Buitengewoon tafelen tijdens Culinair Helmond

Culinair Helmond is iets wat al jaren bestaat maar waar ik nog nooit eerder aan meegedaan heb. Ondanks dat ik van lekker eten hou is het er nog nooit van gekomen. Tot nu.

Op een buitengewoon zomerse zondagmiddag maken we met een groep vrienden een culinaire stadswandeling door mijn woonplaats Helmond. De route loopt langs de volgende zes Helmondse restaurants:

  • De Rozario
  • Nastrium
  • West-Ende
  • St. Lambert
  • De Waard
  • Se7en

Elk restaurant serveert een culinair gerechtje met een zorgvuldig geselecteerde bijpassende wijn. Of bier of fris voor mensen die niet van wijn houden.

De Rozario

Enkele dagen voor het evenement ontvangen we een bericht met aanvangstijd en startrestaurant. In ons geval is dat sterrenrestaurant De Rozario, mijn favoriete restaurant in Helmond. Bij De Rozario proef je de passie van chefkok en eigenaar Jermain de Rozario. Een talentvolle kok die een aantal jaar geleden nog vuilnisman was.

Jermain trakteert ons op een papillot van koolvis met koriander, knoflook, wortel, prei en een olie van citroengras. Een gerecht waar hij onlangs op Aruba kennis mee maakte.

restaurant rozario helmond

De Waard

Het tweede restaurant waar we verwacht worden is De Waard. Hier krijgen we geen geen wijn maar een gin-tonic met watermeloen. Dat is meer mijn ding. We eten hier watermeloen geparfumeerd met Sambuca, een basilicummayonaise, crème van geitenkaas, gemarineerde sjalot en gefrituurde pastinaak. Een bijzondere combinatie maar echt super lekker!

culinaire wandeling Helmond

Se7en

Een stukje verderop aan de Markt, in een voormalig postkantoor en belastingkantoor is restaurant Se7en gehuisvest. Hier krijgen we ons derde gerecht geserveerd. De witte wijn geeft aan dat er een visgerecht aan gaat komen. En jawel, we krijgen een gemarineerd stukje zalm met een krokantje van tomaat en poeder van kropsla. Het ziet er prachtig uit maar het is helaas een beetje een flauw allemaal.

buitengewoon tafelen Helmond

St. Lambert

Terug naar de andere kant van de Markt. Bij St. Lambert krijgen we een rode mul met een gamba in kruidenolie, gecombineerd met drie verschillende soorten wortel, gemarineerde radijs en een crème van doperwten. Een kleurrijk en smakelijk geheel.

eten en drinken in Helmond

West-Ende

West-Ende is stop nummer vijf. De keukenbrigade van West-Ende maakt van elk gerecht een feestje. Zo ook vandaag. Deze keer geen vis maar een vleesgerecht. We krijgen een sukade van Black Angus met een zoete aardappelcrème, gefermenteerde knoflookmayonaise en een gamba met tomatenchutney. Dit gerecht is een van mijn favorieten.

happen en stappen Helmond

Nastrium

Het laatste restaurant waar we verwelkomd worden is Nastrium. Nastrium is gevestigd in een statige directeurswoning uit 1899 en heeft een Franse kaart met een Indonesische twist. De oostindische kers (Nasturtium, waarvan Nastrium afgeleid is) vind je dan ook vaak terug in de gerechten van chefkok en eigenaar Djailany van de Laarschot.
buitengewoon tafelen Helmond

Ze hebben vandaag voor ons echt het lekkerste tot het laatst bewaard. We eten gepeperde zalm met avocado en een bonbon van witte chocolade met groene curry. Wat een smaakexplosie!

Franske

We sluiten deze heerlijke middag af bij Café Franske. Hier krijgen we een dessert van panna cotta met verse aardbeien, schuimstaafjes en slagroom.

culinair wandelen Helmond

Één ding is zeker: deze zomerse zondagmiddag in culinair Helmond gaat de boeken in als een buitengewone ervaring!

Een culinaire wandeling wordt, naast Helmond, in verschillende Nederlandse steden georganiseerd. Kijk op de website van Buitengewoon Tafelen voor meer informatie.

Ga buitengewoon tafelen tijdens Culinair Helmond #Helmond #Nederland #buitengewoontafelenGa buitengewoon tafelen tijdens Culinair Helmond #Helmond #Nederland #buitengewoontafelen

Share: