Met deze 8 tips ga je goed voorbereid met de auto op vakantie

Op vakantie gaan met de auto geeft mij altijd een heerlijk gevoel van vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt, stoppen op de mooiste plekken en genieten van de vergezichten onderweg. Maar een fijne vakantie begint met een goede voorbereiding. Heb jij plannen om met de auto op vakantie te gaan? Met deze 8 tips ga je goed voorbereid op pad.

Controleer de auto

Check zaken als het oliepeil, de bandenspanning en de koelvloeistof voordat je vertrekt. Je wilt natuurlijk niet met een oververhitte motor stil komen te staan op de Route du Soleil.

Vignet of milieusticker

Check voordat je gaat of je een vignet nodig hebt voor het land waar je doorheen rijdt. Zo is een vignet verplicht in Oostenrijk en Zwitserland, en kent Duitsland een milieusticker voor bepaalde gebieden. Je koopt een vignet of milieusticker bij de ANWB.

Navigatie

Zorg dat je navigatie up-to-date is. Dat voorkomt een hoop ergernis als je de weg niet meer weet. Schakel ook de flitspaalsignalering uit, die is namelijk in veel landen verboden.

Eten en drinken

Ga je in het hoogseizoen richting Kroatië of Spanje dan is de kans groot dat je in een file terecht komt. Zorg daarom dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. De meeste mensen worden niet vrolijker als ze honger en/of dorst hebben.

Reservesleutel

Thuis ligt de reservesleutel meestal keurig opgeborgen in de kast maar als je met de auto op vakantie gaat is het verstandig de reservesleutel mee te nemen. Laat ‘m niet in de auto liggen maar geef ‘m aan de bijrijder. De kans is klein dat je allebei de sleutel kwijt raakt.

Belangrijke zaken

Houd belangrijke zaken zoals rijbewijs, paspoort en credit card bij de hand zodat je deze snel kunt pakken als je ze nodig hebt bij bijvoorbeeld een routine controle op de Franse snelweg.

Verplichte zaken

Check voor je op reis gaat wat je in het land van bestemming verplicht in je auto moet hebben. Zo zijn in België een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en brandblusser verplicht, is het in Denemarken o.a. verplicht om reservelampen bij je te hebben en moet je in Frankrijk een alcoholtest in de auto hebben.

Slim inpakken

Het op de juiste manier inpakken van je bagage zorgt voor een veilig weggedrag. Losliggende spullen kunnen bij een noodstop door de auto heen vliegen. Met alle gevolgen van dien. Leg zware bagage onderop en lichtere bagage bovenop. Let ook op het maximaal toegestane gewicht. Heb je teveel gewicht? Dan is een aanhanger een optie. Geen trekhaak is geen probleem, er bestaan tegenwoordig ook afneembare trekhaken.

Tot slot deel ik onderstaand filmpje. Kijk ernaar en trek er je les uit. Ik wens je een veilige reis!

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest.

8 tips om goed voorbereid met de auto op vakantie te gaan #autovakantie #roadtrip #zomervakantie

Share: