Doen op Sicilië: met de trein rond de Etna

“Vandaag rijdt er geen trein meer. Ook geen bus.” “Taxi?” “Nee, die hebben we hier niet.” Zo ongeveer eindigde ons avontuur in Randazzo, een stadje aan de voet van de Etna waar we met een schattig boemeltreintje naartoe zijn gereisd.

Zeg je Sicilië, dan zeg je Etna. De vulkaan is namelijk zo’n beetje het symbool van het eiland. De Etna is nog steeds met enige regelmaat actief. De laatste keer dat ie uitbarstte was in 2018. Op het hoogste punt is de Etna ruim 3300 meter hoog en de vulkaan heeft een diameter van ongeveer 45 kilometer.

Je kunt de Etna op diverse manieren bezoeken, een daarvan is per trein. Je gaat dan niet echt de Etna op maar rijdt er een rondje omheen. Het startpunt van de Etna-trein (Circumetnea) is Catania en het eindpunt Riposto. Het hele traject duurt ongeveer 3 uur, enkele reis. Wij besluiten een deel ervan te doen en stappen op het boemeltreintje in Piedimonte Etneo.

Station Piedimonte Etneo

Op deze site kun je de vertrektijden checken van de trein die rond de Etna rijdt, mits je Italiaans beter is dan het mijne. Ik begrijp er namelijk niks van. Daarom rijden we op de bonnefooi naar het stationnetje in Piedimonte Etneo en komen er daar achter dat de trein niet altijd op alle stations stopt. Goed opletten dus.

De ochtendtrein blijkt allang weg te zijn en het duurt nog uren voordat de volgende trein zal komen. We besluiten er op te wachten.

Dan is het eindelijk zover, de vertrektijd van de trein die ons rond de Erna gaat rijden nadert. En verstrijkt. Vijf minuten later nog niks. Het zal toch niet? Hier op het station kennen ze niet van die informatieborden zoals wij die in Nederland gewend zijn. Sterker nog, op dit stationnetje is geen enkele voorziening. We kunnen er zelfs geen kaartje kopen.

Trein Etna Randazzo

Maar hé, daar komt wat aan. Ja hoor, op een slakkegangetje komt het Etna-treintje aanrijden. We stappen in en melden bij de conducteur waar we naartoe willen (Randazzo) en dat we nog geen kaartje hebben. Hij zegt wat in het Italiaans, dat denk ik tenminste want ik versta het niet, en loopt dan weg. Wij besluiten maar te gaan zitten en af te wachten.

Circumetnea Sicilie

De trein vertrekt met een hoop kabaal. We zijn de enige passagiers. De ramen staan open en ik steek mijn hoofd naar buiten. Doet me een beetje denken aan de treinreizen die ik in Thailand en Indonesië maakte. In de verte zien we de Etna.

Trein Etna Sicilie

We boemelen verder en bij het station van Linguaglossa stoppen we. De conducteur komt me halen. Ik moet mee naar het stationsgebouw om een kaartje te kopen. Je betaalt de rit met de Circumetnea per kilometer. Het eerste stukje krijgen we cadeau. Bofkonten dat we zijn. De prijs voor een ritje van Piedimonte Etneo naar Randazzo kost € 3,40 enkele reis.

We rijden door de wijnranken met grote trossen blauwe druiven en lavarotsen en genieten volop van het uitzicht. Na zo’n 45 minuten komen we aan in Randazzo. Hier stappen we uit. We wandelen door smalle straatjes naar de met lavasteen gebouwde kerk.

Randazzo bezienswaardigheden

Na een hapje en een drankje pakken we de trein terug naar Piedimonte Etneo. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar weer komt er geen trein. Vijf minuten later nog niks. Na 10 minuten nog steeds niet. Ik besluit eens navraag te gaan doen. Nee mevrouw, vandaag gaat er geen trein meer naar Piedimonte Etneo. Wat? Dat meen je niet? Volgens de dienstregeling die buiten hangt zou de trein om 17.15 uur vertrekken. Oh, maar dat is de oude regeling. Onder onze neus wordt er een nieuwe dienstregeling opgehangen. Om 17.15 uur vertrok er een bus, weet de man te vertellen. Maar die is net weg…

Circumetnea randazzo

Daar staan we dan. Op het station van Randazzo. Zonder mogelijkheid om terug te gaan naar Piedimonte Etneo. Wat nu? Ik ga naar binnen om te informeren naar onze opties. Die blijken er niet te zijn. Taxi’s kennen ze niet hier in Randazzo. Ik vraag of de goede man niet iemand kent die richting Piedimonte Etneo moet. Hij denkt er even over na en gaat wat rond bellen.

Na een drietal telefoontjes komt Emilio binnen. Die wil ons wel meenemen maar moet nog even wat anders doen. Over een uurtje komt ie ons ophalen. We blijven wachten in de stationsrestauratie. Andere keus hebben we niet.

Etna lava

Na een minuut of 40 komt Emilio weer terug. Gelukkig. Hij is klaar om ons naar Piedimonte Etneo te brengen. Zijn wij ook klaar om te gaan? Wat denk je? Uiteraard!

Emilio blijkt een prima kerel en eigenaar van een vakantiehuis in Randazzo. Liefhebbers van meditatie, yoga en een vegan lifestyle moeten maar eens een kijkje nemen op de website van La Rocca dell’Alcantara.

Na een half uurtje rijden zet Emilio ons af bij onze auto in Piedimonte Etneo. We zijn ‘m eeuwig dankbaar.

Bewaren voor later? Pin op Pinterest:

Wat te doen op Sicilie: met de trein rond de Etna  met Circumetnea

Share: