9x zien en doen in Piran

Stel je een schattig kustplaatsje voor met een rotsachtige kustlijn, smalle steegjes, charmante pleintjes en omgeven door helder blauw water. Klinkt dit als een droom? Nou, deze droom is echt, heet Piran en ligt in Slovenië.

De kuststrook van Slovenië is maar 46 kilometer lang en ligt tussen Kroatië in het zuiden en Italië in het noorden. Aan deze kust ligt een klein schiereiland en op het puntje van dit schiereiland ligt Piran. In het Italiaans bekend als Pirano (klinkt veel leuker toch?). Piran kent een unieke mix van culturen, talen en tradities, mede door de Italiaanse invloed.

Wij bezoeken Piran tijdens onze roadtrip door Slovenië en zijn meteen verliefd dit charmante plaatsje. Piran ligt op 1,5 uur rijden van Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, en op 2,5 uur rijden van Venetië. Vanuit deze steden rijden er ook regelmatig bussen naar Piran.

In het compacte centrum van Piran is alles goed te lopen. Een auto of ander vervoermiddel heb je hier niet nodig. Omdat Piran een autoluw stadje is moet je je auto buiten de stad in een parkeergarage parkeren (€ 17,- per dag). Vanaf de garage rijden gratis pendelbussen naar het centrum.

Zien en doen in Piran

1. Verdwaal in de smalle steegjes

Een van de invloeden uit Italië die Piran uniek maakt, is de wirwar van smalle, kleurrijke steegjes die door de stad slingeren. Neem een paar uur de tijd om te dwalen door de steegjes die uiteindelijk allemaal weer uitkomen op het centrale plein.

doen in piran

2. Ga mensen kijken op het Tartini-plein

Het Tartini-plein is het belangrijkste plein van de stad. Hier staat het standbeeld van Guiseppe Tartini, een beroemde violist en componist die geboren en getogen is in Piran. Aan het plein vind je een aantal kleurrijke en historische huizen maar vooral café’s en restaurants. Als je van mensen kijken houdt ga dan op een van de terrassen zitten met een koffie of een cocktail en geef je ogen de kost.

Tips Piran

3. Relax aan het water

Piran mag dan wel een van de bekendste kustplaatsen van Slovenië zijn, het heeft geen echte stranden. Om toch te kunnen genieten van het verfrissende water kun je op de rotsen gaan zitten/liggen. Tussen de rotsen zijn trapjes gemaakt om het water in te kunnen. Aan het einde van de boulevard ligt een klein stukje kiezelstrand. Ook op de terrassen aan het water is het goed toeven. Bestel een cocktail en geniet van het leven.

strand Piran

4. Beklim de klokkentoren

Voor een prachtig uitzicht over de stad kun je de klokkentoren van de St. Georges Church beklimmen. Na het beklimmen van de ruim 140 treden van de wenteltrap kom je op een uitkijkplatform vanwaar je panoramisch zicht hebt op de iconische oranje daken van stad, het Tartini-plein, de jachthaven en de vuurtoren.

doen in Piran

5. Loop over de stadsmuren

Nog niet genoeg geklommen? Beklim dan de torens van de oude stadsmuren van Piran en loop over de muren. Ook hiervandaan heb je een prachtig uitzicht op de stad en het water. Op een van de vier torens die je kunt beklimmen staat een verrekijker waarmee je op heldere dagen tot Italië kunt kijken. Entreeprijs bedraagt € 2,- (2019). Tip: beklim de stadsmuren bij zonsondergang.

zien en doen in Piran

6. Ga op zoek naar rock art

Schrik niet als je ineens een gezicht ziet in een van de vele rotsen langs de kust van Piran. Dit betekent namelijk niet dat er iets mis is met je ogen maar dat je een kunstwerk gevonden hebt. Naast rotsen met een gezicht kom je er onder andere ook zeemeerminnen tegen. Deze beeldhouwwerken zijn door de lokale bevolking gemaakt.

doen in piran

7. Wandel naar Fiesa

Langs de kust loopt een mooi wandelpad wat je in een kwartiertje in het nabijgelegen Fiesa doet belanden. Neem hier een drankje aan het water en wandel via dezelfde weg weer terug.

wandelen piran fiesa

8. Geniet van de Sloveense keuken

Piran is de perfecte plek om te genieten van traditionele gerechten. Omdat Piran aan drie kanten omringd wordt door de zee staat er veel vis op de kaart. Ik at overheerlijke gegratineerde mosselen bij Cantina Klet, een restaurant met een bijzondere formule. Drinken bestel je bij de ober aan tafel en eten bestel je aan het loket. Hier krijg je een nummer mee in een schelp en als de bel gaat en jouw nummer op de opgehangen vis staat kun je je gerecht afhalen. Sloveense gerechten als čevapčiči eet je bij Gostilna Park of bij Sarajevo ’84. Reserveren is in alledrie de gevallen aan te raden.

eten in Piran

9. Zie de zon in de zee zakken

Voor mij is de zonsondergang het mooiste moment van de dag. In Piran kun je op verschillende plekken van dit moment genieten. Vanaf de stadsmuren, in de haven, op de boulevard of vanaf het terras van het restaurant aan het water waar je zit te eten.

zonsondergang Piran

Zoals je ziet is er genoeg te zien en te doen in Piran. In het hoogseizoen, dat loopt van eind mei tot begin september, kan het erg druk zijn in Piran. Probeer deze periode dan ook te vermijden. Begin mei en eind september zijn de perfecte momenten om Piran te bezoeken.

Boek je hotel, hostel, appartement of bed & breakfast:Booking.com

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

9x zien en doen in Piran, SloveniëWat te doen in Piran, Slovenië

Share: