Kerstmarkt in Essen (met reisvideo)

Volgens velen is de kerstmarkt in Essen een van de mooiste kerstmarkten van heel Duitsland. Niet voor niks is Essen gekozen tot Best Christmas City. Deze titel heeft de stad te danken aan het internationale karakter van de kerstmarkt. Meer dan 250 kraampjes verkopen allerlei snuisterijen: van traditionele kerstgeschenken tot Aziatische sieraden, van ambachtelijk houtsnijwerk tot handgemaakte zeepjes. De verkopers komen van over de hele wereld: van Polen tot Peru en van Hongarije tot Thailand.

De kerstmarkt in Essen loopt van de Willy-Brandt-Platz via de Rathenaustrasse en de Kennedyplatz naar de Flachsmarkt. Voor de juiste route hoef je alleen maar de lichtjes te volgen. Dat is ook waardoor de internationale kerstmarkt in Essen uniek is in Duitsland: de vele lichtjes. Op diverse plekken in de stad kom je verlichte ornamenten tegen. Zo kijkt een replica van de engel die boven het bisschopshuis hangt over de sfeervolle Kennedyplatz, staan er een rij verlichte bomen langs de Willy-Brandt-Platz, hangen er vallende sterren en trompet spelende engelen op diverse plekken en er is zelfs een verlichte versie van Rudolph the Red-Nosed Reindeer. Boven een groot deel van de kerstmarkt in Essen hangt een groot net. De 450.000 lichtjes waaruit het net bestaat zorgen voor een betoverend effect. Vooral in de avond.

Zoals het een goede Duitse kerstmarkt betaamd is er aan eten en drinken geen gebrek. Glüwhein, warme chocolademelk met slagroom (en rum voor de liefhebbers) en warme eierpunch wordt geschonken in typische kerstmarktmokken en -glazen die je als souvenir mee naar huis mag nemen. Doe je dat niet, dan kun je ze inleveren bij een van de drankkramen en krijg je het betaalde statiegeld weer terug.

Je ziet ze vaak op een Oktoberfest maar ook op de kerstmarkt kun je er niet omheen: de harten van lebkuchen heen. De harten smaken naar peperkoek en zijn opgeleukt met vrolijke versiersels en verschillende teksten. Minder mooi maar veel lekkerder vind ik de curryworsten en de zalm die ter plekke gerookt wordt. De Peruaanse aardappels zagen er ook heerlijk uit. Helaas had ik hier geen ruimte meer voor.

Kerstmarkt Essen

Ben je op zoek naar wat meer romantiek op de kerstmarkt in Essen? Maak dan een ritje in het reuzenrad. Met het hoogste punt op 48 meter hoogte heb je mooi zicht op de verlichte stad.

Openingstijden kerstmarkt Essen

In 2019 is de kerstmarkt in Essen te bezoeken van 15 november tot en met 23 december, m.u.v. 24 november, dan is de kerstmarkt gesloten.

Hoe kom je er?

Je kunt natuurlijk zelf met de auto naar Essen rijden (185 km vanaf Utrecht) maar zeker zo makkelijk is het om met de bus te gaan. Deze zet je vlakbij de kerstmarkt af en brengt je aan het einde van de dag weer naar huis. Kun je nog een extra glühwein nemen 😉 Een busreis naar de kerstmarkt in Essen boek je al vanaf € 16,- Klik hier voor meer info.

Overnachten in Essen?Booking.com

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

kerst in EssenKerstmarkt Essen Duitsland

Share: