Bijzonder overnachten: slapen in een strowagen in Friesland

Om te overnachten in bijzondere accommodaties hoef je niet ver weg te gaan. In het Friese dorpje Wyns kun je namelijk overnachten in een strowagen. De strowagen is van alle gemakken voorzien en biedt een fantastisch uitzicht.

Toen ik de Elfstedentocht ging rijden en op zoek ging naar een plek om te overnachten stuitte ik op de strowagen van Jan en Afke in Wyns. Wyns ligt op de route, namelijk vlakbij het iconische houten bruggetje in Bartlehiem, dus dat kwam perfect uit. Ik boekte er twee nachten.

Bijzonder overnachten in Wyns, Friesland

Het dorpje Wyns ligt een paar kilometer ten noorden van Leeuwarden. Er wonen iets meer dan 200 mensen. Verwacht hier geen bezienswaardigheden of toeristische attracties. Hier kom je voor je rust. Uit eten kan wel, in het enige restaurant dat Wyns rijk is: eetcafé de Winze. Bij mooi weer kun je er lekker buiten zitten op het terras aan de Dokkumer Ee. Ook zijn er fietsen te huur in het dorp en is er een speeltuintje voor kinderen.

Slapen in een strowagen in Wyns, Friesland

Gast op stal

Op nummer 28 wonen Jan en Afke in hun kop-hals-romp boerderij. In 2004 zijn ze er een Bed & Breakfast begonnen in hun stal, met als toepasselijke naam Gast op Stal. Inmiddels zijn er vijf accommodaties te boeken: de Stâl, de Loft, de Heasouder, het Bûthús en de Strowagen.

De strowagen is door Jan zelf gebouwd. Hij kocht in 2012 een onderstel wat gebruikt werd voor strovervoer waarop hij een soort van mini-appartement bouwde. De wagen is van alle gemakken voorzien: een zithoek met tv, keuken, badkamer, slaapkamer met 4 slaapplekken en een fijn terras. 160 stropakken zorgen voor een goede isolatie. Jan en Afke hebben ook aan de details gedacht. Ze maakten een foto van stro en lieten dat afdrukken op katoen. Afke maakte hier dekbedovertrekken van zodat het net is alsof je onder het stro slaapt. Aan de voorkant is de strowagen voorzien van een groot raam, met vensterbank om op te zitten, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt op het Friese landschap en de Dokkumer Ee. Koeien staan in de wei te grazen, boten varen voorbij en de zonsondergangen zijn hier prachtig!

Overnachten in een strowagen op de route van de Elfstedentocht, B&B Gast op Stal Wyns Friesland

Overnachten in een strowagen

In de strowagen ligt een boekje met leuke anekdotes die Jan verzamelt heeft in de loop der jaren. Zo staat er een verhaal in van een Italiaanse jongen die het geweldig vond dat de boten er door het gras zeilen. En over drie Mexicanen die een tour door Europa maakten en Barcelona, Madrid en Wyns bezochten. Ook las ik een stukje over een vlogger die gratis wilde overnachten bij Gast op Stal. Eerdere ervaringen met bloggers/vloggers waren niet erg positief. maar na lang overwegen besloten Jan en Afke toch op de aanvraag in te gaan. Het was laagseizoen en er was plek dus vooruit dan maar. Toen bleek dat de vlogger een heel weekend met haar vriendengroep (6 volwassenen, 2 kinderen) wilde komen. Daar gingen Jan en Afke uiteraard niet mee akkoord. Met een boze vlogger als gevolg.

In het volgende boekje word ik misschien ook wel genoemd. Op de tweede ochtend trok ik de stekker van mijn telefoonlader uit het stopcontact maar het laatste stukje bleef zitten. Vriendlief dacht er dat wel even uit te pakken maar die kreeg zoveel stroom dat ie rechtop in bed zat. Als ie haar gehad zou hebben had het rechtovereind gestaan. Toch maar even Jan erbij gehaald. Die haalde de stroom eraf en pakte het stukje er met een tang uit. Vriendlief heeft de hele dag nog last gehad van de schok.

Bijzondere accommodatie Nederland

Bijzonder overnachten in Friesland

Overnachten in de strowagen kost €75,- per nacht, zonder ontbijt. Ontbijt kan eventueel bijgeboekt worden. Huisdieren zijn er welkom. Er is plek voor vier personen al vind ik het dan wel wat krap worden. Met twee personen gaat het prima. Vanuit Wyns kun je mooie fietstochten maken, Leeuwarden bezoeken, naar het strand in Harlingen, naar de Wadden of zoals wij, de Elfstedentocht rijden. Er zijn twee kano’s aanwezig waarmee je een mooie tocht door de omgeving kunt maken. Meer informatie of boeken? Klik dan hier.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Origineel overnachten in een strowagen in Friesland

Share: