Tips voor een bezoek aan sprookjesachtig Sintra

Sintra was een heerlijke afsluiting van onze week in Portugal. Sintra ligt op zo’n 30 kilometer ten westen van Lissabon en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Sintra is een heel charmant stadje met een gezellig historisch centrum en een aantal sprookjesachtige kastelen en paleizen. Mijn tips voor een bezoek aan sprookjesachtig Sintra:

Historisch centrum

Het oude centrum van Sintra bestaat uit schattige smalle straatjes met vooral (souvenir)winkeltjes en restaurants. Vooral ‘s avonds als de dagjesmensen terug naar Lissabon of Cascais zijn is het er goed toeven. Plof na een dag kastelen en paleizen bezoeken neer op een van de vele terrassen en geniet van het vele lekker eten dat Portugal te bieden heeft.

Tips bezoek Sintra vanuit Lissabon

Palacio Nacional

In het historisch centrum staat het Palacio Nacional. Het nationaal paleis van Sintra stamt uit de middeleeuwen en vele koningen woonden hier. Binnen leer je meer over de geschiedenis van Portugal terwijl je door de verschillende zalen dwaalt. Ook kom je er meer te weten over de azulejos, de bekende Portugese tegeltjes. De twee enorme witte punten die je ziet waar je ook in Sintra bent, zijn de 33 meter hoge schoorstenen van de keuken van het paleis.

Openingstijden: 9.30 uur tot 19.00 uur
Entreeprijzen: €10,- voor volwassen, €8,50 voor kinderen vanaf 6 jaar

Palacio Nacional Sintra

Palacio da Pena

Zelden zag ik zo’n bijzonder paleis als Palacio da Pena. In een romantisch park waar het heerlijk wandelen is op de kronkelende paden staat het kleurrijke Palacio da Pena bovenop een heuvel. Het paleis lijkt veel op een kasteel met zijn ophaalbrug en uitkijktorens. Koning Ferdinand werd voor het Palacio da Pena geïnspireerd door kastelen in Duitsland. In 1910 werd het Palacio da Pena uitgeroepen tot nationaal monument en staat, als onderdeel van het Cultureel Landschap van Sintra, op de werelderfgoedlijst van Unesco. Net zoals het hieronder genoemde Palacio Quita da Regaleira, Palacio de Monserrate en het Palacio Nacional.

Je kunt ervoor kiezen om alleen het park te bezoeken en het paleis alleen van de buitenkant te bewonderen, of je kunt het park bezoeken én het paleis ook van binnen bekijken. Het kan wel eens erg druk zijn bij het Palacio da Pena, vooral in de weekenden. Aan te raden is dan ook om je kaartjes van te voren online te kopen.
Extra tip: neem als je vanuit het centrum van Sintra komt niet de hoofdingang maar de ingang bij The Lakes, daar is het een stuk minder druk.

Openingstijden park: 9.30 uur tot 20.00 uur
Openingstijden paleis: 9.30 uur tot 19.00 uur
Entreeprijzen park: €7,50 voor volwassen, €6,50 voor kinderen vanaf 6 jaar
Entreeprijzen park & paleis: €14,- voor volwassen, €12,50 voor kinderen vanaf 6 jaar

Palacio da Pena Sintra

Castelo dos Mouros

Op loopafstand van Palacio da Pena ligt het Moorse kasteel, Castelo dos Mouros, wat stamt uit de 9e eeuw. Het kasteel werd gebouwd door, je raadt het al, de Moren, die het Iberisch schiereiland destijds veroverde. Na de Slag om Lissabon werden de Moren verslagen en kwam het Castelo dos Mouros in handen van de koning van Portugal. De 450 meter lange muren slingeren sierlijk over de berghelling. Vanaf het Castelo dos Mouros heb je panoramisch zicht op Sintra en de Atlantische Oceaan.

Openingstijden: 9.30 uur tot 20.00 uur
Entreeprijzen: €8,- voor volwassen, €6,50 voor kinderen vanaf 6 jaar

Castelo dos Mouros SIntra tips

Palacio Quinta da Regaleira

Het romantische Palacio Quinta da Regaleira werd eind 19e eeuw gebouwd door een Braziliaanse koffiehandelaar. Sinds 1997 is Palacio Quinta da Regaleira eigendom van de stad. Het paleispark met zijn fonteinen, ondergrondse gangenstelsels, romantische paviljoenen en mysterieuze putten is echt sprookjesachtig mooi. Als je maar tijd hebt om één kasteel of paleis te bezoeken als je in Sintra bent ga dan zeker naar Palacio Quinta da Regaleira. Ik vond dit echt verreweg het mooiste paleis van Sintra. Omdat het hier zo mooi is kan het ook hier erg druk zijn. Wij waren er op een zaterdag en liepen er naartoe alsof we de vierdaagse liepen, zo druk.

Openingstijden april tot oktober: 9.30 uur tot 20.00 uur
Openingstijden oktober tot april: 9.30 uur tot 18.00 uur
Entreeprijzen: €8,- voor volwassen, €5,- voor kinderen vanaf 6 jaar

Palacio Quinta da Regaleira

Palacio de Monserrate

Zo’n vier kilometer van het historisch centrum van SIntra bevindt zich het paleis en park van Monserrate. Van buiten is dit paleis net zo’n plaatje als van binnen. Net als de botanische tuinen die om het paleis liggen. Niet voor niets werden deze tuinen in 2013 onderscheiden met een European Garden Award. Het park en paleis zijn sinds 1949 in handen van de Portugese staat en in 2000 werden het paleis en het park geopend voor publiek.

Openingstijden park: 9.30 uur tot 20.00 uur
Openingstijden paleis: 9.30 uur tot 19.00 uur
Entreeprijzen: €8,- voor volwassen, €6,50 voor kinderen vanaf 6 jaar

Palacio Monserrate Sitra tips

Vervoer in Sintra

De klim vanuit  het centrum naar Palacio da Pena en Castelo dos Mouros is een behoorlijk pittige aangezien je alleen maar omhoog loopt. Daarnaast is het zonde van je tijd. Zeker als je maar een dag in Sintra bent. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden.

In Sintra rijdt bus 434, een hop on hop off bus die rijdt van het treinstation naar het centrum, Castelo dos Mouros, Palacio da Pena en terug naar het treinstation in Sintra. Het stukje van Castelo dos Mouros naar Palacio da Pena (350 meter) is prima te lopen. Deze bus rijdt in het hoogseizoen tussen 9.15 uur en 19.50 uur vier keer per uur.

Bus 435 brengt je vanaf het treinstation en het centrum naar Palacio Quinta da Regaleira en Palacio de Monserrate. Deze bus rijdt tussen 9.40 uur en 18.15 uur en vertrekt elke 25 minuten.

Een enkele reis met de bus kost €3,90 (2019) en de hele ronde kost €6,90. Dat is dus voordeliger dan een enkeltje voor de heen- en terugrit.

Tip: pak de bus zo vroeg mogelijk om drukte te voorkomen. Ben je toch later? Stap dan in bij het treinstation om de grote meute voor te zijn die in het centrum instapt.

Wij namen een taxi die ons voor de deur van onze B&B op kwam halen en lieten ons bij de zij-ingang van Palacio da Pena afzetten (bij de Lakes), omdat de wachtrijen daar een stuk minder lang zijn. Voor het ritje met de taxi betaalden we €9,-. We liepen het stuk naar beneden en deden daar ongeveer een uurtje over.

Voor wandelaars is er de Santa Maria trail. Deze trail is 1,8 kilometer lang en loopt langs Palacio da Pena en Castelo dos Mouros. Je loopt voornamelijk door de bossen en onderweg geniet je van prachtige vergezichten.

Een andere hike is de Vila Sassetti. Deze route loopt van het historisch centrum van Sintra over het landgoed van Vila Sassetti langs Castelo dos Mouros naar Palacio da Pena. Het wandelpad is in de zomer dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur en in de winter van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Tips SIntra

Tips om in Sintra te komen

Er zijn verschillende manieren om naar Sintra te gaan. Ik zet ze voor je op een rij:

Ideaal voor mensen met weinig tijd zijn de excursies naar Sintra vanuit Lissabon. In een dag word je dan langs diverse kastelen gereden en ‘s avonds ben je weer terug in Lissabon.

Ga je liever op eigen gelegenheid? Je kunt in Lissabon de trein nemen naar Sintra. Deze vertrekt van station Rossio en doet er ongeveer 40 minuten over. De prijs voor een enkele reis bedraagt €2,25, voor een retourtje €4,50 (2019). Kaartjes kun je op het station in Lissabon kopen. Je hebt dan wel een Viva Viagem kaart nodig, een soort OV-kaart. Heb je deze niet dan kun je die ook op het station kopen voor €0,50. Hierop kun je dan je treinticket laden. Heb je een Lisbon Card? Dan kun je gratis met de trein van Lissabon naar Sintra.

Wij namen de bus vanuit Cascais. Bus 403 rijdt via Cabo da Roca, het meest westelijke puntje van Europa, en doet er ongeveer een uur over. De prijs voor een enkeltje bedraagt €4,30 (2019). Bus 403 vertrekt elk half uur (om 10 over het heel en 10 over het half uur) tussen 8.40 uur en 20.40 uur.

Je kunt in Cascais ook bus 417 nemen. Deze rijdt in een half uur naar Sintra maar de route is minder mooi. Deze bus vertrekt elke 40 minuten tussen 7.20 uur en 19.20 uur.

Met een huurauto naar Sintra is ook nog een optie al raad ik het niet aan. In Sintra zijn, zeker in het hoogseizoen, nauwelijks tot geen parkeerplaatsen te vinden. Zeker in het hoogseizoen is het verkeer in Sintra een ramp. Kom je toch met je huurauto? Parkeer ‘m dan 1,5 kilometer buiten het centrum op een van de grote parkeerplaatsen. Parkeren is hier gratis. Als je een auto wilt huren in Portugal, of waar dan ook, dan kan ik je Sunny Cars aanbevelen. Altijd prima onderhouden auto’s en volledig verzekerd.

Lees ook: 14 dingen die je moet weten over Sintra

Tips om te overnachten in Sintra

Veel mensen bezoeken Sintra als dagtrip vanuit Lissabon. Zonde, sowieso kun je in één dag veel te weinig zien en doen. Daarnaast is het een gezellig stadje om een paar dagen te blijven. Overdag kan het behoorlijk druk zijn met de vele dagjesmensen, ‘s avonds is het een stuk rustiger. Wij bleven er twee nachten en dat was perfect. Overnachten deden we bij het fijne Casa do Valle. Rustig gelegen, met prachtig zicht op Pena Palace, Morish Castle en Quinta da Regileira en supervriendelijk en behulpzaam personeel.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:
Tips voor je bezoek aan SIntra, PortugalAlles wat je moet weten voor je bezoek aan SIntra

Share: