36 uur in Kopenhagen

36 uur zeg je? Ja, dat zeg ik. Wat kun je in 36 uur nou doen in een stad als Kopenhagen? Nou, best veel eigenlijk. Lees hieronder wat ik deed in die 36 uur durende stedentrip in Kopenhagen.

Na aankomst op het vliegveld pakte in de trein die me in een kwartiertje naar het Centraal Station van Kopenhagen bracht. Het hostel waar ik verbleef  lag op 5 minuten loopafstand. Ideaal. Ik heb er mijn bagage neergezet en ben de stad in gegaan.

Met de reisgids time to momo Kopenhagen (ik vind ze ideaal voor een stedentrip) had ik thuis al een globale route uitgezet zodat ik meteen wist waar ik op af wilde.

Ik liep vanaf het hostel naar de Rådhuspladsen waar het stadhuis (Rådhus) staat. Ben je ooit in Sienna geweest? Het stadhuis van Kopenhagen is gebaseerd op dat van Sienna. Ik had graag naar binnen gegaan om de astronomische wereldklok van Jens Olsen te bekijken, maar helaas was het stadhuis gesloten toen ik er was.

Tips Kopenhagen

Het stadhuis van Kopenhagen

Ik liep verder via de winkelstraten Frederiksberggade, Nygade en Amagertorv (allemaal onderdeel van het bekende Strøget) naar de Rundetårn.

bezienswaardigheden Kopenhagen

Rundetarn Kopenhagen

Vroeger was de Rundetårn een astronomische observatietoren, tegenwoordig wordt ie gebruikt voor mooie uitzichten over Kopenhagen. Het leuke aan de Rundetårn is dat je niet via een trap maar via een spiraalvormig pad naar boven gaat. Op het laatste stukje na. Dat moet wel met de trap.

doen in Kopenhagen

Het spiraalpad in de Rundetarn

Een stukje verderop vind je de Torvehallerne, twee markthallen met diverse heerlijkheden. Van verse vis tot luxe wijnen, van Franse delicatesse tot exotische kruiden. Het was vrijdag rond etenstijd dat ik er was, het was er dan ook best druk. Groepjes mensen aten en dronken binnen, maar ook buiten in het stuk tussen de twee hallen in. Zouden de Denen dit bedoelen als ze het over ‘hygge’ hebben? Het zag er in ieder geval erg gezellig uit.

Kopenhagen Hygge

Torvehallerne Kopenhagen

Ook voor mij werd het tijd om wat te eten. Niet in de Torvehallern maar op Kongens Nytorv. Op dit plein verkopen ze namelijk bij diverse kraampjes typisch Deense pølser, een hotdog met verschillende toppings.

Typisch Kopenhagen

Smøllen van een heerlijke pølser

Met mijn pølser en een flesje drinken ben ik in Nyhavn op de kade gaan zitten om daar de mensenmassa te bekijken en de sfeer te proeven.

Nyhavn Kopenhagen

Het kleurrijke Nyhavn

Ik hou ontzettend van thee en van katten dus ben ik op zoek gegaan naar kattencafé Miao om een kop thee te drinken. In dit, overigens erg ongezellig ingerichte, café lopen negen katten vrij rond die je kunt aaien, knuffelen en die als je geluk hebt gezellig bij je op tafel komen liggen. De cupcake die ik bij de thee besteld had had schattige kattenoortjes en de mensen aan een tafeltje verderop kregen hun hamburger in de vorm van een kattenkop. Daar word je toch blij van?

Kattencafé Kopenhagen

Kattencafé Miao Kopenhagen

Het werd langzaamaan donker en dus tijd om naar Tivoli te gaan. Tivoli is een van de oudste pretparken ter wereld en wordt ‘s avonds verlicht met 115.000 lampen! Walt Disney deed hier inspiratie op voor de bouw van het eerste Disneypark.

Tivoli Kopenhagen

Pretpark Tivoli

Om binnen te komen moet je kaartje kopen maar wil je ook in de attracties dan betaal je nog eens extra per rit of je kunt een dagkaart kopen. Maar Tivoli is meer dan alleen een pretpark, het park wordt ook gebruikt als uitgaansgelegenheid. Er zijn diverse eet- en drinkgelegenheden, grasvelden en in de zomer worden er regelmatig live-concerten gegeven. Ik vond het een ontzettend sfeervol park.

Tips voor Kopenhagen

Tivoli by night

Wat te doen in Kopenhagen

Tivoli

De volgende dag ging ik op zoek naar hét symbool van Denemarken, de Kleine Zeemeermin. Vanuit Nyhavn pakte ik de waterbus die me in de buurt van het beeld af zou zetten. Helaas had ik niet zo goed opgelet en ging de waterbus de andere kant op. Maar och, het was wel lekker op het water en je ziet nog eens wat van de stad. Toch maar uitgestapt en gewacht op de volgende waterbus die me wel de goede richting op zou gaan.

Vervoer in Kopenhagen

De waterbus in Kopenhagen

Eenmaal van de boot af is zo’n beetje het eerste wat je ziet de Gefionfontein. De vrouw met vier ossen vertelt hoe Sjæland, het eiland waarop Kopenhagen zich bevindt, is ontstaan. Godin Gefion ontmoette koning Gylfe die haar zoveel land gaf als ze om kon ploegen. Daarop veranderde Gefion haar zonen in ossen die zo diep in de aarde ploegden dat de aarde in zee terecht kwam en Sjæland ontstond.

Stadswandeling Kopenhagen

De Gefionfontein in Kopenhagen

 Naast de Gefionfontein staat St. Alban’s Church, een typisch anglicaanse kerk uit 1887 waar nog elke zondag een Engelse mis gehouden wordt.
Zien en doen in Kopenhagen

St. Alban’s Church

 Voorbij de kerk liep ik Kastellet binnen. Kastellet is een 17e-eeuws vesting met roodgekleurde huisjes die koning Christian IV liet bouwen als verblijfplaats voor het leger.
Tips stedentrip Kopenhagen

Kastellet Kopenhagen

Ik liep een stukje verder en zag ineens een windmolen. Een stukje Nederland in Kopenhagen. En niet het enige stukje Nederland, bleek later.

Een stukje Nederland in Kopenhagen

Een stukje Nederland in Kopenhagen

In Kastellet vind je ook een monument voor de moedige Deense soldaten.

Bezienswaardigheden in Kopenhagen

One moment – one place – one person

Bij het uitlopen van Kastellet zag ik ineens een groep mensen foto’s maken.

Highlights Kopenhagen

Wat zouden deze mensen toch aan het fotograferen zijn?

Dat kon natuurlijk maar van één ding zijn: de Kleine Zeemeermin! Uiteraard mengde ik me ook in de groep om van alle kanten plaatjes te schieten van hét symbool van Denemarken.

De Kleine Zeemeermin Kopenhagen

De Kleine Zeemeermin Kopenhagen

Ik liep terug langs het water richting Amalienborg, het paleis van de koninklijke familie. De wisseling van de wacht, die om 12 uur plaatsvindt, heb ik helaas gemist.

wisseling van de wacht Kopenhagen

Op wacht bij de Amalienborg

Vanaf het plein heb je mooi zicht op de Marmorkirke (Frederikskirke). Deze wordt zo genoemd vanwege het vele marmer dat gebruikt is. Ooit in Rome geweest? De koepel van de Marmorkirke lijkt veel op die van de Sint Pieter.

kerken in Kopenhagen

Marmorkirche, een van de mooiste kerken in Kopenhagen

Verderop in de straat staat de Alexander Nevskij Kirke, een Russisch-orthodoxe kerk uit 1883. De Russische architectuur zie je terug in de gouden koepels.

Things to do in Kopenhagen

De Alexander Nevskij Kirke

Tijd voor lunch! Een typisch Deense lunch: smørrebrod met schnaps. Ik streek neer bij Café Oskar om deze delicatesse te proberen. Ik koos een snee met haring in kerriesaus en een snee met rosbief. Het was duur maar heerlijk!

waar smørrebrod eten in Kopenhagen

Mmmm smørrebrod met schnaps

En door! Door naar Kongens Have, in dit koninklijke park liep ik tussen de picknickende mensen, standbeelden en een rozentuin voordat ik bij Rosenborg Slot terecht kwam. Hier bevinden zich de kroonjuwelen. Rosenborg Slot wordt goed bewaakt door twee wachten.

Doen in Kopenhagen

Wachtlopen bij het Rosenborg Slot

Op Nørreport nam ik de metro naar Christianshavn om door Christiania te gaan dwalen. Christiania is echt een wereld apart in Kopenhagen. In 1971 bezetten krakers hier een aantal barakken. De toenmalige regering heeft ze er nooit uit gezet maar het gezien als een sociaal experiment. Op dit moment wonen er in deze bijzondere vrijstaat ruim 900 ‘krakers’. Het is leuk om te zien hoe deze mensen hun eigen woningen gemaakt hebben. Ze runnen er een vegetarisch restaurant en de creatievelingen verkopen er op een marktje o.a. zelfgemaakte sieraden en kleding. In Pusher Street worden openlijk drugs verkocht, ondanks dat het verboden is. Foto’s maken en/of rennen is er dan ook niet toegestaan. Heel apart!

Christiania Kopenhagen

Christiania Kopenhagen

Vlakbij Christiania staat de For Frelsers Kirke. Tijd voor een beklimming! 400 treden, pff, maar het uitzicht maakte het meer dan waard. Zie je Malmø in de verte?

Van Kopenhagen naar Malmo

For Frelsers Kirke met zicht op Malmø

Op het terras van café Oven Vande rustte ik even uit met een kopje thee. Het was hier heerlijk zitten met uitzicht op de boten in het water. Ook dit deel van Kopenhagen deed een beetje Nederlands aan.

Fietsen in Kopenhagen

Overgaden neden Vandet

Genoeg gezeten. Over de Knippelsbro liep ik langs Børsen, de beurs van Denemarken.

zien in Kopenhagen

Børsen, de beurs van Denemarken

Daarnaast staat Christiansborg Slot. Hier huist het Deense parlement.

must-do in Kopenhagen

Christiansborg, het parlementsgebouw

De laatste bezienswaardigheid van vandaag was de oude, koninklijke bibliotheek. Deze is middels een luchtbrug verbonden met Den Sorte Diamant, een nieuw gedeelte van de bibliotheek. Ik ging binnen in het nieuwe gedeelte, een hoogtepunt van de Deense architectuur, en ging met het rolpad naar het oude gedeelte. Een heel mooi contrast.

architectuur Kopenhagen

De koninklijke bibliotheek met de zwarte diamant in Kopenhagen

Moe van al het wandelen ben ik terug naar het hostel gegaan. Hier at ik nogmaals een pølser, deze keer met lekkere, dikke frieten.

Eten in Kopenhagen

Pølser med pommes frites

Ik sloot mijn trip in Kopenhagen af in het hostel waar ik verbleef, luisterend naar een saxofonist, onder het genot van een heerlijke Carlsberg!

Alcohol in Kopenhagen Skåll!

Als je meer tijd hebt lees dan ook het blog ‘Wat te doen in Kopenhagen‘.

Pin voor later:

Wat te doen in Kopenhagen? www.worldwife.nl Tips voor een stedentrip naar Kopenhagen - www.worldwife.nl

Share: