Alles wat je wilt weten over lichtfestival Glow in Eindhoven (incl. fotografietips)

Elk jaar in november vindt in Eindhoven lichtfestival Glow plaats. Tientallen nationale en internationale lichtkunstenaars tonen hun werk op diverse plekken in de lichtstad. In 2019 vindt Glow plaats van 9 tot en met 16 november. Het thema van dit jaar is Living Colours.

Ik ga bijna elk jaar wel één of meerdere keren naar Eindhoven om (een gedeelte van) de Glow-route te lopen. Meestal één keer voor de gezelligheid en één keer om foto’s te maken. Het gezelligst zijn de weekenden, maar die zijn ook ontzettend druk. Bij sommige doorgangen ontstaan dan wachtrijen. Als ik wil gaan fotograferen ga ik op maandag- of dinsdagavond. Dan zorg ik dat ik er iets voor 18.30 uur ben als de lichten aan gaan. Het is dan veel minder druk en je hebt veel meer ruimte voor het bekijken en fotograferen van de projecten.

Fotograferen Glow Eindhoven

De route

De lichtkunstwerken zijn met elkaar verbonden door middel van een wandelroute. Deze wandelroute is ongeveer vijf kilometer lang en begint bij het station, maar je kunt overal op de route inhaken. Op onderstaand kaartje zie je de complete route met de plekken waar je een lichtkunstwerk kunt zien. De projecten zijn opgedeeld in vier categorieën: groot licht (roze), kunstlicht (zwart), nieuw licht (blauw), groen licht (groen) en zijlicht (wit). Klik hier voor een interactieve kaart van de route.

Route Glow Eindhoven 2019

© www.gloweindhoven.nl

Je kunt de route langs de lichtkunst ook met een ervaren gids lopen. Tijdens de wandeling krijg je meer informatie en hoor je bijzondere weetjes over de projecten van Glow Eindhoven. De wandeltours starten bij het station of bij één van de GLOW-spots (Paradijslaan en PSV-stadion) op de route. Een wandeling met gids duurt ongeveer twee uur en kost € 15,- per persoon en exclusief servicekosten. Reserveren doe je hier.

Wat kost het lichtfestival Glow in Eindhoven?

Lichtfestival Glow is gratis toegankelijk. In het PSV-stadion wordt een speciale lichtshow met muziek en performance opgevoerd waar € 5,- entree voor wordt gevraagd als je je ticket online koopt, en € 7,50 als je tickets aan de deur koopt. Zelf ben ik er nooit naartoe geweest omdat ik vind dat er op de route genoeg moois te zien is.

Fotografietips Glow Eindhoven

Hoe kom je in Eindhoven?

Aangezien Glow een drukbezocht evenement is raad ik je aan met de trein naar Eindhoven te komen. Dan heb je geen gedoe met wegafsluitingen en het zoeken van een parkeerplaats én het station ligt direct aan de route. Voor iedereen die van buiten Zuidoost-Brabant komt is de actie van de NS aantrekkelijk: € 21,- voor een dagretour inclusief toegang tot de lichtshow in het PSV-stadion en een plattegrond van de route.

Als je met de auto naar Eindhoven komt kun je parkeren in diverse parkeergarages in de stad. Parkeer bij voorkeur net buiten het centrum in verband met de vele wegen in de binnenstad die vanaf 18.30 uur afgesloten worden. Wil je zeker weten dat je een parkeerplek hebt? Voor € 17,50 kun je via deze link een plek reserveren in één van de Q-parks.

Woon je in de buurt? Kom dan met de fiets. Je kunt je fiets stallen in een van de fietsenstallingen aan de Ten Hagestraat, het 18 Septemberplein en bij de Heuvel.

Fotografietips Glow Eindhoven

Overnachten in Eindhoven?

Heb je geen zin meer om na het lopen van de route naar huis te gaan boek dan een hotel in Eindhoven. Klik hieronder voor de beste deals.Booking.com

Tips fotografie Glow Eindhoven

Tips voor het fotograferen tijdens Glow Eindhoven

En dan wil je natuurlijk al dat moois dat je onderweg ziet op de gevoelige plaat vastleggen. Ikzelf blijf avond- en nachtfotografie erg lastig vinden. Een tijdje geleden volgde ik een workshop en kreeg daar heel veel tips mee. Dus ook dit jaar ga ik weer op pad met mijn camera om de lichtkunst zo goed mogelijk te fotograferen. Wil jij ook weten hoe je met mooie foto’s thuis komt van Glow Eindhoven? Check dan onderstaande tips:

1. Kom op tijd

Glow is een ontzettend druk bezocht lichtfestival dus zorg dat je er op tijd bent. De kunstwerken gaan om 18.30 uur aan maar ik raad je aan om al wat eerder te gaan. Zo krijg je alvast een indruk van het project en de omgeving en kun je een goede plek uitzoeken.

2. Gebruik een statief

Voor het maken van scherpe foto’s in het donker is een statief een must. Je gebruikt langere sluitertijden en een zo laag mogelijke ISO om ruis te voorkomen. Gebruik als het even kan ook een draadontspanner of afstandbediening om trillingen te voorkomen. Houd er rekening mee dat je niet de enige fotograaf bent die zijn statief meeneemt. Bij sommige projecten staan wel 20 statieven naast elkaar!

3. Vermijd de automatische stand

Je camera kan niet omgaan met de lichtkunstwerken. Fotograferen op de automatische stand is dan ook onmogelijk. Stel je ISO zo laag mogelijk in, op 100 of 200. Heeft het onderwerp weinig diepte? Kies dan voor een open diafragma. Wil je een lichteffecten ‘bevriezen’? Kies dan een snellere sluitertijd. Let er bij bewegende projecten op dat je sluitertijd niet te lang is, denk aan 1/3. Bij Led-verlichting kun je beter kiezen voor een sluitertijd van 1/100 of minder. Maak van een kunstwerk meerdere foto’s met verschillende instellingen en vergelijk. Tijdens Glow zijn er altijd meer fotografen aanwezig. Schroom niet om een praatje met ze te maken en eventueel hulp te vragen met de instellingen.

4. Kies een creatieve hoek

Tijdens Glow worden er ontzettend veel foto’s gemaakt. Veel mensen kiezen hetzelfde standpunt. Probeer daarom eens een andere hoek, of zoom in op een detail. Neem bij ieder project de tijd en houd oog voor verrassende composities.

5. Maak gebruik van reflectie

Het wil nog wel eens regenen in november, maak hier gebruik van. Ook zijn er vaak projecten die in het water drijven en/of langs het water staan. Fotografeer de reflectie i.p.v. het kunstwerk zelf. Of fotografeer beide voor een creatieve foto.

Alles wat je moet weren over lichtfestival Glow in Eindhoven

Share: