Varen, tuffen, roeien en suppen in Laag Holland

Op uitnodiging van Bureau Toerisme Laag Holland mocht ik deze prachtige regio gaan ontdekken. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Laag Holland gehoord. Jij wel?

Voor diegene die het niet weten: Laag Holland is een oase van rust op een steenworp afstand van Amsterdam. Het is een Nationaal Landschap waar je steden als Amsterdam, Volendam, Purmerend en Castricum vindt. Maar ook UNESCO-Werelderfgoed de Beemster en de Stelling van Amsterdam. Laag Holland is zoals buitenlanders denken dat heel Nederland is, met veel water, molens en pittoreske stadjes.

wat te doen in Laag Holland

Wat te doen in Laag Holland?

Laag Holland kun je op diverse manieren ontdekken, er is namelijk ontzettend veel te doen. Je kunt er het water op maar ook op het land is er genoeg te doen. Tijdens vier toffe activiteiten leerde ik de voor mij onbekende regio een beetje beter kennen. Zo ging ik ribvaren op het Markermeer, kanoën in Watergang, suppen in Broek in Waterland en rijden in een lelijke Eend (2CV) door de Beemster.

Rib varen op het Markermeer

In Volendam stap ik aan boord van een RIB-boot, een Riged Inflatable Boat. Oftewel een polyester speedboot, ook wel de 4×4 van de zee genoemd. Langzaam varen we de haven uit, richting Marken met zijn gezellige huisjes. Eenmaal op het Markermeer wordt de snelheid opgevoerd en scheren we met zeer hoge snelheid over het water. Gaaaaaaffff! Even weer wat rustig aan om de adrenaline te laten zakken en daar gaan we weer. De kapitein geeft gas en we vliegen weer over de golven. Dit doen we een aantal keer alvorens we de haven van Monnickendam binnenvaren om dit leuke stadje te gaan ontdekken.

tips Volendam

Tuffen met een Eend door de Beemster

We verzamelen in Wormer bij Ducktrail om te gaan toeren met een Eend, oftewel een 2CV. Alle Eenden hebben leuke namen gekregen zoals: Schittereend, The Eend Team, 1D 1D 2 en Purple Reend. In laatstgenoemde mag ik vandaag gaan rijden. Het is mooi weer dus het dak kan opgerold worden. Beemster here I come! We rijden met een convooi van vier Eenden door het polderlandschap van de Beemster. Onderweg stoppen we voor een potje Oudhollands steenwerpen, bezoeken we Fort Resort Beemster, het kleinste snoepwinkeltje van Nederland in Graft en stoppen we bij de prachtige bloembollenvelden waar de tulpen prachtig bloeien.

tulpenvelden Beemster

Kanoën in Watergang

Op het Centraal Station van Amsterdam staat Majel van Wetlands Safari te wachten om me mee naar Watergang te nemen. Watergang ligt in de achtertuin van Amsterdam. Het is er heerlijk rustig en ik kan me dan ook bijna niet voorstellen dat het drukke Amsterdam maar 10 minuten hier vandaan is. Bij Hotel Watergang liggen de Canadese kano’s op ons te wachten voor een tochtje door het prachtige rietlandschap. Ik vind kanoën echt een hele ontspannende activiteit. Ik peddel genietend door de schilderachtige omgeving terwijl gids Majel vertelt over het ontstaan van het gebied en over de diverse vogels die er in het gebied wonen (o.a. de grutto en de kievit). Halverwege de tocht stoppen we voor een uitgebreide picknick met streekproducten. In totaal zijn we zo’n vijf uurtjes bezig. Dit is inclusief halen/brengen van/naar het station, een welkomstdrankje, de kanotocht en de picknick. Kanoën in Watergang kan van april tot en met oktober.

Kanoën Amsterdam

Suppen in Broek in Waterland

Tijdens mijn reis door Indonesië stond ik voor het eerst op een supboard. Daar huurde ik een bord en peddelde er zonder enige uitleg wat rond. Gelukkig is Franca van IkSUP Schermer er nu voor de nodige uitleg. Maar eerst hijs ik me in een wetsuit. Het zonnetje schijnt wel lekker maar het water is nog ijskoud. En de kans dat ik in het water val is aanwezig. Na Franca’s uitleg klim ik heel onhandig (lees: zo stijf als een plank) op het supboard. Nou, dat is gelukt, al zit ik nog op mijn knieën. Nadat we onder de eerste brug door zijn is het tijd om te gaan staan. Ojee…. Maar het lukt zonder er van af te vallen en op ons gemak peddelen we door het pittoreske Broek in Waterland. Af en toe wankelt mijn board, of misschien ben ik het zelf wel, maar wonder boven wonder lukt het me om niet van het board te vallen. En raar maar waar: suppen in Broek in Waterland vond ik vele malen leuker dan suppen op Nusa Lembongan.

Je kunt bij ikSUP Schermer een board huren en zelf op pad gaan maar het is veel leuker om een tocht te maken met groep. Ook is het mogelijk je hond mee te nemen tijdens het suppen of om yoga te doen om een supboard. Bij dat laatste weet ik nu al zeker dat ik er af zal gaan vallen!

Suppen Amsterdam

Overnachten in Laag Holland

Een hele fijne plek om te overnachten in Laag Holland is Bed & Breakfast Oud Quadyck. Een superknusse B&B met ontzettend gastvrije eigenaren op een lekker rustig plekje aan de rand van Purmerend. Na het slapen in een heerlijk bed word je wakker van de fluitende vogels en wordt er een uitgebreid ontbijt gebracht waarvan je in alle rust kunt genieten. Leuk detail: de B&B heeft twee ‘huiseenden’ die elke dag komen eten.

Overnachten in de buurt van Amsterdam

Nu je weet wat er zoal te doen is in Laag Holland vind je het misschien ook wel leuk om de reisvideo te bekijken die ik maakte.

Welke activiteit spreekt jou het meeste aan?

Pin voor later:

Varen, tuffen, roeien en suppen in Laag Holland - www.worldwife.nl Varen, tuffen, roeien en suppen in Laag Holland - www.worldwife.nl

Share: