Kamperen en knuffelen met alpaca’s in België

Knuffelen met alpaca’s is iets wat je op veel plekken kunt doen. En iets dat al een tijdje op mijn bucket list staat. Maar wist je dat je ook kunt kamperen met alpaca’s?

In het Belgische Haacht, gelegen tussen Leuven en Mechelen, kun je je tent opzetten in de achtertuin van Michiel en Tiffany. In de wei lopen op het moment dat wij er zijn zeven alpaca’s. Twee daarvan zijn drachtig dus binnenkort komen er een paar baby-alpaca’s bij.

De alpaca’s zijn er bij toeval terecht gekomen. Een kennis ging scheiden en op een appartement wonen waardoor er geen plek was voor de alpaca’s. Michiel en Tiffany hadden wel ruimte voor de dieren en dus verhuisden ze naar de wei in Haacht.

Bij aankomst was er niemand om ons op te vangen door een miscommunicatie maar na een telefoontje met Michiel kunnen we ons vast gaan installeren. we zetten onze tent op op het stukje gras wat grenst aan de wei met de alpaca’s.

We maken meteen kennis met de alpaca’s die nieuwsgierig komen kijken wie die nieuwe gasten zijn. Er zijn vijf volwassen alpaca’s en twee jonkies van ongeveer een jaar oud. De jonkies zijn het nieuwsgierigst en laten zich het beste aaien. Helaas voor ons zijn de alpaca’s pas geschoren waardoor ze minder aaibaar aanvoelen. Voor de beesten is het fijner dat ze met de warmte hun dikke vacht kwijt zijn.

Even later komt Michiel en verwelkomt ons met excuses en een Belgisch biertje. Hij vertelt ons hoe kamperen met alpaca’s in zijn werk gaat en dat we zo vaak de wei in mogen als we willen om de alpaca’s te knuffelen. Joehoe!

In het huis van Michiel en Tiffany is een toilet speciaal voor de kampeerders. Douchen mag in hun eigen badkamer (met super fijne regendouche). Op het kampeerveldje staat een picknicktafel, overdekt met een tent zodat je ook uit de zon kunt. In ons geval ideaal aangezien het nogal warm is als wij er zijn. Er is verlichting en ook stroom om je telefoon op te laden.


De supermarkt (Spar) ligt op 10 minuten lopen. Op zaterdag is deze geopend van 8.25 uur tot 18.55 uur. Zoiets verzinnen ze alleen in België. Ook op zondagochtend is de Spar open. Handig voor verse broodjes.

Naast alpaca’s leven er ook twee pauwen en een aantal fotogenieke schapen op het stuk grond van Michiel en Tiffany. Die komen ook eens nieuwsgierig kijken wie die nieuwe gasten zijn. Ik maak een foto en een van hen begint te lachen, zo lijkt het tenminste. Hij draait zijn kop in verschillende posities zodat ik mooie foto’s van ‘m kan nemen. Grappig beest.

Nadat we helemaal geïnstalleerd zijn genieten we van prachtige luchten tijdens zonsondergang. We drinken en kletsen nog wat en op ons campinggasstelletje bak ik appeltjes met kaneel. Dan is het tijd om de alpaca’s gedag te zeggen en kruipen we de tent in.

Als we ‘s ochtends wakker worden van de geluiden van vogels en andere dieren zien we dat er koffie voor ons klaar staat op de picknicktafel.


We maken een ontbijtje klaar en besluiten vandaag naar Leuven te gaan. Het is 10 minuten lopen naar het station Wespelaar-Tildonk en dan nog 10 minuten met de trein naar Leuven. Een retourtje kost in het weekend €4,80 (2019). Mechelen was ook een optie. Met de trein ben je er in 20 minuten.

Na een heerlijke dag in het mooie en gezellige Leuven brengen we de avond door bij onze tent, samen met de alpaca’s.

De volgende dag is het tijd om afscheid te nemen. We geven de alpaca’s nog een laatste knuffel voordat we richting huis gaan.

Wil jij ook knuffelen en kamperen met alpaca’s? Een plekje in de wei van Michiel en Tiffany is te reserveren via Campspace.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Kamperen en knuffelen met alpaca's in Haacht, België #campspace Kamperen en knuffelen met alpaca's in Haacht, België #campspace

Share: