De ultieme gids voor een bezoek aan de Niagara watervallen

Heb jij plannen om naar de Niagara watervallen te gaan? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor een bezoek aan de  watervallen.

De wereldberoemde Niagara Watervallen liggen op de grens van Canada en Amerika . Je kunt er dan ook makkelijk de grens over steken en de watervallen van zowel de Amerikaanse als de Canadese kant bekijken. De meningen zijn verdeeld over van welke kant je het beste of mooiste zicht hebt. Ik ben alleen aan de Canadese kant geweest en heb dus geen vergelijkingsmateriaal. Wil jij wel de grens over neem dan je paspoort mee en houd rekening met grensformaliteiten. Je steekt de grens over via de Rainbow Bridge, wat tevens een plek is vanwaar je mooi zicht hebt op de watervallen.

De Niagara watervallen bestaan uit drie delen

  1. De Horseshoe Falls
  2. De American Falls
  3. De Bridal Veil Falls

Horseshoe Falls

De Horseshoe Falls zijn de grootste van de drie watervallen en ligt in het Canadese deel van de Niagara Falls. De waterval loopt in een halve cirkel, heeft een breedte van 793 meter en valt bijna 60 meter naar beneden. Ongeveer 90% van de Niagara River stroomt door de Horseshoe Falls, dit betekent een onvoorstelbare 2 miljoen liter per seconde! De Horseshoe Falls zijn het best te bewonderen vanuit de Niagara Parkway ten zuiden van de Rainbow Bridge, en vanaf Table Rock. De kans bestaat dat je nat wordt door de optrekkende mist, neem daarom een poncho of regenjas mee. In de avond worden de watervallen schitterend verlicht in alle kleuren van de regenboog.

American Falls

De American Falls, ook wel de Rainbow Falls genoemd omdat je hier bijna altijd een regenboog ziet als de zon schijnt, liggen in Amerika. De American Falls zijn kleiner dan de Horseshoe Falls maar zijn zeker het bezichtigen waard. De waterval is ongeveer 253 meter breed en valt zo’n 20 meter naar beneden op een grote partij rotsen. Het beste zicht op de American Falls heb je vanuit de Niagara Parkway in het Canadese deel, en vanuit Prospect Point of Luna Island in het Amerikaanse deel.

Bridal Veil Falls

De Bridal Veil Falls is de kleinste waterval en ligt tussen Luna Island en Goat Island in Amerika. De waterval heeft een breedte van 17 meter en het water valt 25 meter. Vanuit Luna Island kun je tot aan de rand van de Bridal Veil Falls komen. Een aanrader is de Cave of the Winds tour vanuit Goat Island. Deze tocht neemt je mee naar de basis van de waterval, bereid je voor op een nat pak!

Tips Niagara watervallen

Vuurwerk en lichtshow

Veel mensen bezoeken de Niagara watervallen alleen overdag. Tijdens een dagtrip vanuit Toronto, of tijdens een rondreis door Canada of Amerika. Dat is jammer want de watervallen zien er ‘s avonds echt prachtig uit.
Elke dag vanaf schemering, het hele jaar door, zorgen honderden LED-lampen ervoor dat de Niagara watervallen worden verlicht. Op speciale dagen wordt ook de lichtshow aangepast. Zo kleuren de watervallen roze en rood op Valentijnsdag, groen op St. Patrick’s Day en rood, wit en blauw op Memorial Day.

In de zomerperiode (juni – augustus) kun je elke avond genieten van een schitterende vuurwerkshow boven de watervallen. In de periode daarna en daarvoor wordt er op bepaalde tijden vuurwerk afgestoken. Kijk hier voor het actuele schema. Helaas was er geen vuurwerkshow toen wij er waren.

Niagara watervallen lichtshow

Bekijk de Niagara watervallen op verschillende manieren

Vanaf de boot

De Maid of the Mist vaart vanuit de Amerikaanse kant in 20 minuten langs zowel de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veill Falls. Je ervaart de enorme kracht van de watervallen doordat de boot er vrij dicht bij komt. Er varen twee boten die elk zo’n 600 personen kunnen vervoeren. Elke 15 minuten vertrekt er een boot. Tickets voor de Maid of the Mist kosten $19,25 voor volwassenen, $11,25 voor kinderen van 6 tot 12 jaar en kinderen tot 6 jaar zijn gratis. Een poncho is bij de prijs inbegrepen maar houd er rekening mee dat je toch nat wordt.

Vanaf de Canadese kant vaart de Hornblower. De Hornblower vaart dezelfde route als de Maid of the Mist en vertrekt ook elk kwartier. Tickets voor de Hornblower kosten CAD 25,95 voor volwassenen, CAD 15,95 voor kinderen van 5 tot 12 jaar en kinderen tot 5 jaar zijn gratis.

boottocht Niagara watervallen

Te voet

Een andere manier om de watervallen van dichtbij te zien is via de Journey behind the Falls. Dit is een ondergrondse tunnel met observatieplatformen achter de watervallen. Dichter bij het neerstortende water kun je niet komen!

Vanuit een helikopter

Een wel hele gave manier om de Niagara watervallen te zien is vanuit een helikopter. Je vliegt zo’n 15 minuten boven de watervallen terwijl je van het spectaculaire uitzicht geniet. Helaas ging mijn geplande vlucht vanwege de harde wind niet door.

Vanaf de Skylon tower

Pak een van de drie liften aan de buitenkant van de 236 meter hoge toren om op hoge hoogte van de watervallen te genieten. In het ronddraaiende restaurant kun je dineren. Eten met zicht op de verlichte watervallen is echt een geweldige ervaring. Een ticket voor volwassen kost € 11,- en voor kinderen tussen 4 en 12 jaar € 7,-.

Wat te doen bij de Niagara watervallen

Clifton Hill

Wie houd van een boel plat Amerikaans entertainment zal zich helemaal op zijn gemak voelen in Clifton Hill. Clifton Hill bestaat uit één straat die loopt van River Road tot aan de Niagara Parkway. Je vindt hier allerlei pretparkattracties, restaurants, hotels en casino’s. Ook voor kinderen zijn er talloze attracties zoals het Dinosaur Adventure mini golf of het Fallsview waterpark met vele glijbanen. Vanuit het 55 meter hoge SkyWheel heb je, vooral ‘s avonds, prachtig zicht op de watervallen. De Niagara Fury in het Table Rock Centre laat je het ontstaan van de watervallen zien én ervaren, compleet met water, mist, sneeuw, terugtrekkende gletsjes en aardbevingen.

Clifton Hill Niagara

White Water Walk

Met een lift ga je 70 meter naar beneden, naar de Niagara River. Via een aangelegd wandelpad loop je langs het wild kolkende water. Onderweg kom je verschillende uitkijkpunten tegen. Entree voor de White Water Walk bedraagt € 9,- voor volwassenen en € 6,- voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Ziplinen

Voor de avonturisten onder ons is er de mogelijkheid om te ziplinen bij de Horseshoe Falls. Vanaf een 67 meter hoog platform ‘vlieg’ je 670 meter met snelheden tot meer dan 70 kilometer per uur naar het landingsplatform vlak voor de watervallen.

Botanische tuinen

Op ongeveer 10 minuten rijden ten noorden van de Niagara Falls liggen de Niagara Park’s Botanical Gardens. In deze tuinen vind je onder andere een prachtige vlindertuin. De botanische tuinen bestaan al sinds 1936 en 40 hectare groot. Tijdens de zomermaanden kun je dagelijks een ritje met paard en wagen door de tuinen maken.

Winter festival of lights

Elk jaar van begin november tot eind januari vind het Winter Festival of Lights plaats. Langs een 8 kilometer lange route staan prachtig verlichte sculpturen zoals ‘s werelds grootste Canadees/Amerikaanse vlag, tientallen verlichte bomen en 3d dierenfiguren. Breng je een bezoek aan de Niagara watervallen in de winter dan mag je dit niet missen. Wandel door Niagara Parks, Dufferin Island en omgeving en geniet van de vele lichtjes.

Niagara watervallen verlicht

Overnachten bij de Niagara Watervallen

Bij de Niagara Watervallen staan veel hotels. Een aantal daarvan beweren uitzicht te bieden op de watervallen maar dit is niet altijd vanuit alle kamers zo. Vraag hierom bij het reserveren. Wij overnachtten in The Oakes Hotel Overlooking the Falls. Vanuit onze kamer op de 17e verdieping hadden we perfect zicht op de watervallen. Andere hotels met zicht op de watervallen zijn Radisson Hotel and Suites Fallsview, Marriott Fallsview Hotel and Spa en Sheraton on the Falls.

Reizen naar de Niagara Watervallen

Wij bezochten de watervallen tijdens ons (korte) verblijf in Canada. We maakten een tussenstop in Toronto op weg naar Cuba. We verlengden deze tussenstop tot een stedentrip in Toronto met een bezoek aan de Niagara Watervallen. We huurden een auto en namen de Queen Elizabeth Highway die loopt tot aan de watervallen. Parkeren kun je op een van de vele parkeerplaatsen. Een dagkaart kost ongeveer €25,- Vanuit Toronto kun je ook een bus of trein nemen. Kom je met auto vanuit Amerika? Rijdt dan naar het Niagara Falls State Park en parkeer bij Parking Lot 1 bij het Visitor Centre.

Beste reistijd Niagara Watervallen

De beste tijd om de Niagara Watervallen te bezoeken is tussen mei en oktober. Weekenden en vakanties kunnen erg druk zijn. Ga je tussen oktober en mei dan bestaat de kans bepaalde activiteiten, zoals de boottocht met de Maid of the Mist, niet doorgaan vanwege het weer.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

De ultieme gids voor een bezoek aan de Niagara Watervallen - Worldwife.nl Tips voor een bezoek aan de Niagara watervallen - Worldwife.nl

Share: