Spaans leren in 10 dagen

Spaans leren in 10 dagen klinkt misschien onmogelijk, en dat is het eigenlijk ook. Een complete taal leren kost natuurlijk veel meer tijd. Maar in 10 dagen kun je zeker een goede basis leggen en al wat Spaans spreken. Overigens geldt dit niet alleen voor Spaans maar ook voor andere talen. Hoe je dit voor elkaar krijgt vertel ik je hier.

Dag 1 (uno): download een app

Er zijn diverse apps in omloop die het je makkelijk maken om Spaans te leren. De meest gebruikte en als beste uit de bus gekomen is Duolingo. Je kunt de app hier downloaden. Het gebruik van de app is helemaal gratis. Oefen elke dag 15 minuten en jouw Spaans wordt spelenderwijs steeds beter. Andere handige apps om Spaans te leren zijn Memrise en Babbel.

Dag 2 (dos): vertaal alles wat je ziet naar het Spaans

Koop een setje Post-its en plak op alles wat je in huis ziet een Post-it met de Spaanse vertaling. Geef door middel van een kleurtje aan of het woord mannelijk (el) of vrouwelijk is (la). Wil je hier nog een stapje verder in gaan? Zet dan de taalinstellingen van je computer en/of telefoon op Spaans.

Dag 3 (tres): luister naar Spaanse muziek

Onderzoek heeft uitgewezen dat het meezingen van Spaanse muziek effectiever is dan het nazeggen van Spaanse teksten. Muziek zorgt ervoor dat je de teksten probeert te onthouden, ongeacht of je begrijpt wat je zingt. Dus maak een playlist op Spotify met Spaanse muziek of zoek op YouTube naar Spaanse muziek.

Dag 4 (cuatro): lees Spaanse teksten

Pak er niet meteen een Spaanse krant bij maar begin met een kinderboek. Ik kocht ooit een sprookjesboekje op een vlooienmarkt in Madrid. Doordat het verhaal herkenbaar was, en door de plaatjes, is de taal ook goed te begrijpen. Ga steeds een stapje verder. Lees bijvoorbeeld eens een tijdschrift en je zult merken dat je veel gebruikte woorden zult herkennen.

Dag 5 (cinco): luister naar een podcast

Podcasts zijn ideaal om te beluisteren terwijl je andere dingen doet. Zo luister ik podcasts terwijl ik met de trein naar mijn werk reis. Maar je kunt ze ook opzetten tijdens het stofzuigen, strijken, hardlopen of wat dan ook. Zelf vind ik Coffee Break Spanish fijn om naar te luisteren. Elke van de 180 afleveringen duurt ongeveer 20 minuten. Ook het eerder genoemde Duolingo heeft een podcast ontwikkeld. Hier draait het vooral om het verbeteren van je luistervaardigheden. Elke aflevering van deze podcast is een mini-documentaire over bijvoorbeeld voetballers in Peru of daklozen in Argentinië.

Dag 6 (seis): speel Spaanse spelletjes

Door het spelen van spelletjes als galgje en kruiswoordpuzzels zal jouw woordenschat snel groeien. Spelenderwijs leren, makkelijker kan bijna niet. Zelf ben ik eens naar een bingo-avond geweest in een Spaans centrum in de buurt. Ideaal om de getallen te leren en nog gezellig ook.

Dag 7 (siete): kijk een Spaanse film of serie

Op Netflix zijn een heleboel Spaanse films en series te vinden. Zet de Nederlandse ondertiteling aan en je oren zullen proberen te begrijpen wat je ogen zien. Aanraders zijn Casa de Papel, Las Chicas del Cable, Alta Mar, El Bar en Roma.

Dag 8 (ocho): oefen met iemand waarvan Spaans de moedertaal is

Een taal leer je het beste door te oefenen. Veel te oefenen. Hoe kan dat nou beter door te praten met iemand waarvan Saans de moedertaal is? Ken je zo iemand niet ga er dan naar op zoek. Community’s als Couchsurfing organiseren taalcafés en ook op Facebook zijn er groepen om zulke mensen te vinden.

Dag 9 (nueve): volg een cursus in het Spaans

Hiermee bedoel ik niet dat je psychologie moet gaan studeren in het Spaans, want dat is waarschijnlijk wat te hoog gegrepen. Maar leer bijvoorbeeld salsadansen van een Spaanstalige docent. Zijn er geen Spaanstalige cursussen in jouw buurt te vinden? Kijk dan eens online.

Dag 10 (diez): boek een vakantie naar een Spaanstalig land

Niks beter dan een taal leren in het land zelf. Boek daarom een vakantie naar een land als Spanje, Cuba of een ander land waar Spaans de nationale taal is. Daar kom je natuurlijk alleen maar in aanraking met de Spaanse taal. Vraag in een restaurant een Spaanse menukaart en knoop eens een gesprek aan met een local. Succes gegarandeerd!

Met bovenstaande tips kun je, naast Spaans, natuurlijk ook andere talen leren, Italiaans of Frans bijvoorbeeld. Het principe blijft hetzelfde. Wil je verder gaan in het leren van een taal? Meld je dan aan voor een taalcursus. In Nederland of, beter nog, in het land van de taal die je gekozen hebt.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Spaans leren in 10 dagen

Share: