Leeuwarden te land, ter zee en in de lucht

Welkom in de hoofdstad van Friesland, de stad waar de Elfstedentocht begint en eindigt en in 2018 culturele hoofdstad van Europa! Ljouwert heeft ‘t, zoals de Friezen zeggen. En inderdaad, Leeuwarden heeft veel te bieden. Op cultureel gebied, maar ook op het gebied van kunst, food en architectuur. Ik ging op ontdekking en verzamelde de volgende tips:

Te land
Postkantoor
Op de Tweebaksmarkt staat een prachtig monumentaal pand uit 1902. Vroeger was dit een postkantoor, tegenwoordig het sfeervolle Post-Plaza Hotel & Grand Café waar je lekker kunt eten en heerlijk kunt slapen.
post plaza hotel leeuwarden
Winkelen
Nieuwestad is dé grote winkelstraat van Leeuwarden. Hier moet je zijn als je van shoppen houdt. In Leeuwarden vind je ook de leukste winkelstraat van Nederland: de Kleine Kerkstraat. Een nostalgisch straatje met ambachtelijke winkeltjes. In de Oude Oosterstraat vind je Priuw (Fries voor proeven), het leukste winkeltje van ons land. De enthousiaste eigenaresse Hielkje verkoopt er streekproducten als jam, bier en Mata Hari-kaas. Nog niet genoeg gewinkeld? In de Passage de la Baleine, die op een walvis lijkt, vind je nog veel meer winkels.
Street art
Je kunt zelf op zoek gaan naar de mooiste street art van Leeuwarden maar je kunt ook met een gids op pad gaan. Bijvoorbeeld met A Guide to Leeuwarden. Zij weten de juiste plekken te vinden en de bijpassende verhalen te vertellen. De street art tour duurt 1,5 tot 2 uur en is in principe gratis. Na afloop kun je de gids een fooi geven.
street art leeuwarden

Musea
Voor museumliefhebbers is er keuze genoeg in Leeuwarden. In het Fries Museum ontdek je het verhaal van Mata Hari, het Fries verzetsmuseum en er is een etage over moderne kunst. De wondere onderwaterwereld ontdek je in het Natuurmuseum en modern tot klassiek keramiek in het Keramiek Museum. Fans van oldtimers, radio’s en treinen kunnen hun hart ophalen in ‘t Andere Museum, het Historisch Museum vertelt het verhaal van Leeuwarden en in het Beerenburger Museum reis je terug in de tijd naar de oude distilleerderij. Vergeet niet te proeven!

IJs
Bij La Venezia, gevestigd in het lelijkste pand van Leeuwarden, moet je zijn voor het lekkerste ijs. Er staat bijna altijd een lange rij maar laat je daardoor niet afschrikken. De rij staat er niet voor niets.

tips leeuwarden

Speak Easy
Verstopt in een kelder aan de Eewal zit Dr. Watson. Een speak easy bar is een bar die ontstaan is tijdens de drooglegging in de jaren ’20. Om toch alcohol te kunnen drinken werden geheime bars geopend die van buiten niet als bar te herkennen zijn. Zo ook de ‘praktijk’ van Dr. Watson. Je vindt de praktijk op nummer 221b. Deze dokter houdt ‘spreekuur’ van donderdag tot en met zaterdag vanaf 20.00 uur.

speak easy bar leeuwarden

Blokhuispoort
De Blokhuispoort is een voormalige gevangenis waar tot 2007 nog gevangenen vastzaten. Nu is het een culturele hotspot. Je vindt er creatieve winkeltjes, bij Café de Bak kun je terecht voor een bakje koffie, naar het Proefverlof ga je om te lunchen en/of dineren (dat kan zelfs met handboeien om) en naar het Alibi Hostel om te slapen in een voormalige cel. Elke vrijdagavond is er live muziek en elke zaterdag geven oud bewakers een rondleiding door de gevangenis. Een aanrader!
blokhuispoort leeuwarden
Ter zee

Stadsstrand
Het stelt niet zo heel veel voor maar met mooi weer is het goed toeven op het stadsstrand aan de Sixmastraat. Een fijne plek om na het werk nog even te chillen of om een zomerse middag met vrienden door te brengen.

stadsstrand leeuwarden

Praamvaren
Met een praam (platbodem boot) door de grachten van Leeuwarden varen is een echte must-do. Je vaart door een aantal pijpen (pas op voor je hoofd!) langs prachtige, al dan niet monumentale, panden met bijzondere verhalen die enthousiast door de schipper verteld worden.

praamvaren leeuwarden

Suppen
Liever wat actiever bezig? Bij het bovengenoemde stadsstrand kun je een supplank huren en Leeuwarden vanaf het water ontdekken.

De Walrus
De lekkerste cheesecake van Leeuwarden en omstreken eet je bij de Walrus op het Gouverneursplein. Bij mooi weer is het heerlijk zitten op het beste terras van de stad.

bezienswaardigheden leeuwarden

Elstedentocht
Bij toeval stuitte ik op een miniatuurelfstedentocht in een etalage in de Kleine Kerkstraat. Ken je die huisjes in Dickensstijl die je vooral met kerst ziet? Van zulke huisjes is de Elfstedentocht nagebouwd. Heel schattig.

elfstedentocht leeuwarden

Terras
Als de zon schijnt is het goed toeven op één van de vele terrassen aan het water op de Nieuwestad, het Naauw of de Kelders.
tips stedentrip leeuwarden
In de lucht
Oldehove
De Oldehove is hét icoon van Leeuwarden. Enkele jaren na de bouw in 1529 ging de toren scheef zakken waardoor hij de bijnaam ‘Scheve toren van Leeuwarden’ kreeg. Van april tot oktober kun je de 40 meter hoge toren beklimmen en vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht op de stad. Bij helder weer kun je zelfs de Waddeneilanden zien. Tip: maak ook eens een praatje met een torenwachter. Hij kan je alles vertellen over de toren en zijn geschiedenis.

culturele hoofdstad 2018 leeuwarden

Sint Bonifatiuskerk
In de zomermaanden kun je de hoogste kerktoren (85 meter) van Friesland beklimmen. De toren van de kerk is in de jaren ’70 ingestort maar weer in ere hersteld.

Tips leeuwarden

Abe Bonnema Experience
Abe Bonnema is de ontwerper van de bijna 115 meter hoge Achmeatoren, het hoogste gebouw van Noord-Nederland. Vanaf de 26e etage heb je prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. Ook kom je hier meer te weten over het werk van de architect. Elke zaterdag in 2018 is het mogelijk om de expositie in de toren te bezoeken. Daarna alleen op de tweede zaterdag van de maand.

Tips leeuwarden

Overnachten in Leeuwarden

Wil je slapen in het beste bed van de stad? Dan moet je bij Hotel Leeuwarden zijn.

Pin voor later:
Tips voor een stedentrip Leeuwarden | Worldwife.nl Tips voor een stedentrip Leeuwarden | Worldwife.nl

Share: