5x Vermout drinken in Sevilla

Een tijd geleden alweer proefde ik, in Girona, voor de eerste keer het populaire drankje Vermout. Tijdens een wandeling door Girona werd mijn blik getrokken door de locals die Vermout dronken op een terras in het zonnetje, aan lage tafeltjes en krukjes, een olijf op een stokje en wat chips erbij. Ik hou wel van deze gezelligheid dus besloot ik ook een glaasje Vermout te proberen. En dat vond ik zo lekker dat het niet bij eentje gebleven is!

Vermout is in Spanje erg hip op dit moment. Zo ook in Sevilla. Er worden proeverijen georganiseerd en er openen, naast panaderías, croqueteriás, cafeterías en churrerías nu ook vermuterías. Hoewel het drankje nooit echt weg is geweest uit Spanje, is het uitgegroeid tot hét favoriete drankje onder de hipsters. En ook voor mij, als ik in Sevilla of ergens anders in Spanje ben. Thuis in Nederland smaakt het toch anders.

Wat is Vermout eigenlijk? Vermout is ontstaan in Frankrijk. De naam stamt af van het Duitse ‘wermut’. In de basis is het een jonge wijn die gekruid is met aromatische kruiden als kardemom, kaneel en alsem (wermut). Er bestaan drie varianten Vermout: een droge, een witte en een rode. De rode, met zijn bitterzoete kruidensmaak, is de variant die in Spanje gedronken wordt als aperitief.

Waar moet je nou zijn om een lekkere Vermout te drinken tussen de locals in Sevilla? Ik geef je 5 tips:

1. El Rinconcillo
Er zijn heel veel redenen te bedenken om naar El Rinconcillo, de oudste bar van Sevilla, te gaan. Één daarvan is de Vermout. Combineer de Vermout met een van de overheerlijke tapas, bijvoorbeeld met een paar plakjes jamón.

El Rinconcillo, Calle Gerona 42, Sevilla

El Rinconcillo, Calle Gerona 42, Sevilla

2. Casa Morales
Naast een grote collectie wijn en sherry serveren ze bij Casa Morales een heerlijke Vermout. In deze authentieke bar verzamelen locals zich rondom de kleine houten tafeltjes. Tip: probeer hier ook de montaditos (kleine broodjes).

Casa Morales, Calle García de Vintesa 11, Sevilla

Casa Morales, Calle García de Vintesa 11, Sevilla

3. Casa Vizcaíno
Voor het echte Sevillaanse gevoel moet je naar Casa Vizcaino. Hier verzamelen de locals zich om hun jarenlange traditie te koesteren: het drinken van Vermout voordat ze tapas gaan eten.

Casa Vizcaino, Calle Feria 27, Sevilla

Casa Vizcaino, Calle Feria 27, Sevilla

4. El Comercio
In bar El Comercio lijkt het of je 100 jaar terug in de tijd gaat. De bar heeft nl de uitstraling en sfeer van een bar uit het begin van de 20e eeuw. Bij El Comercio kun je niet alleen terecht voor Vermout maar ook voor overheerlijke churros met chocolade.

El Comercio, Calle Linero 9, Sevilla

El Comercio, Calle Linero 9, Sevilla

5. Bodega San Lorenzo
Deze meer dan 150 jaar oude wijnmakerij is ook beroemd om zijn Vermout. Leuk detail: door de hele bar word je herinnerd aan de familiegeschiedenis van de eigenaar.

Bodega San Lorenzo, Calle Juan Rabadán 7, Sevilla

Bodega San Lorenzo, Calle Juan Rabadán 7, Sevilla

Heb jij wel eens Vermout gedronken? Zo ja, wat vond je ervan?

Share: