Alles wat je moet weten voor een bezoek aan de opera in Sofia

Een goedkoop avondje uit in Sofia? Ga naar de opera. Voor een paar euro geniet jij van een geweldige voorstelling in een prachtig theater. In dit blog vertel ik je alles over het kopen van tickets, de dresscode en alles wat je nog meer wilt weten.

Nooit eerder zag ik een opera. Dit stond wel al een tijdje op mijn wensenlijstje maar door de hoge prijzen in Nederland was het er nog nooit van gekomen. Stel dat ik er niks aan zou vinden? Toch zonde van je geld dan. En toen ging ik op stedentrip naar Sofia, Bulgarije. Tijdens de voorbereidingen zag ik dat je in Sofia voor weinig geld naar de opera kunt gaan en dus zag ik mijn kans schoon en boekte ik een ticket voor La Triviata van Giuseppe Verdi.

Opera and Ballet Sofia

Tickets kopen voor de opera in Sofia

Je kunt op twee manieren tickets kopen voor de opera in Sofia:

  • online
  • aan de kassa

Online tickets kopen

Ik kocht mij ticket online via de website van Sofia Opera en Ballet. Op de site vind je het complete programma. Kies de voorstelling van je keuze en selecteer een (of meerdere) stoel(en). Op de plattegrond kun je zien wat welke stoelen kosten. Prijzen gaan vanaf 10 leva (± € 5,-). Je snapt natuurlijk wel dat hoe duurder het ticket, hoe beter de plek. Je kunt je ticket(s) afreken met je creditcard (Mastercard en Visa, geen American Express). Per persoon kun je maximaal acht tickets kopen. Als je met meer personen gaat dien je meerdere bestellingen te plaatsen. Nadat de betaling is goedgekeurd ontvang je een e-mail met de tickets. Print ze uit of sla ze op in je telefoon, je hebt ze nodig om binnen te komen op de dag van de voorstelling.

Tickets kopen aan de kassa

Is het online niet gelukt of wil je liever persoonlijk contact? Dan kun je als je in Sofia bent naar het operagebouw gaan. Aan de rechterkant, als je met je gezicht naar het gebouw staat, vind je een kantoortje waar de tickets verkocht worden. Hier kun je contant of met credit card betalen. Het kantoor is doordeweeks geopend van 09.00 uur tot 14.00 uur en van 14.30 uur tot 19.00 uur, op zaterdag van 11.00 uur tot 19.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Dresscode tijdens een opera in Sofia

Voor de opera in Sofia geldt de dresscode ‘formeel’. Netjes dus. Maar niet te chique. Als man hoef je echt niet in pak te gaan maar een t-shirt met schreeuwende print en afgetrapte sneakers zijn not done. Een spijkerbroek kan prima, trek er een nette trui of blouse op en en klaar. Vrouwen kunnen een leuke jurk aan, of een nette broek met blouse. Ik vond de kledingstijl eerder casual dan formeel, met meer spijkerbroeken dan chique jurken.

De voorstelling

En dan is het zover: de voorstelling gaat beginnen. Misschien overbodig te zeggen maar zorg dat je er op tijd bent. Niks is zo vervelend als mensen die voor je langs moeten terwijl de voorstelling al begonnen is. Er is een garderobe aanwezig waar je gratis je jas op kunt hangen.

Foto’s maken en/of filmen is verboden tijdens de voorstelling. Voor aanvang en na afloop mag er wel gefotografeerd worden. Vergeet niet je telefoon uit te zetten.


Zoals eerder vermeld kocht ik een kaartje voor La Traviata van Verdi. Ik zit op het puntje van mijn stoel als de opera begint. Uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat ik niet de beste plaats in het theater heb gekozen. Een paar euro meer uitgeven is hier zeker de moeite waard. De opera heeft me meteen te pakken: het decor, de kostuums, prachtig mooi! De opera is in het Italiaans maar niet getreurd, ook als je geen Italiaans spreekt kun je het verhaal goed volgen doordat het ondertiteld wordt in het Bulgaars en in het Engels.

Ik had mezelf voorgenomen in ieder geval tot de pauze te blijven zitten maar ik vond het zo mooi dat ik de hele voorstelling gebleven ben. In totaal duurde La Traviata drie uurtjes, inclusief twee keer pauze van ongeveer 20 minuten. Voor maar €8,- heb ik een fantastische avond gehad!

Eten en drinken tijdens de voorstelling

Je mag geen eten en drinken meenemen in de zaal. Uitzondering hierop is water, dat mag wel mee naar binnen. In de foyer staan diverse stands waar je tijdens de pauzes wat te eten of te drinken kunt kopen. Je kunt hier alleen contant betalen.

Hoe kom je er?

Het operagebouw was vanaf mijn hostel zo’n acht minuten lopen. Verblijf je verder weg dan kun je een taxi nemen. Deze zijn goedkoop en betrouwbaar. Ook kun je met de tram. Lijn 20 en 22 stoppen vlakbij. Het dichtstbijzijnd metrostation is Serdika. Vanaf daar is het iets meer dan tien minuten lopen naar de opera.

Heb jij wel eens een opera bezocht?

 

Share: