Op ontdekking in RivierPark Maasvallei

Ik vind het heerlijk om de wereld over te reizen maar ik ontdek ook graag de pareltjes dichter bij huis. Zo bracht ik een paar dagen door in het zuiden des lands. En net over de grens in België. Ik ontdekte er het prachtige grensoverschrijdende gebied RivierPark Maasvallei waar de Maas de ruggengraat vormt van een bijzonder landschapspark van ruim 15.000 ha groot.

De ontwikkeling van RivierPark Maasvallei is nog in volle gang. Vooral aan de Nederlandse kant zijn ze nog volop bezig met ontgrinding van het gebied rondom de Maas. De opbrengst van het grind wordt gebruikt voor het opknappen van de Maasvallei om recreatie te stimuleren. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van fiets- en wandelpaden. De Belgische kant is al grotendeels klaar. Het is mooi om de verschillen te zien. Aan de Nederlandse kant zie je hoe het RivierPark aan het ontstaan is en aan de Belgische kant hoe het gaat worden.

Je kunt het RivierPark Maasvallei op verschillende manieren ontdekken:

Te voet

Op dit moment kent het RivierPark een wandelnetwerk van meer dan 150 km. Er zijn diverse routes uitgezet die je kunt volgen via de wandelwisselpunten, een soort van knooppunten. Vanaf Maascentrum de Wissen in het Belgische Stokkem ging ik met een Maasverkenner op pad en struinde door de uiterwaarden van de Maas. Je hoeft hier niet op het pad te blijven, je wordt juist gestimuleerd om er vanaf te gaan. Buiten de gebaande paden ontdek je namelijk veel meer van het moois dat het RivierPark te bieden heeft.


Dieren zijn belangrijke inwoners van deze uiterwaarden. Zo lopen er Galloway runderen en Konikspaarden rond die er voor zorgen dat het gebied open blijft doordat ze het gras kort houden door te grazen. Ook de bevers, die via natuurlijke wegen hier gekomen zijn, o.a. vanuit de Biesbosch, hebben een belangrijke rol in dit natuurgebied. Zij zorgen voor open plekken door het knagen aan de bomen.


Vanuit de uitkijktoren, op dezelfde manier gebouwd als de Chinese Muur, heb je een panoramisch zicht op natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd. Terwijl ik de leeuweriken hoor fluiten geniet ik er van het uitzicht en de rust.

Met de fiets

Niets is zo makkelijk als het RivierPark Maasvallei ontdekken op de fiets. Een compleet uitgewerkt knooppuntensysteem brengt je langs de mooiste plekjes van het RivierPark. Fietsend door de Maasvallei valt de charme van het gebied onmiddellijk op. Langs de oevers van de Maas ontwikkelde zich een snoer van pittoreske dorpjes waar de geschiedenis nog steeds zichtbaar is.


Aan de Nederlandse kant van de Maas fietste ik onder andere door Vissersweert (authentieke woongemeeschap) en Borgharen (struinnatuur). Ik pakte het veerpont om de Maas over te steken naar België om te fietsen door dorpjes als Stokkem (korverstadje), Aldeneik (wijndomein), Leut (met kasteeldomein Vilain XIII) en Oud-Rekem (mooiste dorp van Vlaanderen).

Vanaf het water

Een leuke manier om het RivierPark Maasvallei te ontdekken is vanaf het water. Zo kun je bij Maascentrum De Wissen in Stokkem een fluisterboot of kayak huren. Of stap in Ophoven aan boord van rondvaartboot De Paep van Meinecom welke het hele jaar door over de Maas en de aangrenzende wateren vaart. Aanrader is de Grensstedentocht waarbij je in 2,5 uur naar Maaseik, Thorn, Stevensweert en Maasbracht vaart.


Ben je graag actief bezig en ga je het avontuur niet uit de weg? Verken de Maas dan eens met een raft. Raften op de Maas is niet te vergelijken met raften op de Zambezi rivier maar ik vond het wel een hele leuke manier om de Maas te verkennen. Je huurt een raft bij Kano & Rafting Maastricht waarmee je een route van zo’n 10 kilometer aflegt in ongeveer 2 uurtjes. Je komt langs enkele leuke stroomversnellingen (let op: bij laag water kun je hier wel eens vast komen te zitten) en ziet onderweg diverse watervogels en Woodhenge, de houten tegenhanger van Stonehenge.

Raften op de Maas

Overnachten

Om het Rivierpark Maasvallei te ontdekken heb je aan 1 dag niet genoeg. Een heerlijk plek voor een overnachting is Kasteel Elsoo waar je geniet met een zachte G.

Tip: Je kunt er natuurlijk zelf op uit gaan maar veel leuker is het om met een Maasverkenner op pad te gaan. Een Maasverkenner neemt je mee langs bijzondere plekjes, weet veel te vertellen over het RivierPark en laat je kennis maken met unieke de flora en de fauna. Je boekt een Maasverkenner via www.rivierparkmaasvallei.eu.

Share: