voor heerlijke koffie maar ook de meubels zijn er te koop. In de Tiensestraat vind je veel leuke restaurantjes zoals Balls ‘n Glory (verse gehaktballen) en Baracca (hippe Italiaan). Eet er een ijsje bij Lotte’s favoriete ijszaak het Galetje of ga voor koffie met wat zoets erbij naar Mustache of Open Coffee. Ook in de Muntstraat kun je terecht voor een lekker maaltijd. De beste spaghetti van Leuven eet je bij De Wiering (Wieringstraat 2), een lekker hamburger bij de Hoorn (Sluisstraat 79) of bij Bar Louis (Grote Markt 2) en een haute dog bij Würst (Margarethaplein 1).

Hamburger de Hoorn leuven10. Pak een pint
Leuven is dé Belgische hoofdstad van het bier, de bakermat van Stella Artois. In de Domes aan de Tiensestraat kun je het huisbier proeven, rechtstreeks van de brouwerij. De lievelingscafé’s van Lotte zijn Leuven-Central en Fiere Margriet rond de Sint Pieterskerk en Café Allee en AperO op de Oude Markt, ook wel bekend als de langste toog van de wereld. Nergens vind je meer horecazaken bij elkaar dan op dit unieke plein waar, vooral tijdens de zomermaanden, veel evenementen georganiseerd worden.

Stella Artois LeuvenAls je naar Leuven gaat download dan ook de gratis app Leuven Walk (offline bruikbaar). Een digitale stadsgids waarmee je eenvoudig en snel de highlights van Leuven bezoekt. De app is ook interactief: wie wil kan deelnemen aan enkele uitdagingen.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest.

Leuven: 10 tips van een local10x doen in Leuven met tips van een local

Share: