7 tips om te reizen met een klein budget

Als je niet veel geld hebt lijkt reizen misschien onmogelijk. Maar dat is het zeker niet want ook als je niet veel geld hebt kun je op reis gaan. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden om low budget te reizen.
De laatste jaren zijn er behoorlijk wat positieve ontwikkelingen geweest voor diegenen die meer willen reizen. Spotgoedkope vliegtickets, websites voor het vinden van de beste deals en in steeds meer steden worden tegenwoordig free walking tours aangeboden.

In dit artikel deel ik 7 tips met je om te reizen met een klein budget.

#1 Denk in mogelijkheden

Niet echt een tip om goedkoper te reizen maar verandering van mindset zorgt er wel voor dat je open staat voor andere manieren van reizen. Denk “ja, ik kan reizen” i.p.v. “ik kan niet reizen”. In de ja, ik kan-modus word je veel creatiever in het bedenken van budget-mogelijkheden. Het leven is een mentaal spelletje, ook als het om reizen gaat.

#2 Maak een spaarplan

Iedereen, nou ja bijna iedereen, moet sparen voor een vakantie, verre reis of stedentrip. Maar hoe doe je dat terwijl het leven steeds duurder wordt? Ik denk dat er altijd wel iets is waar je op kunt bezuinigen. Kan je zorgverzekering misschien goedkoper? Kun je je energiegebruik beperken? Heb je nog spullen om te verkopen op een rommelmarkt? Elke euro die je bespaart kun je in je reispotje stoppen. Doe dit een jaar en zult zien dat je een aardig bedrag bij elkaar gespaard hebt.

#3 Zoek en vind goedkope vluchten

Binnen Europa vlieg je tegenwoordig voor een habbekrats, maar ook een ticket naar New York of Bangkok is zo duur niet meer. Zeker als je flexibel bent met je data kun je soms voor een prikkie weg. Zo vloog ik ooit naar Stockholm en terug voor €8,50. Erg duurzaam is dit echter niet. Handige websites voor het scoren van goedkope vliegtickets zijn Google Flights, Secret Flying en Ryanair. Voor de plaats van vertrek in, kies bij eindbestemming overal en hoppa, alle goedkope tickets verschijnen in beeld. Liever niet vliegen? Met de Flixbus reis je in Europa goedkoop van A naar B, zeker als je op tijd boekt. Zo zat ik voor nog geen €20,- 5 uur in de bus van Ljubljana naar Wenen.

Lees ook: 25 tips om duurzaam te reizen

#4 Spaar punten

Er zijn diverse manieren om punten te sparen voor gratis overnachtingen, vluchten en meer. Een van mijn favorieten is het frequent flyer programma van KLM. Je kunt hier niet alleen punten sparen door te vliegen maar ook door het doen van je dagelijkse boodschappen en online aankopen. Je hoeft hiervoor dus geen extra geld uit geven. Nog sneller gaat het sparen van deze miles met een credit card van American Express. Bestel hier je credit card. Deze is het eerste jaar gratis en je krijgt nu tijdelijk 20.000 miles gratis.

Bij Hotels.com spaar je punten voor een gratis overnachting. Boek 10 overnachtingen en krijg er eentje gratis. Easy peasy.

Wil je graag naar Las Vegas? Met de app Wynn Slots kun je sparen voor gratis overnachtingen en ontbijt- of dinerbuffeten in het Wynn-hotel. Ik ben er onlangs mee begonnen en heb al drie overnachtingen bij elkaar gegokt. Nu nog wachten op een goedkope vlucht.

#5 Zoek naar goedkope accommodatie

Accommodatie is vaak de grootste kostenpost van je reis dus daarop besparen scheelt een heleboel op je totale reisbudget. Gelukkig zijn er veel manieren om gratis of goedkope accommodatie te vinden voor jouw reis. Dit zijn mijn favorieten:

Couchsurfing
Via Couchsurfing kun je gratis overnachten bij mensen thuis op de bank of in de logeerkamer. Ik ging o.a. couchsurfen in Zadar, Rotterdam en Liverpool. Wees niet bang om dit te eens te proberen, mensen die hun huis open stellen voor reizigers zijn heel erg open minded personen en vaak zelf ook reizigers. Daarnaast zorgt het platform voor de nodige veiligheidsmaatregelen en laten surfers en hosts reacties achter op de site naar aanleiding van hun verblijf.

Lees ook: couchsurfen: doen of laten?

Trusted Housesitters
Hoe je van dieren? Dan is house sitting een ideale manier om goedkoop te reizen. Je past namelijk op het huis en de dieren van mensen die op vakantie zijn. Dat kan vlakbij je eigen huis maar ook aan de andere kant van de wereld. Op deze manier meng je je ook nog eens veel meer in het lokale leven. Kijk hier voor meer info.

Hostels
Een andere budgetoptie is het overnachten in hostels. En nee, dit is niet alleen voor feestende twintigers. In steeds meer hostels vind je (eenvoudige, maar schone) één- of tweepersoonskamers, vaak met gedeelde badkamer, soms met privé-sanitair. Als ik alleen op reis ga verblijf ik ook regelmatig in een hostel om de kosten te drukken. Soms slaap ik dan op een slaapzaal (met max. 5 andere vrouwen), soms kies ik voor een privé-kamer. Zo sliep ik in Sofia voor €7 per nacht op een slaapzaal en in Chiang Mai voor €8,- in een tweepersoonskamer, beide keren inclusief ontbijt. Er zijn ook hostels die zich richten op de oudere reizigers. Bijkomend voordeel: in een hostel weet men vaak de weg naar gratis of goedkope activiteiten op je bestemming. Ik boek mijn overnachtingen bijna altijd via Booking.com, met de mogelijkheid om gratis te annuleren voor het geval mijn plannen wijzigen.

#6 Maak gebruik van openbaar vervoer

Als je met een klein budget reist skip dan de taxi’s, behalve als je de kosten met meerdere kunt delen. Het lokale openbaar vervoer is dé low budget optie om je te verplaatsen tijdens het reizen. Naast het goedkope aspect vind ik het ook leuk om te ervaren hoe locals zich verplaatsen. Kijk ook voor dagkaarten of meerdaagse kaarten om zo nog wat extra geld te besparen.

#7 Eet goedkoop

Naast accommodatie is eten ook een flinke kostenpost. Eten moeten we nou eenmaal om in leven te blijven. Gelukkig zijn er veel manieren om niet te duur te eten. De goedkoopste manier om te eten op reis is zelf koken. Koop je boodschappen in de lokale supermarkt of, beter nog, op de markt en maak je eigen eten klaar. Doe dit niet in Azië, daar is zelf koken duurder dan buiten de deur eten.

Eet van de straat. Niet letterlijk natuurlijk, al is dumpster diving (zoeken naar prima eetbaar voedsel in vuilnisbakken) steeds populairder aan het worden. Ik bedoel: eet bij de straatstalletjes. Je ziet ze vooral veel in Azië maar ook steeds vaker op andere plekken. Zo at ik hotdogs op straat in Kopenhagen en peso pizza’s voor een paar dubbeltje in Cuba.

Iedereen weet dat je bij restaurants in de buurt van toeristische trekpleisters de hoofdprijs betaalt voor eten wat niet eens altijd lekker is. Toeristen komen er toch wel eten is de gedachte van deze restaurants. Loop daarom een stuk van deze plekken af, in welke richting dan ook, om op plekken te komen waar de restaurants goed en goedkoper zijn.

Kijk voor aanbiedingen bij restaurants ook eens op sites als Groupon. Vooral in grotere steden kun je hier leuke deals scoren.

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om te reizen met een klein budget. Als je maar weet waar je moet zoeken. Heb jij nog een tip? Laat het me weten in een reactie.

Deze tips voor het reizen met een klein budget bewaren voor later? Pin het artikel op Pinterest:
7 tips voor het reizen met een klein budget

Share: