Met de ferry van Tallinn naar Helsinki (of andersom)

Na het boeken van een stedentrip Tallinn (Estland) besluiten we ook een bezoek te brengen aan Helsinki (Finland). Helsinki ligt aan de overkant van de Baltische Zee en de ferry brengt je er in twee uurtjes naartoe. Een ideale combinatie. Ben je in Tallinn of in Helsinki en wil je de overtocht ook maken? Hier lees je er alles over.

Ferry van Tallinn naar Helsinki

De overtocht van Tallinn naar Helsinki duurt ongeveer twee uur en wordt uitgevoerd door Tallink Silja Line. Je kunt de oversteek zes keer per dag maken. De eerste boot vertrekt om 7.30 uur ’s ochtends en de laatste om 19.30 uur ’s avonds. Op maandag, woensdag en zondag wordt er ook nog om 22.30 uur gevaren en op dinsdag om 01.30 uur. Er zijn enkele uitzonderingen, die vind je hier.

Wij kozen voor de de ferry van 7.30 uur om zoveel mogelijk tijd te hebben om Helsinki te ontdekken. Je kunt inchecken vanaf een uur voor vertrek. Inchecken doe je door je reserveringsnummer in te geven in een van de incheckmachines. Na acceptatie rolt er een ticket uit het apparaat. Gooi dit niet weg, je hebt het nodig bij het aan boord gaan. Boarden gebeurt  30 minuten voor vertrek.

De cruiseterminal in Tallinn waar de ferry naar Helsinki vertrekt is terminal D. De terminal is in ongeveer 20 minuten lopen te bereiken vanuit het centrum van Tallinn. Liever niet lopen? Bus 2 rijdt vanuit het centrum naar de terminal. Een taxi nemen is uiteraard ook mogelijk.

Lees ook: Wat te zien en doen in Tallinn in de winter.

Bij onze tickets (Business Lounge) zat ontbijt inbegrepen dus ontbijten deden we aan boord. Bij binnenkomst stond er een uitgebreid ontbijtbuffet voor ons klaar waar we gedurende de overtocht van konden eten. Onbeperkt drinken was ook inclusief. Ik kan je vertellen dat zo’n champagne-ontbijt een prima begin van de dag is 😉

Overtocht Tallinn Helsinki

Ook inclusief bij een business class ticket is uitstekende wifi. Al heb ik hier weinig gebruik van gemaakt. Net als van het entertainment. Zo kun je shoppen aan boord, gokken, tv kijken, dineren in diverse restaurants, gezellig wat drinken in een van de bars en nog van alles meer. Ik koos ervoor om te genieten van het uitzicht.

In Helsinki kom je aan in West Harbour Terminal 2 waar vandaan het zo’n 30 minuten lopen is naar het centrum. Tram nummer 7 brengt je in 10 minuten naar hartje centrum.

Lees ook mijn tips tegen zeeziekte.

Ferry van Helsinki naar Tallinn

De ferry van Helsinki naar Tallinn vaart op dezelfde tijden als die van Tallinn naar Helsinki. Ook hier kun je inchecken vanaf een uur voor vertrek bij een van de vele self service punten.

Er varen drie verschillende schepen: Star, Silja Europa en MegaStar. De laatste is het nieuwe paradepaardje van Tallink Silja. Wij maakten de overtocht van Tallinn naar Helsinki met de MegaStar en van Helsinki naar Tallinn met de Star. Als je de overtocht gaat maken dan raad ik je zeker aan om voor de MegaStar te kiezen. Deze boot is niet alleen een stuk nieuwer maar ook een stuk moderner en luxer.

Tickets voor de overtocht van Tallinn naar Helsinki zijn zowel online te koop als in de terminal. De prijzen voor een enkele reis gaan vanaf €23,- voor de Star Class. Voor de Comfort Lounge komt er €24,- bij en voor de Business Lounge komt er €65,- bij. Kijk voor actuele vertrektijden en om tickets te kopen op de website van Tallink Silja.

Boot Tallinn Helsinki

In zowel Tallinn als in Helsinki is het mogelijk je bagage in een kluisje te doen. In Tallinn betaal je €2,- voor een kleine locker voor 24 uur en €3,- voor een grote locker. In Helsinki’s Terminal 2 zijn geen kluisjes, wel in Terminal 1, zo’n 400 meter verderop.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om op één dag op en naar te varen van Tallinn naar Helsinki maar dan doe je Helsinki te kort. Wij kozen er dan ook voor om een nachtje in Helsinki te blijven en de volgende dag terug naar Tallinn te gaan. Die dag vlogen we ook weer naar huis, via Düsseldorf. Dat betekende dat we vier (!) landen op één dag aan deden. Check √

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Alles wat je moet weten over de overtocht van Tallinn naar Helsinki.

De retourovertocht (Business Lounge) met de ferry van Tallinn naar Helsinki werd gesponsord door Tallink Silja.

Share: