10 dingen die je zeker moet doen als je in Boedapest bent

Boedapest is een van mijn favoriete steden in Europa. De stad heeft geschiedenis, er is ontzettend veel te doen én is budgetvriendelijk. Omdat er zoveel te doen is en je vaak maar beperkt de tijd hebt om de stad te ontdekken tip ik je 10 dingen die je zeker moet doen als je in Boedapest bent.

#1 bezoek een badhuis

Boedapest staat bekend om zijn vele mooie badhuizen. De twee bekendste zijn Széchenyi en Gellert. Beide beschikken over zwembaden en thermale baden en je kunt je er laten masseren of andere schoonheidsbehandelingen ondergaan. Ik bezocht Széchenyi, welke ook beschikt over diverse sauna’s. Het badhuis heeft een klassieke uitstraling met zijn vele bogen, beeldhouwwerken en bloemenurnen. Er zijn twee grote buitenbaden waar je op een warme dag lekker af kunt koelen. De thermaalbaden vind je binnen. Het water in deze baden helpt bij van alles, van reuma tot ademhalingsproblemen, aldus één van de masseurs van Szégenyi.

Lees ook: alles over de badhuizen in Boedapest

badhuizen Boedapest

#2 maak een ritje met Tram 2

Lissabon heeft tram 25, Boedapest heeft tram 2. Tram 2 is niet zomaar een vervoermiddel dat je van de ene naar de andere plek bent maar de rit lijkt meer op een sightseeing tour. Je rijdt namelijk langs een aantal highlights waaronder het prachtige parlementsgebouw. Zowel overdag als ‘s avonds is een ritje met tram 2 de moeite waard. Stap op bij halte Jászai Mari Tér en stap uit bij halte Zsil Utca, vlakbij de markthal.

Tram 2 Boedapest

#3 ga shoppen in de mooiste markthal van Europa

De Grote Markthal in Boedapest is gebouwd in art nouveau-stijl en opgedeeld in twee verdiepingen: op de benedenverdieping worden vooral etenswaren (groente, fruit, vlees en vis) verkocht  en boven vind je vooral souvenirs en eettentjes. Proef hier de traditionele Langos, een gefrituurde aardappelsnack die belegd wordt met toppings naar keuze. De Grote Markthal is door CNN uitgeroepen tot mooiste markthal ter wereld.

#4 spot gave street art

Liefhebbers van street art kunnen in Boedapest hun hart ophalen. Vooral in de Joodse wijk vind je veel gave murals. Ik zag o.a. een portret van Keizerin Sissi, een mural van de bekende Rubik’s Cube, een mural die herinnert aan de overwinning van het Hongaars voetbalelftal op Engeland in 1953 en een scene uit Alice in Wonderland. Meer hierover lees je in het blog street art in Boedapest.

street art in Boedapest

#5 eet goulashsoep

Een bezoek aan Boedapest is niet compleet zonder het proeven van lokale gerechten. Een van die lokale gerechten is goulashsoep, hét handelsmerk van de Hongaarse keuken, en is bij veel restaurants verkrijgbaar. Wij aten goulashsoep bij Nika Restaurant. Een perfect lunchgerecht.

#6 maak een rondvaart over de Donau

Een stad zien vanaf het water is altijd leuk, zeker bij mooi weer. De rondvaarten over de Donau starten bij de Elisabethbrug, varen naar Margaretha-eiland en terug. Je vaart tussen Boeda en Pest door terwijl je mooi zicht hebt op de Gellertheuvel, de Citadel, het parlementsgebouw, de kettingbrug en de burchtheuvel. De meeste rondvaarten duren een uurtje maar een rondvaart met diner behoort ook tot de mogelijkheden.

rondvaart Donau

#7 wandel ‘s avonds over de kettingbrug

De kettingbrug is de oudste brug over de Donau en een van de meest opvallende bouwwerken van de stad. De kettingbrug was de eerste brug die Boeda met Pest verbond en als je eroverheen loopt heb je prachtig zicht op de oevers van de stad. Vooral ‘s avonds als de brug mooi verlicht is, is het een aanrader om een wandeling te maken over de 300 meter lange brug.

Doen in Boedapest

#8 Bezoek Margaretha-eiland

Margaretha-eiland is een groen eiland midden in de Donau. Het eiland is vernoemd naar de dochter van de middeleeuwse koning Béla IV die in het klooster op het eiland haar dagen doorbracht. Op het autovrije eiland kun je wandelen en/of fietsen door de bloementuin en de Japanse tuin, baantjes trekken in het openluchtzwembad, naar de spa en zelfs blijven slapen. Margaretha-eiland is een oase van rust midden in de drukke stad.

#9 maak zoete selfies

Over het algemeen ben ik geen liefhebber van musea maar in het Museum voor Sweets en Selfies heb ik me prima vermaakt. In dit kleine museum vind je geen moderne kunst of oude meesters maar een aantal vertrekken met kleurrijke achtergronden waar je de meest zoete selfies kunt maken. Het museum lijkt speciaal te zijn gemaakt voor de Instagram-generatie. Ga schommelen op een banaan, duik in een zwembad vol sprinkles en plof neer in de super zachte flamingostoel.

museum sweets and selfies boedapest

#10 drink bier in een ruin pub

Een typisch fenomeen in Boedapest zijn de ruin pubs. Ruin pubs vind je vooral in de Joodse wijk. Deze bars zijn een aantal jaren geleden ontstaan in de vele leegstaande panden in de wijk. Creatievelingen toverden de verlaten panden om tot bar. Het interieur van de meeste ruin pubs kun je omschrijven als een bij elkaar geraapt zooitje, meestal erg kleurrijk en apart. Bekende ruin pubs zijn Szimpla Kert en Instant/Fogas Ház. Ik bezocht Instant/Fogas Ház, een gigantisch complex met 8 bars met diverse muziekstijlen, 4 dansvloeren, een restaurant, een chillruimte en een tuin. Een bijzonder concept dat je nergens ander ter wereld ziet.

Overnachten in Boedapest? Boek je hotel, hostel, appartement of bed & breakfast via onderstaande link:Booking.com

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Doen in BoedapestTips Boedapest

Share: