44 tips voor je eerste cruise vakantie

Cruisen is een fantastische manier van reizen. Met een overvloed aan entertainment, lekker eten en ontspanning is het geen wonder dat zoveel mensen kiezen voor een cruise vakantie. Als je voor de eerste keer gaat cruisen, kan het echter een beetje overweldigend zijn. Daarom heb ik een aantal tips verzameld die ervoor zorgen dat jouw cruise vakantie een onvergetelijke ervaring wordt.

44 tips voor je eerste cruise vakantie

Toen ik voor het eerst ging cruisen had ik geen idee wat me allemaal te wachten stond. En dat is best wel een ding voor iemand die normaal gesproken alles tot in detail plant. Dus struinde ik het internet af voor tips en sprak ik met ervaren cruise reizigers. Al die tips bij elkaar zorgden ervoor dat ik met een gerust hart op cruise ging. Ik deel deze tips graag met jou zodat jij ook goed voorbereid aan boord stapt. Van inschepen tot ontschepen en alles ertussenin.

Voordat je vertrekt

1. Check je paspoort en visa
Ik begin meteen met de belangrijkste tip. Want als dit niet in orde is gaat je cruise bij voorbaat al niet door. Je komt namelijk niet aan boord zonder een geldig paspoort of id-kaart. Check ook of de landen die je aandoet misschien eisen dat je paspoort nog 6 maanden geldig is. Ook zijn er landen waarvoor je een visum nodig hebt. Is dit het geval voor jouw cruise? Vraag het visum dan ruim op tijd aan. Heb je geboekt via een reisagent? Dan kan die jou precies vertellen wat je allemaal nodig hebt.

2. Download de app van de cruise maatschappij
De meeste cruise maatschappijen hebben tegenwoordig een eigen app. Is dat het geval in jouw situatie? Download de app op je telefoon, je zult er veel gemak van hebben. Vaak gaat het inschepen makkelijker en sneller, eenmaal aan boord kun je er onder andere shows en restaurants mee reserveren, zie je precies hoeveel geld je uitgegeven hebt en kun je er de aan boord gemaakte foto’s in terug vinden.

3. Check je reserveringen
Heb je voordat je gaat bepaalde zaken alvast gereserveerd, zoals restaurants, shows of excursies print dan hiervan de bevestiging en neem die mee. Zo heb je altijd een bewijs dat je iets geboekt hebt. Het komt namelijk wel eens voor dat mensen aan boord te horen krijgen dat ze geen drankpakket gekocht hebben of iets dergelijks. Als je dan niks bij je hebt om te bewijzen dat het wel zo is kan dat voor vervelende situaties zorgen. Voorkom dit door de geprinte reserveringen mee te nemen.

4. Print je bagagelabels
Bij de meeste rederijen krijg je bagagelabels toegestuurd. Print deze en maak ze vast aan je bagage. Wij kozen ervoor om voor onze eerste cruise een paar dagen naar Tarragona te gaan en namen de geprinte labels mee zodat we de labels pas aan onze koffers vast hoefden te maken voordat we in Barcelona aan boord gingen. Dit zorgt ervoor dat men weet waar je bagage naartoe moet als je deze ingecheckt hebt. Neem ook plakband mee om de labels vast te maken. Dat hadden wij niet en Patricks label was er af gevallen na het inchecken en niemand weet dan waar het koffer naartoe moet. Uiteindelijk konden we zijn koffer ophalen bij de receptie maar dit is eenvoudig te voorkomen door je bagagelabel goed vast te maken.

5. Geef allergieën door
Ben je ergens allergisch voor geef het dan door aan de cruise maatschappij voordat je aan boord gaat. Zij kunnen hier prima mee omgaan en zullen er alles aan doen om het jou naar de zin te maken. Dus heb je een pinda-allergie, glutenintolerantie of eet je vegan, laat het de rederij op voorhand weten.

6. Verzamel informatie over het schip
Verzamel zoveel informatie als je kunt over het schip waarmee je gaat varen. Lees reviews op internet, bekijk YouTube-video’s. Ook bestaan er op Facebook groepen van de verschillende rederijen en schepen maar ook van specifieke reizen. Zo weet je van te voren al wat er allemaal te zien en te doen is op het cruiseschip waar jij mee gaat varen.

7. Bekijk de havens waar je aanlegt
Pak de route erbij die je af gaat leggen en kijk wat er te doen is op de plekken waar je aanlegt. Kun/wil je er zelfstandig van boord of boek je liever een excursie? Is de haven ver van het centrum? Een goede voorbereiding is het halve werk. Check de website whatsinport.com voor informatie over zo’n beetje alle cruisehavens op de hele wereld. Ik vind het altijd handig om zulke dingen bij me te hebben op reis. Download hiervoor mijn gratis reisplanner, hierop kun je alle gegevens van je cruise bijhouden.

8. Plan je reis naar de vertrekhaven
Ga je met de auto naar de cruisehaven vanwaar je vertrekt? Vergeet dan geen parkeerplaats te reserveren. Ga je met het vliegtuig of met de trein? Zorg dat je ruim op tijd in de havenstad bent en regel transport naar de haven. Zelf vind ik het fijn om al een dag voor vertrek in de havenstad te zijn zodat ik zeker op tijd ben. Je weet nooit of je vertraging op loopt en je wilt de boot niet missen toch? Ga je een dag van te voren vergeet dan ook geen hotel te boeken. Vlakbij het vliegveld of treinstation, of al vlakbij de haven, zodat je zo min mogelijk hoeft te reizen.

Inpakken voor je cruise

9. Neem niet teveel mee
Ik ben type travel light en neem niet snel te veel mee op reis. Zo ging ik drie weken naar Indonesië met alleen maar handbagage en maak ik stedentrips in Europa met alleen maar een kleine tas. Toch vond ik het voor de eerste cruise lastig. Maar je hebt tijdens het cruisen echt niet heel veel meer kleding/spullen nodig dan tijdens een ‘normale’ vakantie. Misschien een avondjurk (of twee) of speciale kleding voor de white party maar meer ook niet. Zaken als handdoeken, strandlaken, föhn, shampoo en douchegel zijn aanwezig in je hut.

10. Vergeet de pillen tegen zeeziekte niet
Ook al word je nooit zeeziek en denk je ze niet nodig te hebben, neem die pillen tegen zeeziekte toch maar mee. Ik word ook niet snel zeeziek maar de laatste keer dat ik een mini cruise naar Newcastle maakte wel en baalde ik dat ik niks bij me had. Primatour en Suprimal zijn de bekendste pillen tegen reisziekte. Slik je liever geen medicijnen dan is een Seaband polsbandje een uitkomst. Beter mee verlegen dan om verlegen zeg ik altijd.

11. Pak comfortabele kleding in
Het is echt niet zo dat je aan boord van een cruiseschip altijd in je avondjurk of driedelig pak rondloopt. Sterker nog, meerendeel van de tijd draag je een casual outfit of iets makkelijks voor naar zwembad. Ook als je van boord gaat, of dat nou op eigen gelegenheid is of met een excursie, is het fijn om makkelijke kleding aan te hebben. Kies ook niet te strakke kleding, door al het lekkere eten aan boord gaat alles nóg strakker zitten.

12. Kies een koffer die opvalt
Het is je misschien wel eens opgevallen als je aan de bagageband op het vliegveld staat te wachten op je koffer: heel veel koffers zijn zwart, grijs of blauw en ze lijken allemaal op elkaar. Op een cruiseschip gaan duizenden gasten aan boord met allemaal één of meerdere koffers. Deze mensen (met koffers) moeten er ook weer allemaal af. Bij het ontschepen staan dan al die duizenden koffers bij elkaar te wachten op hun eigenaar. Ga eens voor een oranje/roze/groene/paarse koffer of eentje met een foto van jezelf of je kat erop en je hoeft nooit lang te zoeken.

13. Neem een handbagage-item mee
Of dat nou een koffertje is of een rugzak dat maakt niet uit maar zorg dat je een handbagage-item bij je hebt. Bij het inchecken geef je je koffer af en kun je je handbagage met spullen die je nodig hebt bij je houden. Denk aan je paspoort, cruisedocumenten, telefoon, oplader etc. Stop er ook je zwembroek of bikini in. Het duurt soms even voordat je koffer bij je hut gebracht wordt en zo kun je toch alvast naar het zwembad. Op het einde van je cruise wordt je bagage de avond voor ontschepen al opgehaald. In de handbagage kun je dan de spullen doen die je de laatste avond/dag nog nodig hebt.

Tips voor cruisen op de Middellandse Zee, het Caribisch gebied of waar dat ook.

14. Pak nette kleding in
Ook al boek je een cruise zonder dresscode dan staan er toch vaak gala-avonden, of elegante avonden, op de planning. Je hoeft hier niet aan mee te doen maar ik vind het wel mooi om te zien dat iedereen zijn best heeft gedaan om er mooi uit te zien. Dat hoeft echt geen avondjurk of smoking te zijn. Een mooie jurk of een nette broek met polo volstaat ook.

De dag van inschepen

15. Zorg dat je op tijd bent
Het laatste wat je wilt is haasten om op tijd aan boord te zijn. Ga juist extra vroeg zodat je je tijd op het schip optimaal kunt benutten. Die lunch op dag 1 is ook al betaald dus geniet ervan. Check tip 8 ook nog even waarin ik je aanraad een dag eerder naar de vertrekhaven te reizen.

16. Security
Aan boord gaan van een cruiseschip is qua security vergelijkbaar met het aan boord gaan van een vliegtuig. Je bagage en jijzelf gaan door een scanner, net zoals op een vliegveld. Ik vind het minder stressvol dan op een vliegveld maar het moet wel. Dus zorg dat je hierop voorbereid bent.

17. Check in
Bij het inchecken krijg je een cruisekaart. Stop deze niet weg maar hou ‘m bij je. Dit is het belangrijkste item voor je hele cruise. Sowieso heb je ‘m nodig om het schip op te mogen maar hij vervangt ook je bankpas of creditcard, je maakt er je hut mee open en bestelt er drankjes mee. Extra tip: neem een keycord mee waar je de cruisekaart aan kunt hangen of stop ‘m in je telefoonhoesje.
Update: Bij sommige rederijen krijg je tegenwoordig een polsbandje in plaats van een cruisekaart. Zeker zo handig.

18. Lunch in het hoofdrestaurant
Veel mensen weten dit niet en gaan als ze aan boord komen meteen naar het buffetrestaurant wat dan natuurlijk zorgt voor grote drukte. Doe hier niet aan mee en ga naar het hoofdrestaurant. Op veel schepen is dit restaurant ook voor lunch geopend en zeker op de dag van inschepen is het daar veel rustiger dan in het buffetrestaurant.

19. Verken het schip
Een cruiseschip is mega groot en je zult er regelmatig de verkeerde kant op lopen of op het verkeerde dek staan. Ga daarom op de eerste dag het schip verkennen zodat je een beetje het gevoel krijgt van waar alles is. Start op het bovenste dek en verken zo dek voor dek. Daarnaast is er niks zo leuk als kijken wat er allemaal te doen is aan boord.

20. Ga zwemmen
Veel mensen hebben hun zwemkleding niet meteen ter beschikking als ze ingescheept zijn omdat ze tip 13 niet opgevolgd hebben. Heb jij dat wel dan heb je zwemkleding in je handbagage en kun je lekker gaan zwemmen of in het bubbelbad terwijl het er heerlijk rustig is.

Aan boord van het cruiseschip

21. Lees het daily program
Mijn favoriete item aan boord is het daily program. Elk avond wordt het programma voor de volgende dag in je hut gelegd. Hierin staat onder andere aanbieding voor die dag voor bijvoorbeeld de spa, welke activiteiten er op de planning staan, wat voor show er opgevoerd wordt in het theater, de dresscode voor die dag en informatie over de haven waar aangelegd wordt.

44 tips voor jouw eerste cruise vakantie

22. Mis de zonsondergang niet
Mij favoriete moment van de dag is de zonsondergang. Ik kan ontzettend genieten van het verkleuren van de lucht en aan boord van een cruiseschip is de zonsondergang bijna elke dag een feestje. Wandel over het promenadedeck en geniet van dit spektakel.

23. Wissel van tafelgenoten
Op veel schepen is het gebruikelijk dat je in het hoofdrestaurant ingedeeld wordt aan een tafel met vreemden. Zeker als je met z’n tweeën gaat cruisen. Dat kan heel gezellig zijn maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat je geen klik hebt met deze mensen. Vraag dan om een andere tafel inclusief andere tafelgenoten en het wordt voor je geregeld. Op de MSC Magnifica hadden wij het geluk dat we telkens maar met z’n tweeën aan tafel zaten. Ik denk dat onze tafelgenoten op die dagen in het buffetrestaurant aten.

24. Maak kennis met je hutsteward
Je hutsteward is degene die de hele dag door voor je klaar staat en ervoor zorgt dat je hut altijd picobello in orde is. Het zijn supervriendelijke en ontzettend behulpzame mensen. Heb je een vraag over wat dan ook? Vraag het je hutsteward, hij of zij heeft deze cruise al zo vaak gedaan dat ie gegarandeerd een antwoord op jouw vragen heeft. Daarnaast vind ik het leuk om te weten wie er de hele dag mijn hut in en uit loopt.

25. Maak nieuwe vrienden
Een cruiseschip is de perfecte plek om nieuwe vrienden te maken, voor de tijd aan boord of misschien wel voor het leven. Vrienden maken aan boord is heel makkelijk. Doe mee aan een activiteit, eet samen in het hoofdrestaurant, maak een praatje met de mensen naast je in het theater, de bar of het casino. De meeste mensen hebben goede zin als ze cruisen en zijn vriendelijk.

25. Kids in de kidsclub
Ga je cruisen met kinderen? Meld ze dan meteen op de eerste dag aan voor de kidsclub. In de kidsclub worden allerlei activiteiten georganiseerd en maken je kinderen snel nieuwe vrienden. En terwijl je kinderen in de kidsclub zijn heb jij tijd voor je partner. Een win win situatie dus.

26. Onthou de locatie van je hut
Het klinkt misschien simpel maar op een schip met duizenden hutten wil je wel eens voor de verkeerde deur op het verkeerde dek staan. Ik tenminste wel. Elke gang op elk dek ziet er hetzelfde uit, net als de trappen en de liften. Als je goed weet waar jouw hut is, welk dek, stuurboord of bakboord, voor- midden- of achterkant van het schip, dan scheelt het je een hoop gezoek (en frustratie) tijdens het cruisen.

Buitenhut met beperkt zicht op de MSC Magnifica

27. Van tweepersoons aar twee eenpersoons
Cruise je niet met je partner maar met je broer, zus, beste vriendin of wat dan ook en wil je niet samen in een bed liggen? Vraag je hutsteward of hij de bedden uit elkaar wil halen. Vraag het op dag 1 en je slaapt de eerste nacht al zoals je dat wilt.

28. Check je boordaccount
Al je aankopen aan boord komen op je boordaccount te staan. Van die mooie tas tot elk drankje dat je besteld tot elke euro die je spendeert in het casino. Dit kun je makkelijk zien in de app. Check voordat je van boord gaat of alles klopt zodat je er niet op de dag van ontschepen achter komt en dan nog naar de receptie moet om alles te regelen. Zelf kijk ik elke dag even of alles klopt omdat ik na 12 dagen cruisen niet meer weet wat ik op dag 2 heb uitgegeven.

Eten aan boord van een cruiseschip

29. Probeer eens wat nieuws
Aan boord van een cruiseschip kun je ontzettend veel eten. Vaak staan er ook dingen op het menu die je niet kent of waar je nooit van gehoord hebt. Dit is het moment om deze dingen eens te proberen. Vind je het niet lekker dan laat je het liggen en probeer je iets anders. Er is genoeg.

30. Deel een tafel met anderen
Zelf vind ik het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen en tijdens het eten gaat dat heel gemakkelijk. In het hoofdrestaurant krijg je sowieso tafelgenoten toegewezen maar ook in het buffetrestaurant kun je bij anderen aanschuiven. Probeer het eens en wie weet is het wel heel gezellig.

Main dining room (hoofdrestaurant of a la carte restaurant) op de MSC Magnifica.

31. Allergieën, diëten, intoleranties
Mag je, om wat voor reden dan ook, niet alles eten zorg er dan voor dat je ober hiervan op de hoogte is. Ook al heb je dit aangegeven voordat je aan boord ging raad ik je toch aan om dit even te melden bij je ober. Dan weet je zeker dat er niks mis gaat.

32. Eet zoveel je wilt
In het buffetrestaurant kun je zoveel opscheppen als je wilt maar in het a la carte restaurant, de naam zegt het al, kies je van de kaart. De porties zijn niet altijd even groot maar weet dat het geen probleem is als je twee voorgerechten besteld of drie hoofdgerechten of een extra toetje. Jij betaalt dus jij bepaalt.

33. Eet in alle restaurants
Voor een complete eetervaring aan boord van het schip zeg ik ga tenminste een keer in elk restaurant eten. Zelf vind ik het op sommige dagen fijn om met mijn bord langs het buffet te lopen en op andere dagen word ik graag bediend. Heb je geen zin om naar het hoofdrestaurant te gaan dan hoef je je niet af te melden. Gewoon niet gaan is oké. Probeer ook de specialiteitenrestaurants, de koks die hier werken maken geweldig lekker eten.

Van boord

34. Van het schip naar de haven
Eenmaal in de haven kun je op verschillende manieren van boord. Soms loop je zo de havenplaats in, soms rijden er bussen en soms word je met een kleinere boot gebracht. Dit noemt men tenderen. Ik vind dit wel een leuke manier en zie het als een extra boottochtje. In het eerder genoemde daily program staat meestal aangegeven hoe je van het schip aan wal komt.

35. Aan wal
Elke cruisemaatschappij biedt in elke haven een aantal excursies aan. Weet dat je niet per se met een excursie mee hoeft, je kunt een havenplaats op eigen gelegenheid bezoeken of lokaal een excursie regelen. Dat laatste scheelt je vaak heel veel geld.

36. Zorg dat je op tijd terug bent
Ga je op eigen gelegenheid van boord zorg er dan wel voor dat je op tijd terug bent. Bij de meeste cruisemaatschappijen moet je een uur voordat het schip vertrekt terug aan boord zijn. Zelf vind ik het fijn om wat reservetijd in te bouwen en nog wat eerder terug te zijn. Weet dat het schip zonder jou vertrekt als je niet op tijd bent.

37. Excursies via het schip 
Wil je wel met een excursie van de rederij mee boek dan op tijd. Er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Het voordeel van een excursie via de rederij is dat het allemaal goed geregeld is. Verzamelen doe je al aan boord, bussen staan klaar en er wordt gezorgd dat je op tijd terug bent. Lukt dit niet dan wacht het schip tot iedereen van de excursie terug aan boord is. Het nadeel van de aangeboden excursies vind ik de prijs, sommige prijzen zijn echt belachelijk hoog.

38. Lokale excursies
De meeste excursie die via het schip worden aangeboden kun je ook bij een lokale partij boeken. Vaak is dit een heel stuk goedkoper. Je wordt opgehaald bij het schip en ook weer keurig teruggebracht. Deze partijen weten dat je op tijd terug moet zijn en houden daar ook echt wel rekening mee. Zelf boek ik excursies altijd via GetYourGuide.

De dag van ontschepen

39. Tijd van ontschepen
Om te voorkomen dat iedereen tegelijk van het schip af gaat krijg je van te voren een tijd door wanneer jij mag ontschepen. Komt deze tijd niet gelegen, bijvoorbeeld omdat je een vlucht naar huis moet halen, geef dit dan op tijd door bij de receptie zodat het aangepast kan worden. Je kunt er overigens voor kiezen om zelfstandig van boord te gaan op een tijd die jij wilt. Je moet dan wel zelf je bagage mee van boord nemen.

40. Bagage
De avond voor de dag van ontschepen wordt je bagage opgehaald. Zorg ervoor dat deze op tijd klaarstaat anders wordt ie niet meegenomen. Dan kun je er zelf mee gaan leuren over het hele schip. Dat wil je niet. Vergeet ook tip 13 niet! Anders sta je ‘s ochtends in je pyjama zonder koffer en zonder kleding voor die dag.

41. Check de kluis
In je kluis bewaar je meestal de meest waardevolle spullen en die wil je ook graag weer mee naar huis nemen. Check daarom de kluis voordat je de kamer verlaat. Wat ik altijd doe is een schoen in de kluis leggen die ik op de dag van vertrek aan wil. Zo weet ik zeker dat ik de kluis leeg maak want ik vertrek echt niet op maar een schoen.

42. Neem de tijd
Waarom zou je als een haas van boord gaan? Neem de tijd. Ontbijt op je gemak, drink nog wat. Zelf ben ik op de laatste dag nog wel eens lekker wezen zwemmen. Heerlijk rustig is het dan want de meeste mensen hebben hun zwemkleding al ingepakt. Stel het ontschepen zo lang mogelijk uit en geniet van de laatste uren aan boord.

43. Ontbijt in het hoofdrestaurant
Op de laatste dag gaan veel mensen ontbijten in het buffetrestaurant waardoor het er erg druk kan zijn. Wil je liever wat meer rust ga dan ontbijten in het hoofdrestaurant. Mits het open is, dat is namelijk niet op alle schepen het geval op de laatste dag.

44. Naar huis
Om niet meteen naar huis te hoeven vind ik het prettig om een extra nacht (of meerdere nachten) aan wal te boeken. Om even bij te komen zodat de cruise vakantie niet meteen eindigt. Om na te genieten van een fantastische cruise vakantie.

Ik weet zeker dat deze 44 tips voor jouw eerste cruise vakantie jou gaan helpen om er een onvergetelijke tijd van te maken. Ga je (voor het eerst) cruisen en heb je toch nog vragen? Stuur me gerust een e-mail (judith@worldwife.nl) of een berichtje op social media.

Download de gratis reisplanner voor het plannen van jouw cruise

Met deze reisplanner plan je eenvoudig jouw cruise vakantie. Hiermee plan je je excursies en activiteiten, hou je reserveringen bij, vergeet je niks mee te nemen en heb je inzicht in je budget. Handig toch?

Gratis reisplanner voor het plannen van jouw droomreis, strandvakantie, stedentrip, roadtrip of welke vakantie dan ook.

Misschien vind je dit ook interessant:

Cruisen met de MSC Magnifica
25 x doen in Genua
14 tips voor Marseille
Bijzonder overnachten op cruiseschip SS Rotterdam

44 tips voor jouw eerste cruise vakantie

Share: