Baba Marta, een bijzondere feestdag in Bulgarije

Bij aankomst in Sofia is het eerste wat mij opvalt de vele kraampjes met rood-witte armbandjes. Ik dacht dat het een typisch Bulgaars souvenir was maar later hoorde ik dat het ging om martenitsi, armbandjes die uitgewisseld worden op de dag van Baba Marta.

Baba Marta, een bijzondere feestdag in Bulgarije

Baba Marta (wat grootmoeder maart betekent) is een feestdag die elk jaar op 1 maart gevierd wordt. Op Baba Marta nemen de Bulgaren symbolisch afscheid van de winter en verwelkomen ze de lente. Dit, van oorsprong Heidens ritueel, is een van de oudste tradities in Europa. Baba Marta wordt niet alleen in Bulgarije gevierd maar ook in het Noorden van Griekenland.

Lees ook: alles wat je moet weten over een bezoek aan de opera in Sofia

Volgens een legende heeft Baba Marta ook nog een jonger broertje: april. Lang geleden werd Baba Marta ooit eens boos omdat iemand haar oud noemde. Als antwoord hierop pikte ze even een paar dagen van haar broertje april en liet ze het flink sneeuwen. Tegenwoordig sneeuwt het nog wel eens in april in Bulgarije, op die dagen is Baba Marta boos. Ook in maart kan het weer erg wisselvallig zijn. Ik was vijf dagen in Sofia en wandelde in de sneeuw maar zat ook in een heerlijk lentezonnetje op een terras. Baba Marta’s humeur bepaalt het weertype. Nog steeds.

Martenitsa kopen in Sofia, Bulgarije. Een jaarlijkse traditie.

Baba Marta en de martenitsa

Op de dag van Baba Marta kleurt heel Bulgarije rood met wit. Huizen en gebouwen worden versierd en mensen geven een armbandje (martenitsa) aan vrienden, familie, collega’s en andere bekenden om elkaar geluk en voorspoed te wensen.

Je kunt martenitsi kopen de maand voorafgaand aan de feestdag, meestal vanaf half februari, bij een van de vele kraampjes op de Vitosha Boulevard en in andere straten, bij metrostations, op de markt, in de supermarkt. Eigenlijk overal wel. Naast armbandjes worden er ook poppetjes van touw verkocht die je op kunt spelden, en andere rood-wit gekleurde artikelen.

Ook ik kreeg martenitsi. Drie stuks maar liefst. Eentje van Srebrina (gids van de gratis food tour in Sofia) eentje van Adi (gids van de street art tour in Plovdiv) en eentje in het hotel waar ik verbleef.

Feestdag in Bulgarije
De bedoeling is dat je de armbandjes omhoudt totdat je een ooievaar ziet of een fruitboom die in bloei staat. Als je een ooievaar ziet doe je je armbandjes af en leg je ze onder een steen. Zie je een fruitboom met bloesem dan hang je je armbandje(s) in de boom.

Lees ook: Fiesta Nacional de Trashumancia in Madrid

Naast geluk, gezondheid en vruchtbaarheid beschermen de martenitsi je ook tegen de zon die in maart al flink kan schijnen in Bulgarije. Zo zat ik op Baba Marta heerlijk in de zon op een terras in Plovdiv. De thermometer gaf 19 graden aan. Zonnebrand was niet nodig want ik had mijn martenitsa om.

Baba Marta (oma Maart) in Sofia, Bulgarije

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Baba Marta, een bijzondere feestdag in Bulgarije
Op 1 maart viert men in Bulgarije Baba Marta. Op deze bijzondere feestdag wordt afscheid genomen van de winter en de lente wordt welkom geheten.

Share: