Tips voor een week(end) in Zeeuws-Vlaanderen

‘Hier aan de kust, de Zeeuwse kust’
Zeeuws-Vlaanderen is misschien niet het meest bekende stukje Zeeland maar in dit artikel laat ik je zien dat een vakantie of week(end)je Zeeuws-Vlaanderen zeker de moeite waard is! Ik geef je tips voor de leukste dorpjes en stadjes, de fijnste stranden, de mooiste wandel-en fietsroutes, bezienswaardigheden en andere toffe activiteiten. Wil je weten wat er allemaal te zien en te doen is in Zeeuws-Vlaanderen? Lees dan snel verder.

Ligging Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is het meest zuidelijk gelegen deel van de provincie Zeeland en het enige deel van die provincie dat niet minstens aan drie kanten omringd is met water. Het ligt ten zuiden van de Westerschelde en grenst direct aan België. En natuurlijk aan de Noordzee.

Bereikbaarheid Zeeuws-Vlaanderen

Vanuit Nederland is Zeeuws-Vlaanderen maar op één manier bereikbaar: via de Westerscheldetunnel. Tenminste, als je met de auto komt. Kom je te voet of met de fiets? Dan kun je in Vlissingen (Walcheren) het veerpont naar Breskens nemen.

De Westerscheldetunnel is met zijn 6,6 kilometer lengte de langste verkeerstunnel van Nederland. Om door de tunnel te mogen rijden moet je tol betalen. In 2021 is dit €5,- enkele reis. Je kunt betalen met je bankpas, creditcard, cash of t-tag.

De overtocht met de Westerschelde Ferry is een belevenis op zich. Ruik het zilte zeewater en voel de deining van de golven. In iets meer dan 20 minuten brengt de boot je naar de overkant. De tarieven en vertrektijden vind je hier.

Als je met de auto komt vanuit Limburg of Noord-Brabant kun je ook via België naar Zeeuws-Vlaanderen reizen.

Met het openbaar vervoer naar Zeeuws-Vlaanderen is omslachtig maar niet onmogelijk. Sinds 1952 rijdt er geen trein meer naar Zeeuws-Vlaanderen. Je zou de trein naar Vlissingen kunnen nemen, dan met de veerdienst naar Breskens om vervolgens verder te reizen met de bus. Bussen rijden wel volop in dit deel van Zeeland.

Wat te doen in Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland

Zien en doen in Zeeuws-Vlaanderen

Kom je naar Zeeuws-Vlaanderen om te wandelen of te fietsen dan kun je je hart ophalen. Fietsers kunnen zelf een fietsroute uitstippelen via de welbekende fietsknooppunten of een al uitgestippelde route fietsen. Wat je zeker moet doen is fietsen langs de kust in het westen van Zeeuws-Vlaanderen.zeeuws vlaanderen markten

Geen zin om te fietsen of om naar het strand te gaan? Kies dan voor een dagje uit naar de Zuiderburen. De steden Brugge, Gent en Knokke zijn nooit ver weg. Maar je hoeft niet per se de grens over voor een leuke stad. Sluis is namelijk een erg charmant stadje om te bezoeken. Wandel over de oude vestingwallen, ga shoppen bij de leukste winkeltjes, neem een kijkje bij rariteitenkabinet Bizarium of in het enige Belfort van Nederland en sluit de dag af op een van de vele terrassen.

Andere leuke steden zijn vestingstad Hulst, havenstad Terneuzen, Aardenburg, de oudste stad van Zeeland, en IJzendijke, ook wel Petit Paris genoemd.

De beste deals voor de leukste dagjes weg vind je op Tripper.nl

Het blijft mooi om te zien: zeehonden die heerlijk in de zon liggen te luieren op het strand. In Zeeland duiken steeds meer zeehonden op dus de kans dat je er eentje ziet wordt steeds groter. De beste plekken om zeehonden te spotten in Zeeuws-Vlaanderen zijn de Zeedijk in Nummer één en de uitzichtpost in Hoofdplaat. De beste tijd om zeehonden te zien is tussen twee uur voor laag water tot een uur na laag water. Vanuit Breskens kun je een boottocht maken om zeehonden te zien.

Voor een stukje geschiedenis moet je in bunkerdorp Groede zijn. Hier vind je namelijk de overblijfselen van hoofdkwartier van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunkers in Stützpunkt Groede lagen gegroepeerd alsof het een klein dorp was, met straten en groenstroken.  Ze werden gecamoufleerd als café, winkel of huizen en kregen namen als ‘Villa Freundlich’. Al was het achter de voordeur allerminst freundlich omdat er een grote hoeveelheid wapens opgeslagen lag.

Dit bunkerdorp is onderdeel van de Atlantikwall en geopend voor bezoekers. Van de elf goed bewaard gebleven bunkers kun je er acht van binnen bekijken. Stützpunkt Groede is ook een leuk uitje met kinderen. Er zijn namelijk een klimtoren, hertenpark, doolhof, kinderboerderij en andere speelplekken gecreëerd.

Bunkerdorp Groede | Groede Podium | Stutzpunkt Groede

Wist je dat je ook kunt wandelen met alpaca’s in Zeeland? Zo leuk! Tijdens de wandeling (onder begeleiding) leer je ontzettend veel over de dieren. Alpaca’s zijn ontzettend schattige dieren, heel erg knuffelbaar en uitermate nieuwsgierig. Dat laatste heb ik ervaren tijdens het kamperen tussen de alpaca’s. Ook een aanrader trouwens. Wandelen met alpaca’s kan bij Boerderij Jostine in Zaamslag. Je kunt er ook overnachten in een pipowagen, en er is een camperplaats met ruimte voor vijf campers.

Voor de liefhebbers van markten is de jaarlijkse Meikermismarkt in Koewacht een hele belevenis. Bij een bezoek aan deze markt hoort zeker ook een stukje kermisvlaai, een populaire traditie die al vele jaren bestaat. De Meikermismarkt vind aan twee kanten van de grens plaats, een deel in België en een deel in Nederland. Aan allebei de kanten mogen maximaal twee kramen staan in dezelfde branche. Dit zorgt voor een gevarieerd aanbod, van allerlei soorten snoep (denk aan de bekende Belgische spekken) tot planten en heerlijk sappige aardbeien. De Meikermismarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in mei.

De fijnste stranden van Zeeuws-Vlaanderen

In Zeeuws-Vlaanderen vind je ongeveer 15 kilometer strand aan de Noordzee. Deze stranden behoren tot de schoonste stranden van Nederland.

Het meest zuidelijk gelegen strand van Nederland is het strand van Cadzand-Bad. Het strand is hier maar liefst 11 kilometer lang! Vanaf het zuidelijke deel van het strand loop je bij eb zo natuurgebied het Zwin in. Loop je verder door dan kom je in het Belgische Knokke uit.

Op het strand van Cadzand-Bad kun je op zoek gaan naar eeuwenoude haaientanden. Een leuke bezigheid waar je wel wat geduld voor moet hebben. Ik kon me er helemaal in verliezen, ik bleef kijken of ik zwarte puntjes zag tussen alle schelpen en andere aangespoelde zaken. Hoe blij was ik toen ik mijn eerste haaientand vond! Net een klein kind 🙂

Haaientanden zoeken in Cadzand, Zeeland

Andere badplaatsen in Zeeuws-Vlaanderen zijn Nieuwvliet, Groede en Breskens. Stuk voor stuk fijne stranden voor een strandwandeling en toffe activiteiten zoals blokarten, (kite)surfen of vliegeren. Maar ook voor een verfrissend drankje bij een strandpaviljoen. Kinderen kunnen er uren spelen met hun emmertjes en schepjes en zonsondergangen zijn hier magisch.

Voor iedereen die van naaktrecreatie houdt is er een paar kilometer zuidwestelijk van Breskens een naaktstrand te vinden. Naaktrecreatie is hier toegestaan tussen paal 20 en paal 23. Soms, als het erg druk is, wordt het gedeelte tussen paal 20 en paal 19 ook gebruikt door naturisten. Op het naturistengedeelte staat ook een strandpaviljoen, maar bloot is daar niet toegestaan.

Het fijne van de stranden in Zeeuws-Vlaanderen vind ik de rust. Hier is het niet zo mega druk als in bijvoorbeeld Scheveningen, geen massatoerisme hier. En wist je dat Zeeuws-Vlaanderen de meeste zonne-uren van ons land heeft?

Wat te doen in Zeeuws-Vlaanderen?

Natuurgebieden in Zeeuws-Vlaanderen

Polderlandschappen, duinen, dijken, bossen, slikken en schorren. Je vind het allemaal in Zeeland. De natuur is hier grotendeels gevormd door water. De mooiste natuurgebieden vind je dan ook waar water en land elkaar ontmoeten.

Het Zwin

Het Zwin is een beschermd natuurgebied op de grens van Nederland en België, in de buurt van Cadzand en Sluis. Twee keer per dag stroomt het zeewater het gebied binnen. Hierdoor ontstaat een bijzondere plek met schoren en slikken waar verschillende vogels en plantensoorten te vinden zijn. Net als op het strand van Cadzand-Bad spoelen hier ook regelmatig eeuwenoude haaientanden aan.

Verdronken land van Saeftinghe

Meng zoet rivierwater met zout zeewater en je krijgt brak water. Het verdronken land van Saeftinghe is het grootste brakwaterschor van West-Europa en een fantastische plek om te wandelen. Er zijn twee wandelroutes uitgezet in het natuurgebied, het Plankierpad (1 km) en de Ruigen Laarzenroute (2km). Heel vroeger was dit stuk land bewoond en stond er zelfs een kasteel: Slot Saeftinghe. Verschillende stormvloeden hebben er voor gezorgd dat het nu een ruig stukje natuur is op de grens van land en water.

Verdronken polder Zeeuws Vlaanderen

Het Groote Gat

Ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog was het Groote Gat bij Oostburg nog maar een kreek. Deze kreek vormde destijds de grens tussen de Staatse en de Spaanse troepen. Tegenwoordig is het een zilt natuurgebied waar zeldzame vogels, zoals de blauwborst, en bijzondere planten, zoals het kruipend moerasscherm, leven.

Verdronken Zwarte Polder

De polder werd al in 1623 aangelegd maar in 1802 zorgde een dijkdoorbraak ervoor dat de Zwarte Polder verdronk. Hierdoor is een bijzonder natuurgebied ontstaan waar de zee nog steeds in en uit de polder stroomt. Het is een prachtig gebied met strand en duin en een leefgebied voor veel vogel- en plantensoorten. Er is een wandelroute uitgezet van ongeveer 3 kilometer waarvoor je alleen maar de rode paaltjes hoeft te volgen.

De Blikken

Een prachtig gebied met slingerende beekjes en oude slootjes. Ook hier hebben eb en vloed gezorgd voor een bijzonder reliëflandschap. Al dat water trekt massa’s watervogels en steltlopers aan. Vogelaars kunnen hun hart ophalen in een van de vogelkijkhutten in het gebied.

Eten en drinken in Zeeuws-Vlaanderen

Hou je van toffee strandtenten dan ben je bij Loods Tien aan het juiste adres. Deze strandtent vol met vintage vondsten ligt net buiten Breskens en is een fijne plek om even stoppen tijdens je fietstocht of om naar de zonsondergang te kijken. Plof neer op het terras en drink je drankje met een vuurtoren op de voorgrond en de skyline van Vlissingen op de achtergrond.

Ben je meer van de Ibiza-vibes? Van loungen, cocktails, hippe muziek en knappe mensen? Check dan Pure-C, op de tweede verdieping van het Strandhotel in Cadzand. Het eten in dit sterrenrestaurant is pure foodporn (Sergio Herman is er een van de chefkoks).

Wist je trouwens dat Zeeland meer sterrenrestaurants per hoofd van de bevolking telt dan waar dan ook? Een daarvan is de Kromme Watergang** in Hoofdplaat. De keuken van dit twee sterrenrestaurant is gebaseerd op de aardse en zilte smaken van de lokale producten. Ook bij ‘t Vlasbloemeken* in Koewacht koken ze voornamelijk met lokale producten en al het lekkers van de zee. Ook in Breskens vind je een sterrenrestaurant: Spetters*. Hier geniet je van unieke gerecht met fantastisch uitzicht op de haven.

De mosselen uit de Zeeuwse wateren worden gezien als de allerlekkerste mosselen die er te krijgen zijn. Zo’n beetje vanaf half juni tot april staan ze op de kaart bij de restaurants. Maar waar kun je de lekkerste mosselen eten in Zeeuws-Vlaanderen? Dat is bij restaurant de Oude Haven in mosseldorp Philipine, een familierestaurant dat al 48 jaar mosselen bereidt volgens eeuwenoud familierecept.

Waar mosselen eten Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland

Een bezoek aan Zeeland is niet compleet zonder van de Zeeuwse lekkernijen geproefd te hebben. De Zeeuwse bolus is misschien wel de meest bekende. Het is een broodje dat gebakken wordt met suiker. Plakkerig, maar lekker. Een andere Zeeuwse lekkernij zijn de boterbabbelaars maar pas wel op voor je tanden als je er op bijt!

Tips voor overnachten in Zeeuws-Vlaanderen

De mogelijkheden om te overnachten in Zeeuw-Vlaanderen zijn eindeloos. Van hotel tot b&b, van vakantiehuis aan het strand tot natuurhuisje in de middle of nowhere.

Hou je van kamperen en zoek je een camping aan zee? Ga je kamperen met kinderen dan is een camping met zwembad wel fijn. Of wil je liever een kleine camping waar je in alle rust kunt kamperen? In Zeeuws-Vlaanderen zijn genoeg mini-campings te vinden. En of je nou op zoek bent naar een compleet ingerichte stacaravan of bungalow, een camperplaats voor je camper, een plekje voor je tent of voor glamping gaat. Het kan allemaal in Zeeuws-Vlaanderen.

Een paar camping tips in Zeeuws-Vlaanderen

Voor gezinnen met kinderen:
Strandcamping de Zwinhoeve
Familiecamping gelegen in Retranchement en direct aan natuurgebied het Zwin.
Camping International
Knusse en kindvriendelijk camping in Nieuwvliet.
Camping Zonneweelde
Een paradijs voor kinderen met buitenzwembad, indoorspeeltuin en op loopafstand van het strand.

Minicampings:
De Stropielekker in Zaamslag
Het Platte Putje in Groede
Koolswegje in Cadzand

Tips voor een bijzondere overnachting in Zeeuws-Vlaanderen

Vakantiehuisje Ziltvloed in Waterlandkerkje
Beach loft met wellness in Nieuwvliet
Natuurhuisje in Hulst
Strandhuisje in Groede
Bunker uit WOII in Groede

Overnacht je liever in een hotel in Zeeuws-Vlaanderen of in een Bed & Breakfast? Kijk dan eens op deze website. Keuze genoeg!

Tips voor een week(end) Zeeuws-Vlaanderen bewaren voor later? Pin op Pinterest:

Wat te doen tijdens een vakantie in Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland
Tips voor een week(end) Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland

Share: