Street art in Manchester

Manchester, en dan vooral het Northern Quarter, is een paradijs voor street art liefhebbers. In elke straat in de hippe wijk kom je een of meerdere mooie werken tegen. In dit blog neem ik je mee langs de mooiste stukken street art die ik tegen ben gekomen tijdens een weekend in Manchester.

Street art projecten in Manchester

Tijdens het street art festival Cities of Hope in 2016 hebben een aantal kunstenaars in het Northern Quarter gigantische murals aangebracht. Hiermee werd aandacht gevraagd voor sociale kwesties als homorechten en duurzaamheid. Helaas zijn enkele van deze murals ondertussen verwijderd.

Een ander street art project is Outhouse MCR. Deze club nodigt met enige regelmatig kunstenaars uit om de oude openbare toiletten op Stevenson Square over te spuiten.

street art in Manchester

Street art in Manchester’s Northern Quarter

Port Street
De mural die je hieronder ziet is het werk van Nomad Clan en is getiteld ‘King of Nowt’. De makers vragen hiermee aandacht voor het hoge aantal zelfmoorden onder jonge mannen.

street art Manchester

Newton Street
Onderstaande pimpelmees werd in 2011 gemaakt door Sarah Yates in opdracht van Converse. Sarah Yates laat zich inspireren door de natuur en vooral door vogels. Dat zie je duidelijk terug in deze grote mural die de titel ‘Faunagraphic’ heeft gekregen.

street art Manchester

Stevenson Square
Op zoek naar het portret van David Bowie kom ik Minto (Instagram: @instaminto) tegen. Hij is een nieuw werk aan het maken op de plek waar David Bowie ooit stond. Minto woont in Londen en is door Outhouse MCR gevraagd zijn werk hier te laten zien. Kenmerkend is de driehoek die Minto in veel van zijn werken terug laat komen.

street art Manchester
Lever Street
‘Serenity’ is gemaakt door SNIK, en is een eerbetoon aan alle vrouwen die zich verzetten tegen onrecht en erkent hun kracht, vastberadenheid en waardigheid om de wereld een beetje beter te maken.

street art Manchester
Church Street
Kunstenaars Deus, N4t4, Philth en Ventsa maakten in 2011, in samenwerking met Red Bull, een enorme mural die water, wind, aarde en vuur voorstelt.

street art Manchester

Tib Street
Ook in Tib Street kom ik van een koude kermis thuis. Het portret van Prince dat ik hier verwacht aan te treffen is verdwenen. Hiervoor in de plaats heeft Akse, als eerbetoon,  een portret van Tony Wilson gespoten.

street art Manchester

Brightwell Walk
In een steegje vlakbij Tib Street loop ik op twee mega grote murals. De linker is gemaakt door de Argentijnse Hyuro die zich bezig houdt met de impact van oorlog op kinderen. Rechts staat een portret van schrijver Anthony Burgess, gemaakt door TankPetrol.

street art Manchester

Faraday Street
Martin Watson vraagt aandacht voor het milieu met zijn werk ‘Paint the Trees’ op de hoek van Faraday Street.

street art Manchester

Een stukje verder in de straat maakte de Braziliaan Mateus Bailon een kleurrijke mural met vogels.

street art Manchester

Warwick Street
De Franse C215 heeft onderstaand werk gebaseerd op een foto van plaatselijke fotograaf Lee Jeffries, bekend van zijn intieme portretreeks van daklozen.

street art Manchester

Spear Street
Het portret van een kind uit Papoea Nieuw Guinea, gemaakt door de Brit Dale Grimshaw, is opgedragen aan de mensen die strijden voor de onafhankelijkheid van West-Papoea.

street art Manchester

Oldham Street
Ter nagedachtenis aan de 22 slachtoffers van de aanslag na het concert dat Ariane Grande in 2017 in de Manchester Arena gaf maakte Qubek deze mural op de muur van The Koffee Pot. Elke bij (het symbool van Manchester) staat voor een slachtoffer.

street art Manchester

Onderstaande werken vind je niet in het Northern Quarter maar in de aangrenzende wijk Ancoats

Addington Street
Een werk van Axel Void herken je aan zijn donkere close-up portretten en het gebruikte lettertype. In dit werk laat hij de geforceerde glimlach van de Griekse God Sisyphus zien.

street art Manchester

Cable Street
De Engelse Phlegm pakte de stad samen in een fles (Citie in a Jar’) tijdens het Cities of Hope festival. Zijn thema was duurzaamheid.

street art Manchester

Om de hoek van bovenstaande mural staat het project ‘Human Dignity is Inviolable’ van de Duitse Case, wiens werk vaak op handen gericht is. Zijn thema tijdens Cities of Hope was handicap.

street art Manchester

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Waar vind je de mooiste street art in Manchester? #streetart #manchester #northernquarterDe mooiste street art van Manchester #streetart #manchester

Share: