Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart

Heel hoog op mijn bucket list stond een bezoek aan een Duits bierfestival maar nooit vond ik iemand die mee wilde en een bierfeest vind ik niet echt iets om alleen te doen. Dit jaar waren er ineens twee vriendinnen die mee wilde. Eindelijk! Na wat wikken en wegen besluiten we niet naar het alom bekende Oktoberfest in München te gaan maar naar het Cannstatter Volksfest in Stuttgart, ook wel Cannstatter Wasen of Stuttgart Beer Festival genoemd.

We kiezen voor Stuttgart omdat dat een stukje dichterbij is dan München en omdat het in Stuttgart allemaal wat gemoedelijker en minder massaal zou zijn. Wat dat minder massaal dan ook betekenen mag bij een bezoekersaantal van rond de vier miljoen 🙂

Tips Oktoberfest Duitsland

Het Cannstatter Volksfest duurt bijna drie weken, in 2019 van 27 september tot en met 13 oktober.

De geschiedenis van het Cannstatter Volksfest

Een bierfeest in Duitsland is niet zomaar een ordinair zuipfeest maar kent een eeuwenoude traditie. In Stuttgart gaat de traditie terug naar 1818. Een vulkaanuitbarsting in Indonesië in 1815 zorgde voor een klimaatramp die een aantal jaren duurde. Oogsten mislukten en een hongersnood was het gevolg. Toen in 1817 de eerste oogst weer binnen werd gehaald besloot toenmalig koning Willem I een oogstfeest te organiseren. Het eerste festival in 1918 duurde 1 dag en trok 30.000 bezoekers. Nog steeds heeft het festival een agrarisch tintje. Al sinds het eerste jaar staat er een Fruchtsäule, een torenhoge pilaar die helemaal versierd is met groenten en fruit, op het terrein. Zijn koningsblauwe kleur heeft ie te danken aan het feit dat koning Willem I de schenker was van de toren.

Tips Cannstatter Volksfest Stuttgart

Het feestterrein

Het huidige feestterrein is zo’n 25 hectare groot. Op het terrein staan allerlei kermisattracties zoals een achtbaan met dubbele looping, een vrije val-toren, een reuzenrad, botsauto’s, een gigantisch spookhuis, wild waterbaan, draaimolens en nog veel meer. Naar verluidt is dit de grootste kermis van Europa! Op het terrein barst het ook van de eettentjes en biertuinen. Ook staan er een vijftigtal marktkramen waar onder andere souvenirs verkocht worden. De toegang tot het feestterrein is gratis. Om in de (spectaculaire) attracties te mogen moet je wel betalen.

Tip: maak een ritje in het 60 meter hoge reuzenrad voor een mooi uitzicht op het terrein.

Tips bierfeest Stuttgart

De feesttenten

Op het terrein staan 9 grote tenten vol met lange tafels waaraan bier uit literpullen gedronken wordt. Volgens de traditie wordt er alleen bier geschonken dat gebrouwen is in Stuttgart. De tenten kunnen samen zo’n 35.000 mensen herbergen en in elke tent wordt live muziek gespeeld, voornamelijk (Duitse) meezingers. Een tafel reserveren is aan te raden, het is fijn om zeker te weten dat je gegarandeerd toegang hebt tot een tent en dat je een plek hebt om te zitten. Om een tafel te reserveren moet je wel op tijd zijn. Dit kan al vanaf januari. Voor de meeste tenten geldt dat je kunt reserveren vanaf 5 personen. Je kunt reserveren voor het middagdeel of voor het avonddeel (tussendoor zijn de tenten dicht om schoon te maken). Je krijgt dan een tafel toegewezen en bandjes voor het aantal personen waarvoor gereserveerd is. Wij waren met drie dus hadden we niks gereserveerd. Op vrijdagavond konden we zo binnenwandelen maar op zaterdag was het superdruk en stonden er lange rijen buiten te wachten. Dan worden er buiten op de zwarte markt bandjes verkocht waardoor je toch wel binnen kunt. Op zondag was het weer een stuk rustiger. Ook is de kans groter dat je overdag zonder reservering terecht kunt.

Tips Stuttgart Beer Festival

Ein Prosit

Tijdens het Cannstatter Volksfest wordt er in de feesttenten een aantal keer per uur geproost met “Ein prosit’. Ken je het nog niet? Leer dan de tekst voordat je gaat zodat je gezellig mee kunt doen. Laat die glazen maar klinken!

Toiletten

Al dat bier zorgt ervoor dat je naar de wc moet. Daar zijn er meer dan voldoende van. Je hoeft dan ook zelden te wachten. Ook worden ze goed schoongehouden.
Tip: zorg dat je voor je wc-bezoekjes wat muntjes van 50 cent in je zak hebt. 

Het eten

Voordat je liters bier gaat drinken moet je wel een goede bodem leggen anders ben je zo weer thuis. In Duitsland weten ze precies hoe dat moet. Er zijn meer dan voldoende kraampjes aanwezig waar je allerlei soorten worst, halve hanen, varkensknieën (haxen) en meer kunt krijgen. Ben je in een van tenten en heb je er een gereserveerde tafel? Dan kun je daar ook nog een (erg smakelijk) half haantje met brood bestellen. Heb je geen tafel? Dan wordt het lastig en zul je óf even naar buiten moeten óf iemand met een tafel vragen voor jou te bestellen.

Tips Cannstatter Wasen

De dress code

Ik raad je één ding aan als je naar het Cannstatter Volksfest gaat: ga niet in je gewone kleren! Doe je dat wel, dan is het wel erg duidelijk dat je een toerist bent. Niet dat je op deze manier geen plezier kunt maken hoor, maar echt vrijwel iedereen gaat hier traditioneel gekleed. Mannen gaan gekleed in een lederhose met of zonder bretels. Hierop dragen zij een witte of geruite blouse. Eronder een paar witte of grijze sokken. Of zoals de Stuttgarter: korte sokken met een soort breisel om de kuiten. Een alpenhoedje om de outfit af te maken mag, maar is geen must.

Tips kleding oktoberfest man

Vrouwen gaan gekleed in een dirndl met daaronder een kort wit of zwart bloesje en een schort over de rok. Hieronder dragen ze meestal platte schoenen (dat is wel zo praktisch als je lang moet staan) met een kort wit sokje of een huidkleurige panty.

Opgelet: de manier van strikken van je dirndl-schort laat jouw status zien. Ben je vrijgezel? Knoop je schort dan dicht aan de linkerkant (voor de kijkers rechts). Heb je een relatie? Leg de knoop dan aan de rechterkant (voor de kijkers links). De knoop aan de achterkant betekent dat je weduwe bent en de knoop aan de voorkant laat iedereen weten dat je nog maagd bent. Vals spelen is toegestaan 😉

Shop hier jouw dirndl en/of lederhose voor het Cannstatter Volksfest of welk bierfestival dan ook.

Tips kleding oktoberfest vrouw

Parade

Op de eerste zondag van het Cannstatter Volksfest vindt traditiegetrouw de Volksfest Parade plaats. Dit spektakel voor de hele familie bestaat uit ruim 100 groepen met in totaal zo’n 3500 deelnemers. Prachtig versierde, door paarden getrokken bierwagens, kleurrijke muziekcorpsen in traditionele kledij en allerlei andere folkloregroepen vanuit het hele land trekken vanaf 11.00 uur door de straten van Stuttgart, van de Daimlerplatz naar de Cannstatter Wasen. Wij hadden het geluk dat de parade vlak langs ons appartement kwam. Ik ben dan ook blij dat we dit niet gemist hebben.

Hoe kom je er?

Het Canstatter Volksfest is het makkelijkst bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het treinstation Hauptbahnhof pak je de SBahn S1, S2, S3 of de R1, R2, R3 of R8 naar station Bad Cannstatt. Volg vanaf hier de wegwijzers en de mensenmassa. Het is vanaf station Bad Cannstatt ongeveer 5 minuten lopen.

Oktoberfest Stuttgart Cannstatter Volksfest

Naar de Duitse bierfeesten, of dat nou het Cannstatter Volksfest in Stuttgart is of het Oktoberfest in München, is echt een must-do! Staat een bierfeest bij jou al op de bucket list?

Overnachten in Stuttgart


Booking.com

Pin voor later:

Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart #bierfeest #oktoberfeest #cannstatterwasen Tips voor een bezoek aan het Cannstatter Volksfest in Stuttgart #bierfeest #oktoberfeest #canstatterwasen
Share: