9x doen in Friesland

Friesland is een unieke provincie in het noorden van ons land met als enige provincie een officiële eigen taal. In Friesland vind je pittoreske steden, prachtige natuur en een bijzondere kustlijn. Niet voor niets staat Friesland in de top 3 van verborgen parels in Europa, volgens Lonely Planet.

9x doen in Friesland

Ik ben al meerdere keren in Friesland geweest en snap de keuze van Lonely Planet helemaal. In Friesland is ontzettend veel te beleven. Activiteiten die je in geen enkele andere Nederlandse provincie kunt doen. De leukste dingen die ik er tot nu toe gedaan heb, heb ik samengevat in dit blog. Ik hoop snel terug te gaan om nog meer van Friesland te ontdekken. Voor nu zijn dit mijn 9 tips om te doen als je in Friesland bent.

#1 Ga kanoën in de Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is een prachtig natuurgebied dat bekend staat als het natte hart van Noord-Nederland. Je kunt in het gebied gaan wandelen of fietsen maar varen is de beste manier om De Alde Feanen te ervaren. Huur een kano en peddel door de smalle waterwegen en over de heerlijk stille veenplassen terwijl je geniet van de rust en de natuur. Vergeet je verrekijker niet om de vele vogels te spotten die in De Alde Feanen verblijven. Wij lieten onze kano te water in Eernewoude (Earnewâld). De route die wij peddelden vind je hier.

Zeker doen als je in Friesland bent: kanoën in NP De Alde Feanen

#2 Rijdt de Elfstedentocht

Friesland is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de Elfstedentocht. Deze tocht van ongeveer 200 kilometer wordt traditioneel op de schaats afgelegd maar je kunt de route ook fietsen of met de auto rijden. Dat laatste deden wij. Traditioneel start de tocht der tochten in de Zwettehaven in Leeuwarden en eindigt ie op de Bonkevaart, ook weer in Leeuwarden. Op de route liggen gezellige stadjes als Sneek, Sloten en Hindeloopen. Bij mooi weer is het goed toeven op het strand van Harlingen. Trek gerust een dag of vijf uit om de Elfstedentocht met de auto te rijden.

Doen in Friesland: de Elfstedentocht rijden met de auto

#3 Bezoek een stoepa

Je verwacht het niet in Friesland maar ergens midden tussen de weilanden en molens, vlakbij het dorpje Hantum, staat een 13 meter hoge Boeddhistische stoepa, gebouwd volgens Tibetaanse traditie. Je kunt de stoepa (Karma Deleg Chö Phel Ling) op eigen gelegenheid bezoeken maar je kunt ook een rondleiding boeken. Er worden lezingen en workshops georganiseerd en je kunt er ook terecht voor een retraite van een aantal dagen. Wij gingen op eigen gelegenheid. Na het maken van de rondgang (met de klok mee) dronken we een kop thee met een monnik. Vergeet niet aan de gebedsmolens te draaien voor een beetje extra geluk. Een hele bijzondere plek!

Klein Tibet in Friesland: een boeddhistische tempel in Hattum

#4 Geniet van Friese lekkernijen

Friesland kent verschillende typisch Friese lekkernijen waarvan suikerbrood mijn favoriet is. Suikerbrood kun je overal kopen, ook bij ons in Noord-Brabant maar dat is niet te vergelijken met de Friese variant. Tijdens ons verblijf in Friesland aten we elke dag een dikke plak Fryske sûkerbôle met een flinke klont roomboter. Heerlijk!

Lekker bij de koffie of thee zijn de Friese duimpjes (Fryske Dûmkes). Deze koekjes met anijssmaak hebben hun naam te danken aan de duimafdruk die in het deeg werd achtergelaten bij het bakken.

Glamping op de boerderij bij het BoerenBed

Om warm te blijven tijdens het schaatsen drinken de Friezen graag een shotje Beerenburg. Officieel komt het drankje uit Amsterdam maar het is zo populair in Friesland dat het gezien wordt als typisch Fries. Bij Weduwe Joustra, in een van de oudste panden van Sneek, wordt al meer dan 150 jaar Beerenburg gemaakt. Je kunt er terecht voor een rondleiding en proeverij. Want de Beerenburg is écht lekkerder als je ‘m in Sneek geproefd hebt!

Typisch Friese lekkernijen: Fries suikerbrood (sukerbole)

#5 Ga wadlopen

Om te gaan wadlopen hoef je niet naar de Waddeneilanden, ook in Friesland kun je op meerdere plekken het wad op. Mijn eerste wadloopavontuur kan ik me nog goed herinneren. Met gids Willem, die we voor de gelegenheid Willem Wad noemden, liepen we over de bodem van de Waddenzee, over slikplaten en door geulen vol zeewater die dieper waren dan we dachten. Met zijn geleefde kop met wild grijs haar en bijpassende baard, wandelstok en zwembroek waar van alles onderuit bungelde, vertelde hij enthousiast over dit prachtige natuurgebied. Wadlopen is een unieke activiteit die je echt een keer gedaan moet hebben.

Wadlopen is een unieke activiteit die je kut doen in Friesland, Groningen en op de Waddeneilanden.

#6 Beklim een luchtkasteel

In het dorpje Bears, vlakbij Leeuwarden, staat wel een heel bijzonder bouwwerk: luchtkasteel Uniastate. Lang geleden woonde er een belangrijke familie in het dorp: de Unia’s. Hun State lag er eeuwenlang verlaten bij totdat er een aantal jaren geleden een stalen replica gebouwd werd. De originele poort staat er nog steeds en is ingericht als expositieruimte. Je kunt het luchtkasteel beklimmen voor een prachtig uitzicht over het omliggende landschap.

Bijzondere architectuur in Friesland: Luchtkasteel Unistate

#7 Ontdek Leeuwarden

Provinciehoofdstad Ljouwert, zoals de Friezen zeggen, heeft veel te bieden. Winkelen doe je er in de Kleine Kerkstraat, uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Een tochtje over de grachten met een praam is iets wat je zeker moet doen als je in Leeuwarden bent.

Ook liefhebbers van street art kunnen hier hun hart ophalen. Beklim de 40 meter hoge Scheve toren van Leeuwarden (Oldehove) voor een prachtig uitzicht op de stad. Overnachten in Leeuwarden doe je in de voormalige gevangenis Blokhuispoort of in Post-Plaza Hotel & Grand Café, een voormalig postkantoor waar je ook lekker kunt eten.

Wat te doen in Leeuwarden, Friesland

#8 Bezoek tweelingdorp Paesens-Moddergat

Nog zo’n bijzondere plek in Friesland is tweelingdorp Paesens-Moddergat. Een tweelingdorp ontstaat doordat twee dorpen zodanig met elkaar vergroeid raken dat er eigenlijk sprake is van één dorp. Achter de dijk vind je het kweldergebied waar je heerlijk kunt wandelen. Paesens-Moddegat staat bekend als het mooiste plekje aan de Waddenzee en eerlijk is eerlijk, het is er prachtig!

De mooiste kustlijn van Nederland: de kwelders van tweelingdorp Paesens-Moddergat.

#9 Slaap in een strowagen

Als je origineel wilt overnachten in Friesland moet je in Wyns zijn. Bij Bed & Breakfast Gast op Stal kun je namelijk slapen in een strowagen. Eigenaar Jan bouwde de strowagen helemaal zelf op een onderstel dat ooit gebruikt werd voor strovervoer. De strowagen is van alle gemakken voorzien en staat in een weiland aan de Dokkumer Ee waar koeien staan te grazen en zeilbootjes in traag tempo voorbij varen. Nederland op zijn best!

Bijzonder overnachten in Friesland: slapen in een strowagen
Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Dit zijn dé 9 dingen die je zeker moet doen als je in Friesland bent (Nederland).
Friesland is een verborgen parel in Europa volgens Lonely Planet. Ik tip je 9 dingen om te doen als je in Friesland bent.

Share: