Doen in Manavgat: watervallen, markt en bazaar

Manavgat is een stad in Turkije die voornamelijk bekend is om zijn watervallen en bazaar. Het ligt op een kilometer of 10 van de populaire badplaats Side en is daardoor het perfecte dagje uit tijdens je vakantie in Turkije.

Bezoek Manavgat vanuit Side

Wij verblijven in Side in Villa Side Residence. Van hieruit is het een kwartiertje rijden met de Dolmus (het lokale minibusje) naar Manavgat. Hiervoor betaal je 1 euro of 11 lira. Ze hebben het liefst dat je in euro’s betaalt maar je bent goedkoper uit met lira’s.

Dolmus-busjes rijden af en aan van en naar Manavgat vanuit Side. Vraag in je hotel waar je de bushalte kunt vinden. Er is er altijd eentje in de buurt.

Lees ook: Wat te doen in Side?

De Dolmus dropt je midden in het centrum van Manavgat. Wij besluiten eerst naar de watervallen te gaan en later naar de bazaar. Je kunt aan de overkant van de straat, voor de Burger King, een andere Dolmus nemen naar de watervallen maar je kunt ook met de boot. Dat is wat wij doen.

Vind je bovenstaande teveel gedoe? Je kunt ook een excursie boeken. Dat is inclusief riviercruise, lunch, bezoek aan de watervallen en bazaar in Manavgat en vervoer van en naar je hotel.

Manavgat waterval

Om met de boot naar de watervallen van Manavgat te gaan lopen we naar de opvallende gele brug. Die zie je vanzelf als je uit de Dolmus stapt en naar links kijkt. Kan niet missen.

Bij de brug vind je diverse aanbieders voor een boottocht over de Manavgat rivier. Het maakt niet uit welke boot je kiest, ze zijn allemaal van dezelfde eigenaar en je betaalt overal dezelfde prijs.

De boottocht naar de watervallen kost 15 euro. Hiervoor zit je 30 minuten op de boot. Enkele reis. Entree voor de waterval is niet inbegrepen.

Doen in Manavgat: met de boot naar de watervallen
Wij stappen aan boord en kiezen een fijne plek uit. Als we goed en wel geïnstalleerd zijn moeten we overstappen op een andere boot. Omdat het hoog water is kan onze boot niet onder de brug door. Dus hup, een nieuw plekje zoeken op een lagere boot.

Als we gaan vertrekken blijkt dat we eerst nog langs een aantal andere boten varen om mensen op te pikken. Ze duurt de boottocht extra lang. Geen probleem voor ons, we zitten lekker in het zonnetje.

Na een half uur varen stopt de boot bij een (hele) kleine waterval die eigenlijk het woord waterval niet waard is. Hier stap je over op een bus die je in een paar minuten naar de bekende waterval brengt.

Eenmaal aangekomen bij de waterval betalen we 10 lira (65 eurocent) entree om de waterval te mogen bekijken. De waterval van Manavgat is niet zo heel hoog maar wel zo’n 40 meter breed. Vanwege het hoge water is het naastgelegen terras helemaal onder water gelopen.

De watervallen van Manavgat

Op het plein voor de waterval vind je een aantal winkeltjes met snuisterijen, kun je met een papegaai op de foto en een hapje en een drankje doen bij het restaurant aan de rivier. In de zomer zit er een Turkse vrouw die gözleme (Turkse pannenkoek) bakt. Heb je nog niet eerder gözleme gegeten dan is dit je kans.

We lopen wat rond voordat we teruggaan naar de bus die ons weer naar de boot brengt. Na nogmaals een half uurtje varen zijn we weer terug in het centrum van Manavgat. We eten een hapje bij een van de vele restaurantjes langs de rivier en maken ons op voor een middagje shoppen op de bazaar.

De gele brug in het centrum van Manavgat is het startpunt voor de riviercruise naar de watervallen.

Deze brug doet me denken aan een soortgelijk exemplaar op Nusa Lembongan.

Manavgat bazaar

Op maandag en donderdag vind de grootste markt van de Turkse Riviera plaats in Manavgat. Deze zogenoemde bazaar wordt op maandag gehouden vlak na de gele brug en op donderdag vlak voor de gele brug.

Lukt het jou niet om op een van deze dagen te gaan? Niet getreurd, de hele week kun je volop shoppen in de grote overdekte markthal of in de winkels in het centrum van Manavgat.

Wij gaan op een donderdag en bezoeken na onze lunch eerst de overdekte markt. Wij zijn hier de enige toeristen. Nou is het sowieso overal nog rustig (april 2022) maar hier is het uitgestorven. Zelfs de normaal zo opdringerige verkopers laten zich amper zien.

Het aanbod op deze markt bestaat voornamelijk uit onderbroeken, voetbaltenues, poloshirts, tassen, riemen en parfum. Allemaal namaak. De kwaliteit van de kleding is soms best goed, maar het is geen merkkleding. Dat kan natuurlijk ook niet voor de prijzen die ze vragen.

Tips voor een bezoek aan de bazaar van Manavgat
Soms zien de spullen er wel heel erg nep uit. Logo’s die op z’n kop staan of namen zoals Ray Man en Michael Hors zijn geen uitzondering.

Nou geef ik niks om merkkleding dus aan mij hebben ze hier een slechte klant. We kopen 12 boxershorts voor 10 euro voor vriendlief. Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss, allemaal hetzelfde printje maar een ander merk. Is het niks kunnen we er altijd het zilver nog mee poetsen.

Van de overdekte bazaar wandelen we naar de grote markt in de straten van Manavgat. De kraampjes zijn makkelijk te vinden aangezien iedereen dezelfde kant oploopt of er vandaan komt. Ook hier worden voornamelijk namaak merkkleding en accessoires verkocht.

Ik vind het leuker om over de naastgelegen fruit- en groentemarkt te wandelen. Kraampjes vol smakelijk uitziende aardbeien, meloenen, artisjokken, tomaten en meer waar Turken hun boodschappen doen.

Alles wat je moet weten over de markt in Manavgat

Ik word aangeklampt door een oudere Turkse man die honing verkoopt. Eigenlijk heb ik hier geen zin in maar laat me toch verleiden tot het proeven van zijn honing. En die is heerlijk! Uiteraard koop ik een potje, al is het vooral omdat de man zo vriendelijk en grappig is. Och, zo’n lekker souvenir is nooit weg.

Lees ook: Fietsen door het achterland van Side.

Tips voor het onderhandelen op de markt

Voordat wij op vakantie naar Side gingen dachten we dat het goedkoop kopen zou zijn in Turkije aangezien de lira erg laag stond. Nou, niks is minder waar. Die Turken weten heel goed wat er in de wereld speelt en vragen overal euro’s voor. Wil je toch betalen met lira’s dan reken ze om van euro’s naar lira’s, en niet andersom. Je hebt dus nul voordeel van de lage stand van de lira.

Op de markt is het gebruikelijk te onderhandelen over de prijs. Voor dit afdingen heb ik een paar tips:

  • Laat de verkoper altijd eerst een prijs noemen.
  • Begin je onderhandeling met 50% van de vraagprijs.
  • Wees vriendelijk en zie het afdingen als een spel. Met arrogantie kom je nergens.
  • Praat niet over je beroep of het hotel waar je verblijft. Turken maken hieruit op hoeveel geld je hebt.
  • Kom je uit op een prijs die tussen de 10 en 30% lager ligt dan de vraagprijs? Dan heb je prima onderhandeld.

Bekijk ook de video van ons bezoek aan Manavgat

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Riviercruise naar de watervallen van Manavgat
Bezoek de bazaar van Manavgat, de grootste markt aan de Turkse Riviera

Share: