Praktische tips voor jouw rondreis door Canada

Heb je plannen om een rondreis te gaan maken door Canada? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Heb ik een visum nodig? Hoe zit het met de elektriciteit? Wat is de beste reistijd? Moet ik me in laten enten? Is er tijdsverschil? En nog veel meer. In dit blog vind je praktische tips die ervoor zorgt dat je goed voorbereid bent als je een rondreis naar Canada gaat maken.

Reisdocumenten

Als je naar Canada op vakantie gaat heb je een geldig paspoort nodig. In principe is het voldoende als je paspoort geldig is zolang je reis duurt. Ik vind het altijd wel prettig als mijn paspoort nog wat langer geldig is. Je weet nooit wat er gebeurt waardoor je niet terug kunt op de geplande datum.
Verblijf je minder dan 6 maanden in Canada? Dan is een toeristenvisum niet nodig.

Reis je met het vliegtuig naar Canada? Dan heb je een zogenoemde eTA (Electronic Travel Authorization, een elektronische reisvergunning) nodig om het land in te mogen. Een eTA kost €5,- en is 5 jaar geldig. Er zijn verschillende aanbieders maar ik raad je aan om de eTA op de site van de Canadese Overheid te regelen. Dan weet je zeker dat je het juiste document hebt en dat je niet teveel betaald. Reis je over land of zee dan heb je geen eTA nodig.

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit geldt dat ze bij de douane in Canada een retour- of doorreisticket moeten kunnen laten zien.

Ga je een camper of auto huren in Canada? Dan heb je uiteraard een Nederlands rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs is officieel niet nodig maar sommige verhuurbedrijven vragen er wel naar. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en haal voor de zekerheid bij de ANWB een internationaal rijbewijs. Neem hiervoor je rijbewijs en een recente pasfoto mee en je krijgt het internationaal rijbewijs meteen mee. Let er bij het huren van een camper op dat een rijbewijs B niet altijd voldoende is. Meer hierover lees je op de site van de ANWB.

Welke reisdocumenten heb ik nodig als ik naar Canada ga?

Tips voor de beste reistijd voor een rondreis door Canada

Canada is natuurlijk een ontzettend groot land. De beste reistijd is dan ook geheel afhankelijk van wat je wilt gaan doen en welke regio je gaat bezoeken. Over het algemeen geldt dat je je rondreis door Canada het beste kunt boeken tussen april en oktober. In het noorden van Canada is de temperatuur het hoogst in de maanden juli en augustus. In het westen liggen de temperaturen in de zomer tussen de 15 en de 22 graden, in de lente en de herfst tussen de 8 en de 15 graden. In het oosten kunnen de temperaturen in de zomer oplopen tot 30 graden, vooral in de omgeving van Ottawa.

Ga je naar Canada voor de sneeuw? Kies dan voor de wintermaanden. Houdt er rekening mee dat de temperatuur in het noorden van Canada in de winter kan zakken tot -20 graden. Neem dus voldoende warme kleding mee. In het zuidwesten van Canada komen de temperaturen vrijwel nooit onder 0.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht of aanbevolen voor een reis naar Canada.

Hoe lang is het vliegen naar Canada?

Of je naar het oosten of westen van Canada vliegt maakt nogal wat uit in vluchtduur. Onderstaand een aantal populaire steden in Canada met de vluchtduur vanaf Amsterdam (rechtstreekse vlucht):

  • Toronto: 8 uur en 15 minuten
  • Calgary: 8 uur en 55 minuten
  • Montreal: 7 uur en 50 minuten
  • Vancouver: 9 uur en 50 minuten

Wat is het tijdsverschil met Canada?

Canada is verdeeld in maar liefst zes tijdzones! Het verschil tussen Vancouver in het westen en Newfoundland in het oosten is 7,5 uur. Je kunt wel zeggen dat de tijdzones ongeveer verdeeld zijn over de verschillende provincies. Grofweg kun je zeggen dat het tijdverschil met Amsterdam is zoals hieronder aangegeven:

  • Brittish Columbia & Yukon: 9 uur vroeger
  • Alberta & Northwest Territories: 8 uur vroeger
  • Sakatchewan & Manitoba: 7 uur vroeger
  • Ontario, Quebec & Nunavut: 6 uur vroeger
  • New Brunswick, Nova Scotia & Labrador: 5 uur vroeger
  • Newfoundland: 4,5 uur vroeger

Let op: de wintertijd in Canada loopt niet gelijk met die in Nederland. In Nederland gaat de wintertijd de laatste zondag van oktober in, in Canada is dat vanaf de eerste zondag van november. De zomertijd gaat in Canada in op de tweede zondag van maart tegenover de derde zondag van maart in Nederland.

Tips voor het reizen naar Canada

Welke taal wordt gesproken in Canada?

In Canada worden meerdere talen gesproken, te weten Engels en Frans. Al is het Frans, dat voornamelijk wordt gesproken in Quebec en New Brunswick, bijna niet te verstaan. Het is Frans met een Engels tongval en dat is voor ons Nederlands heel moeilijk te begrijpen. Ben je in Quebec probeer dan in elk geval een woordje Frans te spreken. Dit wordt zeer gewaardeerd. Kom je er niet uit schakel dan over op Engels, dat spreken ze ook vloeiend.

Tips voor het omgaan met geld tijdens je rondreis in Canada

In Canada betaal je met de Canadese dollar. Deze is op het moment van schrijven (2019) € 1,46 waard. Één Canadese Dollar bestaat uit 100 pence. Briefgeld is er in biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100. Muntgeld in munten van 1 en 2 dollar en 1, 5, 10 en 25 pence.

Wil je met je Nederlandse bankpas geld opnemen in Canada? Zorg dan dat deze op werelddekking staat. Pinautomaten (ABM, ATM) vind je bijna overal en alle Nederlandse bankpassen worden geaccepteerd. Geld opnemen met een bankpas is over het algemeen goedkoper dan met een credit card.

Betalen met je credit card is heel gebruikelijk in Canada en kan dan ook bijna in alle restaurants, tankstations, winkels, musea en meer.

Geld wisselen kan bij banken, postkantoren, wisselkantoren en vaak ook bij hotels. Al is geld wisselen in een hotel vaak tegen een ongunstigere koers.

In Canada is het gebruikelijk om fooi te geven voor de goede service. Tel hiervoor 15-20% op bij de rekening. In hotels ligt het percentage wat lager. Taxichauffeurs rekenen op een fooi van 10-20%, afhankelijk van de service.

Elektriciteit

De netspanning in Canada is 110 volt, in Nederland is het 220 volt. Het föhnen van je haren zal hierdoor iets langer duren dan je gewend bent. De stopcontacten in Canada wijken ook af van die van ons in Nederland. In Canada zitten er namelijk twee platte pinnetjes aan de stekker. Je hebt dus een reisstekker nodig om je elektrische apparaten te kunnen gebruiken. Je komt er stopcontacten tegen van type A (ingang voor 2 platte pinnen) en type B (ingang voor 2 platte pinnen en een ronde daaronder, een soort gezichtje).

Feestdagen in Canada

Onderstaand een aantal nationale feestdagen in Canada. Deze komen grotendeels overeen met de Nederlandse feestdagen. Houdt er rekening mee dat overheidsinstellingen en banken op deze dagen gesloten zijn. Musea en winkels mogen op deze dagen zelf bepalen of ze de deuren openen of sluiten.

  • New Years Day: 1 januari
  • Commonwealth Day: 2e maandag in maart
  • Vendredi Saint (Goede Vrijdag): vrijdag voor Pasen
  • Easter: maart/april, datum varieert
  • Victoria Day: maandag voor 25 mei
  • Canada Day: 1 juli
  • Labour Day: 1e maandag in september
  • Thanksgiving: 2e maandag in oktober
  • Remembrance Day: 11 november
  • Christmas: 25 december
  • Boxing Day: 26 december (alleen in Ontario)

Praktische tips voor je rondreis door Canada

Tot slot wil ik je meegeven dat Canada een land is waar je prima zelf je rondreis kunt regelen. Wij bezochten Toronto en huurden daar een auto om naar de Niagara watervallen te gaan. Vind je het fijner om dit niet zelf te doen dan kun je je rondreis Canada via Tenzing Travel regelen. Zij zijn gespecialiseerd in het organiseren van reizen door Canada.

Met bovenstaande tips weet je zeker dat je goed voorbereid begint aan je rondreis door Canada. Heb je nog een tip? Laat het me weten!

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Op vakantie naar Canada? Dit moet je weten. | Praktische tips voor jouw rondreis door Canada.

Share: