De ideale route voor een roadtrip in Slovenië

Slovenië is een prachtig land en leent zich uitstekend voor het maken van een roadtrip. Slovenië is niet zo heel erg groot dus de te rijden afstanden zijn nooit lang. Ben je nog op zoek naar een mooie route voor je roadtrip door Slovenië? In dit blog deel ik onze route met jou.

Je kunt ervoor kiezen om vanuit Nederland met je eigen auto in een uurtje of 10, 11 naar Slovenië te rijden maar omdat wij met de trein van Boedapest naar Ljubljana zijn gegaan hebben we ter plekke een auto gehuurd. We huurden onze auto via Sunny Cars. Ga je wel met je eigen auto? Lees dan ook mijn tips om goed voorbereid met de auto op vakantie te gaan.

Voor onderstaande route door Slovenië hebben wij 12 dagen uitgetrokken. De laatste dagen hebben we de omgeving vanuit één plek verkend om niet continue onze koffers te moeten pakken.

doen in Ljubljana

Dag 1: Ljubljana

Onze roadtrip start in Ljubljana. We komen tegen het einde van de middag aan per trein vanuit Boedapest. Nadat we hebben ingecheckt in ons appartement wandelen we door de hippe wijk Metelkova, waar we ook verblijven, langs de Ljubljanica rivier en door het sfeervolle centrum. We eten en drinken wat op een van de vele gezellige terrassen langs rivier.

Overnachten in Ljubljana doen we in het kleine maar fijne appartement Metelkova.

Dag 2: Ljubljana

Tijd om Ljubljana te ontdekken. We spotten street art in Metelkova Mesta, vroeger een militaire kazerne en nu een culturele plek die me doet denken aan Christiania in Kopenhagen. Ook bezoeken we het kasteel van Ljubljana, gaan we naar de Central Market, maken we een rondvaart op de rivier en wandelen we door het centrum. Één dag is voldoende in Ljubljana.

Predjama Castle Slovenië

Dag 3: Ljubljana – Piran

We halen onze huurauto op waarmee we richting de Sloveense kust rijden. De roadtrip in Slovenië gaat beginnen! Onderweg stoppen we bij het Predjama kasteel. De nabij gelegen Postojna grotten slaan we over vanwege de ontzettend hoge entreeprijs (€27,90 p.p. in 2019). De volgend stop is het meer van Cesnika waar we een mooie wandeling maken. Eindbestemming van vandaag is Piran, een gezellig havenstadje aan de Adriatische Zee.

Overnachten in Piran doen we bij Dream Room.

Wat te doen in Slovenië

Dag 4: Piran

Piran, of Pirano zoals de Italianen zeggen, heeft Italiaanse invloeden. Niet gek natuurlijk, want Italië ligt om de hoek. Bij mooi weer kun je Venetië zelfs zien liggen. In Piran hangt een hele fijne sfeer. We wandelen door de smalle steegjes, langs de boulevard en beklimmen de oude stadsmuren.

Lees ook: 9x zien en doen in Piran

Dag 5: Piran – Bovec

We verlaten Piran in de vroege ochtend en rijden naar Tolmin in het Triglav National Park. Hier maken we een hele mooie wandeling van zo’n 1,5 uur door de Tolmin Kloof. We rijden verder en genieten onderweg van een prachtig uitzicht. We stoppen bij de helderblauwe Soca rivier voor een picknick langs het water. De volgende stop is de Kozjak waterval. De 30 minuten durende wandeling naar de waterval is zeker zo mooi als de waterval zelf. Hierna rijden we door naar de Boka waterval en eindigen we deze dag in Bovec waar we overnachten in een glamping hutje met fantastisch zicht op de bergen.

Overnachten in Bovec doen we in een glampinghut op Kamp Liza.

Tips Slovenië

Dag 6: Bovec – Bled

Na het ontbijt op de veranda van ons hutje pakken we onze spullen om verder te gaan. Ook vandaag brengen we door in het Triglav National Park. Via de Lepena kloof rijden we over de schitterend mooie Vrsic-pas, de hoogste bergpas van Slovenië met maar liefst 50 haarspeldbochten. We stoppen op de top (1611 meter) om te genieten van het adembenemende uitzicht. Via Lake Jasna en de Pericnik waterval rijden we naar Bled. We zetten onze tent op op de enige camping aan het meer van Bled. Hier blijven we de komende dagen.

Overnachten in Bled doen we in onze eigen tent op Camping Bled.

Vrsc pas Slovenië route roadtrip

Dag 7: Bled

Vandaag doen we het rustig aan. We genieten bij de tent van het mooie weer. Ik neem eindelijk weer eens de tijd om een boek te lezen. In de middag besluiten we een rondje om het meer te lopen. Het rondje is 6,5 kilometer lang. Halverwege zien we Hotel Park, dé plek in Bled om Kremsnita te eten. Deze lokale lekkernij moet je geproefd hebben als je in Bled bent. Het lijkt op een tompouce maar dan zonder de mierzoete plaklaag.

Bekijk ook de reisvideo van onze roadtrip door Slovenië.

Dag 8: Bled

Waar je ook loopt in je hebt altijd zicht op het hoger gelegen kasteel. We pakken de shuttlebus naar boven om het kasteel te bezoeken. Van bovenaf heb je mooi zicht op het meer. Bootjes varen af en aan neer het eilandje in het midden van het meer. We zijn er nog niet uit of we dat ook willen gaan doen.

Lake Bled, Slovenië

Dag 9: Bled

Het is tijd voor weer wat actie. We pakken de auto en rijden naar de vlakbij gelegen Vintgar kloof. Het is hier ontzettend druk maar ook fantastisch mooi. Iets voorbij de kloof bevindt zich de Sum waterval waar we ook nog even naartoe lopen. De middag brengen we door in een van de vele wellness centra van Bled. Heerlijk ontspannen komen we hier weer buiten.

Lees ook: Bijzonder overnachten in Slovenië

Dag 10: Bled

Op zo’n 30 minuten rijden van Bled ligt het meer van Bohinj. Ook prachtig! Vraag me niet welk meer ik mooier vind, Bled of Bohinj. Ze hebben allebei hun eigen charme. Bohinj is schitterend gelegen tussen de bergen, Bled met het kasteel en het eilandje met het kerkje. We pakken de gondel naar de ruim 1500 meter hoge Mount Vogel, vanwaar je adembenemend uitzicht hebt op het meer van Bohinj. We pakken de stoeltjeslift die ons nog een stukje hoger brengt en wandelen wat rond. Onderweg terug naar Bled klimmen we nog ‘even’ naar de 80 meter hoge Savica waterval.

Doen in Bohinj

Dag 11: Bled

De laatste dag alweer in Bled. Er staat nog 1 ding op de het lijstje: de klim naar het Ojstrica viewpoint. Ik klim en klauter naar 600 meter hoogte voor het mooiste uitzicht op het meer van Bled. Boven staat een bankje om uit te rusten en te genieten van het waanzinnig mooie uitzicht. De middag brengen we door in het centrum van Bled. We kopen souvenirs en eten er nog een laatste Kremsnita.

Kremsnita cream cake Bled SLovenië

Dag 12: Bled – Ljubljana

Vroeg uit de veren op de laatste dag in het mooie Slovenië. We rijden naar Ljubljana waar onze roadtrip door Slovenië eindigt en we de huurauto inleveren en de Flixbus pakken naar Wenen.

Dit was de route van de rondreis door Slovenië die wij in 12 dagen hebben afgelegd. Je zou deze route ook in 10 dagen af kunnen leggen maar wij hebben ervoor gekozen de laatste dagen lekker rustig aan te doen. En dat is ontzettend goed bevallen!

Wij zijn sowieso fan van roadtrippen. Gaan en staan waar we zelf willen en in ons eigen tempo. Zo maakten we eerder een roadtrip in Engeland en op Corfu. Maar ook deze roadtrips in Europa zijn een aanrader! Ben jij ook groot fan van roadtrippen?

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

De ideale route voor een roadtrip in SloveniëDe ideale route voor een roadtrip in Slovenië

Share: