Een dagtrip vanuit Marrakech: de Ourika vallei aan de voet van het Atlasgebergte

Een excursie naar de Ourika vallei is de ideale dagtrip om de drukte, en in de zomer de hitte, van Marrakech te ontvluchten. De Ourika vallei is het best bewaarde geheim van Marokko en ligt aan de voet van het Atlasgebergte, op zo’n 1,5 uur rijden van Marrakech.

Marrakech dagtrip ourika vallei
Om 9 uur ‘s ochtends worden we opgehaald door de chauffeur die ons naar de Ourika vallei gaat brengen. Na een uurtje rijden stoppen we in een klein dorpje om een kijkje te nemen bij een Berberfamilie. Berbers waren de eerste inwoners van Marokko. Ze wonen vaak samen met een andere familie in een huis en delen samen een stuk grond. De meeste Berbers hebben een koe om in hun levensonderhoud te voorzien. Regelmatig wordt die koe zwanger gemaakt zonder dat er een stier aan te pas komt omdat dit gebeurt door kunstmatige insiminatie. De veearts komt voor 100 dirham (een kleine €10,-) de koe insimineren. Als het kalf dat hieruit geboren wordt groot genoeg is wordt het verkocht. De moederkoe wordt dan opnieuw geïnsimineerd. Een auto hebben deze mensen niet. Zij doen alles met de ezel die ze hun ‘4 legs drive’ noemen.

Lees ook: ontdek Marrakech in 3 dagen

We maken kennis met de vrouw des huizes die thee voor ons aan het maken is en met een paar andere vrouwen die brood aan het bakken zijn.

Wat te doen in Marrakech

Na wat rond gekeken te hebben in het huis drinken we er een glaasje mierzoete muntthee, wat eigenlijk groene thee is waar munt aan toegevoegd wordt. Vandaar de bittere smaak. Veel suiker maakt het enigszins drinkbaar. We krijgen er een versgebakken stukje brood bij met boter, honing en olie.

Excursies vanuit marrakech

We maken een snelle stop bij een pottenbakker waar ik meer geniet van het uitzicht dan van de potten en de bakker.

Ourika vallei marroko atlasgebergte

Onderweg hebben we prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte waarvan de hoogste berg 4165 meter hoog is. Wist je dat je in de Atlas ook kunt skiën?

Excursie atlasgebergte marrakech Marokko
We rijden door naar de Ourika vallei. De naam Ourika komt van de uitroep die de ontdekker van dit gebied deed. Hij riep namelijk iets in de trant van “Eureka Eureka”, wat zoiets betekent als “ik heb het gevonden”.

Boek hier je excursie vanuit Marrakech naar de Ourika Vallei.

Marokkanen komen graag in de Ourika vallei om te relaxen en om verkoeling te zoeken als het warm is in steden als Marrakech, Rabat of Casablanca. Langs het water zijn allemaal terrassen gemaakt waar je heerlijk kunt zitten.

Dagtrip vanuit marrakech

Wij rijden door naar her dorpje Setti Fatma aan het einde van de vallei waar we een wandeling van een uur maken, de bergen in. We klimmen en klauteren, tussen de berggeiten door, naar de watervallen. Uiteraard niet zonder langs diverse winkeltjes te worden gebracht waar ze allerlei handgemaakte spullen verkopen.

Setti fatma watervallen Marokko

Watervallen atlasgebergte marroko

Na al die inspanning is het tijd voor ontspanning. We gaan lekker aan het water in het zonnetje zitten waar we genieten van een heerlijke tajine.

eten en drinken Marrakech Marokko
En dan is het weer tijd om terug te gaan. Het was een heerlijke dag, zeker na een paar dagen in het hectische Marrakech is deze dagtrip een aanrader.

Lees ook: street art in Marrakech

Handige reisgidsen voor Marrakech en Marokko:

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op je Pinterestbord.

 Maak een excursie vanuit Marrakech naar de Ourika Vallei - www.worldwife.nl Ontsnap aan de hectiek van Marrakech en maak een dagtrip naar de Ourika Vallei

Share: