Fietsen met een local in Amsterdam

Ik ben fan van fietsen tijdens een stedentrip. Daarom hoefde ik ook geen twee keer na te denken toen Maartje van Bubbles & Bikes me uitnodigde om met haar te komen fietsen in Amsterdam.

Maartje is de oprichter van Bubbles & Bikes en zij is ook degene die de fietstour begeleidt. Nu stel je je een fietstour waarschijnlijk voor zoals je ze in veel steden ziet. Maar de fietstour van Bubbles & Bikes is anders. Ga je bijvoorbeeld fietsen in Lissabon of fietsen in Sevilla, dan fiets je meestal met een Nederlands sprekende gids (want dat vinden wij Nederlanders wel zo makkelijk) en in een grote groep (soms met wel 15 personen). Ga je fietsen in Amsterdam met Bubbles & Bikes dan fiets je met een local. En niet in een groep maar alleen, een privé tour dus. Dat is lekker luxe of niet?

Het fijne aan fietsen met een local is het feit dat een local je niet alleen alles kan vertellen over de stad maar ook over het leven in Nederland. Elke gids kan wetenswaardigheden uit zijn of haar hoofd leren over een stad of land maar het is geen local. Daarnaast fiets je alleen met Maartje en krijg je de hele tour de volle aandacht en kun je vragen wat je maar wil.

Fietstour Amsterdam

Voor de fietstour met Bubbles & Bikes spreek ik af bij de fietsverhuur aan de IJ-zijde van het centraal station in Amsterdam. Ik maak kennis met Maartje en zoek een fiets uit. Handrem of terugtraprem? Doe mij het laatste maar, dat heb ik thuis ook. Ik fiets een stukje om te kijken of alles goed werkt en dat doet het. Dus we kunnen op pad.

We fietsen het centrum van Amsterdam in, richting de Wallen. Over de grachten, door smalle steegjes, langs de ramen van de prostituees maar ook langs karakteristieke panden. We stoppen even bij het oudste gebouw van Amsterdam, de Oude Kerk, die midden in de Rosse Buurt staat. Ervoor ligt een kunstwerk van een borst met een hand erop. Het contrast kan niet groter zijn.

fietsen in Amsterdam
We vervolgen de route en maken een koffiestop op de Nieuwmarkt. De nieuwmarkt was vroeger een handelsplein. Het imposante waaggebouw staat er nog steeds. Naast een marktplein werd het plein ook gebruikt voor het uitvoeren van lijfstraffen en executies. Dat gebeurt tegenwoordig gelukkig niet meer in het openbaar, maar een markt wordt er nog wel regelmatig gehouden.

Wil je een ander stadsdeel ontdekken? Ga dan fietsen in Amsterdam-West of op zoek naar street art in Amsterdam-Noord.

De volgende stop is er een die zorgt voor het luxe tintje van de fietstour. Ik krijg namelijk een VIP-rondleiding bij GASSAN Diamonds. Een enthousiaste medewerker vertelt vol passie over het in 1945 opgerichte familiebedrijf. Ze legt uit waar de diamanten die GASSAN gebruikt vandaan komen (Zuid-Afrika, Canada, Australië) en hoe ze middels een speciale slijptechniek bewerkt worden. Ik zie de diamantslijpers aan het werk die van een ruwe steen een oogverblindende diamant maken. Wist je dat het ambacht diamantslijper een monumentale status heeft? Met een loep bekijk ik de verschillende soorten diamanten en in de showroom bewonder ik de uitgebreide collectie juwelen.

rondleiding Gassan Diamonds

Dan is het weer tijd om op de fiets te stappen. Maartje vindt het belangrijk om haar gasten typisch Nederlandse producten te laten proeven dus sta ik even later haring te happen op de Albert Cuypmarkt in de Pijp. Lekker hoor!

Privé fietstour Amsterdam
Uiteraard mag de P.C. Hooftstraat niet ontbreken op de route van een fietstour met een luxe tintje. In deze straat vind je de luxe winkels en boetieks met mooie merken en nog mooiere etalages waar je heerlijk kunt window shoppen als je portemonnee niet genoeg gevuld is voor het echte werk.

We slingeren op onze fietsen door het centrum, goed uitkijkend dat we niet in een tramrail rijden, en rijden naar de achterkant van het centraal station. Hier pakken we de pont over het IJ voor de laatste stop. Een stop waar ik ontzettend naar uitgekeken heb. We gaan namelijk lunchen bij restaurant Moon.

Lunchen Moon A'dam toren

Moon is een ronddraaiend restaurant op de 19e verdieping van de A’DAM Toren en biedt 360º zicht op Amsterdam. In ongeveer een uur draait het restaurant helemaal rond. Ik geniet er van een heerlijke driegangen lunch terwijl ik Amsterdam van alle kanten kan bekijken. Het uitzicht is er waanzinnig mooi! Dit is echt de kers op taart, het hoogtepunt (letterlijk) van de fietstour door Amsterdam.

Na de lunch gaan we nog een verdieping hoger voor een bezoek aan A’DAM LOOKOUT. Ik kijk er wat rond op het observatiedek terwijl ik nadenk of ik ‘Over the Edge’ wil, Europa’s hoogste schommel. Ik besluit het te doen en even later schommel ik op 100 meter hoogte over de rand van de toren. Amsterdam ligt aan mijn voeten terwijl de adrenaline door mijn lijf giert. Ik hou me goed vast aan de schommel want ik vind het toch best eng en ik ben blij als de schommel vaart mindert en ik er af mag. Het is een hele belevenis en ik ben blij dat ik het gedaan heb maar deze ervaring is er een in de categorie eens maar nooit weer.

Over the Edge Amsterdam met Bubbles & Bikes

Tijdens de fietstocht door Amsterdam passeren we diverse bezienswaardigheden maar daar gaat het bij deze fietstocht eigenlijk niet om. Het gaat om beleving. Ik bedoel, wat onthoud jij nou eigenlijk van alles wat gidsen tijdens een fiets- of wandeltour vertellen? Bij Bubbles & Bikes krijg je daarom weinig geschiedenis over de stad te horen maar ga je met een unieke ervaring op zak naar huis. Voor mij voelt het echt als een mini vakantie, of een micro avontuur zoals dat tegenwoordig heet. Lijkt het jou ook wel wat om met Bubbles & Bikes te gaan fietsen in Amsterdam? Je boekt de privé fietstour hier.

Overnachten in Amsterdam?Booking.com

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Fietsen met een local in Amsterdam, Nederlandprivé fietstour Amsterdam

Share: