Madrid, een stedentrip in het teken van voetbal

Als je met je zoon een stedentrip gaat maken doe je andere dingen dan wanneer je alleen gaat of met vriendinnen. Ik ging samen met mijn zoon, die nogal een voetbalfan is, naar Madrid. En als je van voetbal houdt zit je goed in Madrid. Madrid is namelijk een van de succesvolste voetbalsteden ter wereld! Er zijn 2 clubs in Madrid die het zowel nationaal als internationaal goed doen en dat zijn het poenige Real Madrid en het volkse Atlético Madrid.

Real Madrid, ook wel de Koninklijke genoemd, speelt zijn thuiswedstrijden in Estadio Santiago Bernabéu waar ruim 81.000 toeschouwers in kunnen. In het stadion zijn diverse restaurants gevestigd waaronder Real Café Bernabéu waar wij gingen ontbijten. Tijdens het ontbijt heb je mooi uitzicht op het veld.

tips voetbal madrid

Real Café Bernabéu, Av. Concha Espina 1

Bij Mad Way boekten we een voetbalfietstocht. Onder begeleiding van de Nederlandse Merijn stapten we op de fiets om langs diverse voetbalgerelateerde monumenten te fietsen. We (lees: mijn zoon) mochten kiezen of we tijdens de tour langs Estadio Santiago Bernabéu of langs Estadio Vicente Calderón wilden fietsen. Zoonlief koos voor het laatste.

fietsen in Madrid

Op de fiets voor het stadion van Atlético Madrid, Estadio Vicente Calderón

We fietsten door de gezellige wijk Huertas en stopten op Plaza de Santa Ana. Op het dak van het Reina Victoria Hotel vieren de spelers van Atlético Madrid, oftewel Los Rijoblancos, feest als ze een belangrijk toernooi winnen of landskampioen worden.

doen in Madrid

Hotel Reina Victoria op Plaza de Santa Ana met op de voorgrond het standbeeld van Calderón de la Barca, een bekende Spaanse toneelschrijver

De fontein met in het midden Cibeles, de godin van de vruchtbaarheid, op Plaza de Cibeles is de plek waar de supporters van Real Madrid overwinningen vieren. Het beeld van Cibeles krijgt dan een clubsjaal om. Naast overwinningen van Real Madrid worden hier ook overwinningen van het Spaans nationaal elftal gevierd.

bezienswaardigheden Madrid

De fontein met Cibeles op Plaza de Cibeles

Zo’n 400 meter verderop staat, op Plaza de Cánovas del Castillo, de fontein van de god van de zee, Neptuno. Dit is de plek waar de supporters van Atlético Madrid hun overwinningen vieren.

stedentrip Madrid

De fontein met Neptuno op Plaza de Cánovas del Castillo

Mijn zoon houdt van winkelen als we in het buitenland zijn. Vooral souvenir- en sportwinkels zijn favoriet. Van die laatste hebben ze in Madrid erg leuke! Naast de fanshops van Real Madrid (van Atlético hebben we geen fanshop gezien behalve in het stadion) kwamen we terecht bij Futbol Mania. Ik had eigenlijk wel genoeg van al die sportwinkels, overal diezelfde voetbalshirts, maar deze vond ik zelfs leuk! Overal hingen gesigneerde shirts aan de muur, stonden replica’s van diverse bekers en zelfs gesigneerde voetbalschoenen van Maradona en Pele. Het leek wel een museum!

voetbal in Madrid

Futbol Mania, Puerta del Sol 5

Uiteraard mocht een stadiontour niet ontbreken. Zoonlief koos voor een rondleiding in Estadio Vicente Calderón, de thuisbasis van Atlético Madrid. In dit stadion, gelegen aan de oever van rivier de Manzanares, is plek voor bijna 55.000 toeschouwers. In eerste instantie heette het Estadio de Manzanares, vernoemd naar de rivier. Maar sinds 1971 wordt het vernoemd naar club-president Vicente Calderón.

stadiontour real madrid

Stadiontour Estadio Vicente Calderón, de thuisbasis van Atlético Madrid

Omdat Estadio Vicente Calderón midden in de stad ligt, slecht bereikbaar is voor bussen en weinig parkeermogelijkheden heeft wordt er een nieuw stadion gebouwd in het oosten van Madrid, vlakbij vliegveld Barajas. Dit stadion moet volgens de planning bij de start van seizoen 2017/2018 klaar zijn en zal plek bieden aan 70.000 toeschouwers.

stadion van Atlético Madrid

Maquette van het nieuwe stadion van Atlético Madrid

Na de rondleiding mochten we nog een kijkje nemen in het museum waar o.a. oude voetbalshirt, toegangskaartjes en de gewonnen prijzen te zien zijn.

Het museum van Atlético Madrid

Het museum van Atlético Madrid

Net als bij veel attracties moet je ook hier eerst door een winkel voordat je naar buiten kunt. Oftewel alweer een sportwinkel, die hadden we nog geen gezien…

En ja, als je dan echt zoveel van voetbal houdt en in Madrid bent dan moet je natuurlijk ook naar een wedstrijd. Wij gingen naar Atlético Madrid tegen Valencia. Wat een sfeer! Dat begon al voor de wedstrijd. In de metro zag je overal supporters met clubshirts en aan de oever van de Manzanares zaten hordes supporters tapas te eten en cervezas te drinken.  Wij kochten een stokbrood, een bakje alioli, een pakje ham en wat drinken in een supermarkt en begaven ons tussen de Madrilenen. Op een muurtje genoten we van het eten, drinken en de sfeer. Fantastisch!

stadion real madrid

Als je nog geen vlag, sjaal of shirt had kon je er in de buurt van het stadion wel eentje kopen

Niet alleen de sfeer voor de wedstrijd was geweldig maar ook tijdens de wedstrijd. De hele wedstrijd werd er enthousiast gezongen door de fans.

ticket wedstrijd atletico madrid

Aupa Atléti!

Toen Jackson Martinez in de eerste helft 1-0 maakte gingen de fans helemaal uit hun dak!

aupa atleti

Goal!!!

Net voor de tweede helft maakte Yannick Feirrera Carrasco 2-0. Helaas kregen ze een (uiteraard) onterechte penalty tegen en werd het 2-1.

wat te doen in madrid

Neeee!!!!

Dat bleef het ook en dus won Atlético met 2-1 van Valencia waarmee Atlético op een eerde plek terecht kwam in de Primera Division. De supporters waren dolenthousiast, juichten, sprongen, zongen en omhelsden elkaar. Wat een mooie belevenis!

Share: