Ontdek de leukste wijken van Madrid

Eerlijk is eerlijk, Madrid kent geen wereldberoemde bouwwerken zoals de Eiffeltoren, de Sagrada Familia of het Colosseum. Ondanks dat is Madrid een geweldige stad! Want wat deze stad mist aan imposante gebouwen maakt de fantastische sfeer in de levendige wijken dubbel en dwars goed.

Sol

La Puerta del Sol (Sol in de volksmond) is het hart van Madrid. Op het grote plein laten allerlei straatartiesten hun kunsten zien, vind je het middelpunt van Spanje (Kilométre Cero) en staat het symbool van Madrid: de beer met de aardbeienboom.  Bezoek het Koninklijk Paleis (Palacio Real) en de naastgelegen prachtige Catedral de Santa Maria la Real de la Almudena voordat je neerstrijkt op een van de terrasjes op het indrukwekkende Plaza Mayor voor een tinto de verano met tapas. Het plein doet een beetje Frans aan door de aanwezigheid van (portret)schilders. De straatjes tussen La Puerta del Sol en de 100 jaar oude Gran Via, ook wel het Broadway van Madrid genoemd, zijn the place to be voor winkelliefhebbers.

Tip: Eet de lekkerste churros met chocolade bij Chocolateria San Gines, de oudste chocolateria van Madrid (sinds 1894).

tips Madrid

Quote van Cervantes, de bedenker van Don Quichotte

Huertas

Huertas is een traditionele wijk met smalle straatjes die ook wel Barrio de las Letras genoemd wordt. Vroeger was dit dé plek waar schrijvers en dichters samenkwamen. Je weet dat je in Huertas bent als je de literaire quotes van bijvoorbeeld Cervantes op de straten ziet. Lekker lunchen doe je hier op Plaza de Santa Ana. Op dit plein bevindt zich ook Teatro Español, een van de belangrijkste theaters van Madrid. Huertas staat ook bekend om zijn livemuziek in de typisch Spaanse tapasbarretjes.

Tip: Drink een heerlijke cocktail op de rooftopbar van Hotel Me Madrid Reina Victoria op Plaza de Santa Ana met prachtig uitzicht.

bezienswaardigheden Madrid

Plaza de Villa, La Latina

La Latina

La Latina is de oudste wijk van Madrid met smalle straatjes en leuke pleinen uit de Habsburgperiode. Je kunt hier de indrukwekkende Basilica de San Fransisco El Grande bezoeken, bekend om zijn glas-in-lood, fresco’s en de grootste koepels van de wereld. Een terrasje pikken doe je op Plaza de la Paya. Om te eten ga je naar Calle de la Cava Baja, een superleuk straatje vol leuke en trendy restaurantjes.

Tip: Op zondagochtend vind je hier de grootste vlooienmarkt van Spanje: El Rastro, dé plek voor vintage kleding en curiosa.

doen in Madrid

Deze blokken staan symbool voor de schepen waarmee Columbus naar Amerika voer.

Salamanca

Hou je van luxe? Wil je Spaanse beroemdheden spotten? Dan moet je in Salamanca zijn. Hier vind je chique restaurants, luxe winkels en dure hotels. Maar ook de grotere winkelketens zoals Zara en H&M. Salamanca voelt een beetje New Yorks door het rechthoekige stratenpatroon. Bezoek de Biblioteca Nacional waar een hele zaal gewijd is aan de Spaanse schrijver Cervantes en zijn held Don Quichotte en waar zich ook het Museo del Libre bevindt. Op Plaza de Colón, naast de drie betonnen blokken die symbool staan voor de schepen waarmee Columbus naar Amerika voer, wappert de grootste Spaanse vlag ter wereld met een afmeting van 15 x 24 meter!

Tip: Ga voor een drankje en tapas naar Jurucha, een barretje tegenover Mercado de la Paz waar ook de marktkoopmannen hun caña komen drinken.

Retiro Madrid

El Estanque del Retiro

El Retiro

El Retiro is eigenlijk geen aparte wijk maar hoort bij Salamanca. In het weekend trekt tout Madrid naar het Parque del Buen Retiro, het Retiropark, om tot rust te komen. Het is een prachtig park om lekker te wandelen, te picknicken of om op een bankje te gaan zitten en te kijken naar de voorbijgangers en de straatartiesten die hun kunsten vertonen.  Je kunt er ook een tentoonstelling bezoeken in het prachtige Palacio de Cristal.

Tip: Huur een bootje, ga het meer op en geniet!

Eva is au pair in een van de buitenwijken van Madrid maar dagelijks het centrum te vinden. Zij geeft je nog eens 5 tips voor een stedentrip naar Madrid.

Share: