La Tomatina in Buñol, Spanje

La Tomatina begon ooit met vechtpartij waarbij een aantal tieners tomaten uit stalletjes pakten en ermee begonnen te gooien. Nu is La Tomatina het grootste tomatengevecht ter wereld en komen er jaarlijks een kleine 50.000 mensen naar het normaal gesproken slapende dorpje om elkaar te bekogelen met tomaten.

Het tomatenfestival wordt elke laatste woensdag van augustus gevierd in het Spaanse Buñol, vlakbij Valencia.
En laat ik nou net in Valencia zijn in de week dat La Tomatina gevierd wordt! Nieuwsgierig als ik ben koop ik een ticket voor dit Spaanse volksfeest.

‘s Ochtend om 7 uur vertrekt de bus die mij naar Buñol, zo’n 40 kilometer van Valencia, zal brengen. Op het station aangekomen is het een drukte van jewelste. Duizenden mensen zijn op zoek naar de juiste bus. Wat een chaos!

Uiteindelijk zit ik in de bus en kunnen we vertrekken. Onderweg krijgen we allemaal een mooi wit t-shirt wat waarschijnlijk niet zo mooi wit zal blijven.
Dan wordt er gevraagd of iemand een duikbril wil. Een duikbril? Ja, dat houdt de tomatenpulp uit je ogen. Dat kan namelijk nogal prikken. Zou het echt zo erg zijn?

Aangekomen in Buñol zoek ik een plekje in de straat waar de vrachtwagens zo’n 120.000 zullen gaan lossen. En dan is het wachten tot het 12.00 uur is en het spektakel gaat beginnen.

Dan klinkt eindelijk het startschot en gaat de eerst auto rijden. Aangezien ik een beetje aan het einde sta duurt het even voordat de eerste auto bij mij een hoeveelheid tomaten lost.

En wat er dan gebeurt heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt! Iedereen begint tomaten te rapen en ermee naar elkaar te gooien. De regel is dat je de tomaten eerst fijn kijpt voordat je ermee gooit maar dat gebeurt niet altijd. Auw!

tomatenfestival Buñol valencia spanje

Nu begrijp ik ook waar de duikbril voor dient en ben ik blij dat ik er eentje heb. Al zie ik er weinig door met al die tomatenpulp erop.

tomaten festival spanje

Zo komen er in een uur tijd een aantal wagens langs die telkens een grote hoeveelheid tomaten lossen waarna het publiek helemaal los gaat.

Na afloop is er van het witte t-shirt en mijn speciaal hiervoor aangeschafte witte schoenen niet veel meer over. Overal zit tomaat: in mijn haren, in mijn oren, echt overal.

la tomatina valencia spanje

En nu? De buschauffeur heeft gezegd dat we weer helemaal schoon moeten zijn voordat we de bus in mogen. Gelukkig hebben de bewoners van Buñol daar een oplossing voor. Uit veel huizen wordt water gegooid en kun je je afspoelen met een tuinslang. Op verschillende plekken staan fonteintjes en er zijn douchegelegenheden.

Nadat ik weer enigszins schoon ben ga ik op zoek naar de bus die mij terug naar Valencia moet brengen. Maar niet voordat ik, volgens traditie, een bord paella eet en sangria drink. De laatste komt uit een pak die ik met 3 anderen moet delen, zonder glazen, maar wat maakt het uit?

La Tomatina is veruit het meest bizarre festival waar ik ooit naartoe ben geweest maar ik vond het fantastisch!

“When life hands you tomatos, throw them”

– La Tomatina –

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Tomatenfestival la Tomatina #Valencia #Buñol #SpanjeLa Tomatina, het bizarre tomatenfestival in Buñol nabij Valencia in Spanje.

Share: