10x zien en doen in Middelburg

Het Zeeuwse Middelburg is een hele fijne stad om te vertoeven. De stad kent een veelbewogen geschiedenis en dat zie je terug op elke straathoek. Ook is Middelburg een van de grootste monumentensteden van Nederland. Wandelend door de historische binnenstad kom je langs prachtige monumenten, oude koopmanshuizen met mooie gevels, gezellige pleinen, middeleeuwse straatjes en verborgen steegjes. In Middelburg is ontzettend veel te zien en te doen. In dit blog neem ik je mee langs de mooiste bezienswaardigheden en bijzondere plekken.

Wat te doen in Middelburg

Stadhuis

Het 15e eeuws stadhuis op de Markt van Middelburg is een van de mooiste gebouwen van Nederland als je het mij vraagt. Hoe langer je blijft kijken, hoe meer details je ontdekt. Waterspuwers, glas-in-lood ramen, beelden van Zeeuwse grav(inn)en en nog veel meer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stadhuis vrijwel helemaal verwoest maar gelukkig is het weer in de oude staat hersteld. Detail: de toren van het stadhuis wordt ook wel Malle Betje genoemd.

middelburg winterstad

Lange Jan

Je kunt er bijna niet omheen als je in Middelburg bent: de Lange Jan. Waar je ook bent in Middelburg, de Lange Jan zie je altijd. De Lange Jan is met zijn 90,5 meter de op twee na hoogste toren van Nederland. Je kunt de toren beklimmen door de 207 traptreden te bedwingen. Eenmaal boven geniet je van een prachtig weids uitzicht.

wat te doen in middelburg

Abdij

Tegen de Lange Jan, of is het andersom?, ligt de Middelburgse abdij. Deze abdij werd rond 1100 gebouwd door de norbertijner monniken uit Frankrijk. Een prachtig complex met een heel fijn plein in het midden. Ga hier even zitten op een van de bankjes en geniet van de rust. Aan dit plein vind je ook het Zeeuws Museum.

tips middelburg

Fluisterpoort

In de tijd van de VOC, toen er nog geen Facebook, Snapchat, Tinder etc waren, mochten jongens en meisjes niet met elkaar afspreken op straat. Om elkaar toch te kunnen spreken gingen ze naar de fluisterpoort. De jongen ging dan aan de ene kant van de poort staan en het meisje aan de andere kant. Allebei met hun gezicht naar de muur, in de boog. De een fluisterde wat en door de akoestiek in de boog kon de ander heel goed horen wat er gezegd werd. Zo konden de jongens en de meisjes toch met elkaar communiceren. Ik heb het geprobeerd en het werkt echt!

stadswandeling middelburg

Oostkerk

De mooie, barokke Oostkerk is een van de vier koepelkerken in Nederland. De kerk is voorzien van prachtige symbolen die verwijzen naar de vier elementen.  Zo zie je er bloemen en vruchten (aarde), schelpen en vissen (water), vogels (lucht) en zonnebloemen (vuur). Net als de toren van het stadhuis en de toren bij de abdij heeft ook de Oostkerk een bijnaam: Dikke Bertha.

10x zien en doen in middelburg

Koepoort

Ken je de Arc de Triomphe die in Parijs staat? Er zijn meerdere steden die hier ook een versie van hebben. Zo heeft Londen de Marble Arch, Barcelona de Arc de Triomf en Middelburg de Koepoort. De Koepoort was ooit onderdeel van de stadsmuren en is de enige poort die bewaard is gebleven. En weet je wat er zo leuk is aan de Koepoort? Er wonen mensen in!

weekendje middelburg

Jachthaven

De Middelburgse jachthaven is een fijne plek om rond te wandelen. Niet omdat hier luxe jachten liggen, al zijn er wel mooie bootjes bij, maar vooral voor de mooie bruggetjes en prachtige, oude VOC-pakhuizen die langs het water staan. Wist je dat Middelburg destijds een belangrijke handelsstad was? Kijk hier omhoog en let op de details. Veel huizen hebben een naam, vaak gerelateerd aan de handel die er ooit gedreven werd.

activiteiten middelburg

Kuiperspoort

Een van de mooiste plekjes van Middelburg is de Kuiperspoort. Dit steegje ligt tussen de Dam en de kaaien. Het voelt er alsof je rondloopt in een ansichtkaart. Zo mooi en vooral ook heerlijk stil.

wandeling middelburg

Steegjes

Naast de Kuiperspoort vind je in Middelburg nog veel meer steegjes. Ik ging op pad met een gids van Middelburgse Stegentochten en ontdekte onder andere het smalste, het groenste en het lelijkste steegje terwijl ik luisterde naar de bijbehorende verhalen.

stegentocht middelburg

Sprekende gevels

Een aantal kale muren in Middelburg zijn opgeleukt met een gedicht, geschreven door onder andere de stadsdichter. Deze zogenoemde Sprekende Gevels zijn opgenomen in een literaire route die je naar verrassende plekken brengt.

sprekende gevels middelburg

Zoals je ziet zijn er genoeg dingen te doen in Middelburg. Ben jij er wel eens geweest?

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Wat te doen in Middelburg | Tips voor een stedentrip in Middelburg, Zeeland, Nederland

Ik was in Middelburg op uitnodiging van de Gemeente Middelburg. Dit heeft geen invloed op mijn mening en/of ervaring. 

Share: