Wrijven voor geluk in Praag

Tijdens een stedentrip in Praag maak ik een stadswandeling met een gids. Deze gids vertelde me hoe ik gelukkiger kon worden door te wrijven. Hoe? Dat lees je in dit blog.

Op een ontzettend mistige dag, op de prachtige Karelsbrug, in het mooie Praag vertelde onze gids over Jan van Nepomuk. Jan van Nepomuk was de biechtvader van Koning Wenceslas IV en diens vrouw. Toen Wenceslas wilde weten wat zijn vrouw tijdens de biecht aan Nepomuk had toevertrouwd, beriep de priester zich op het biechtgeheim.

Wenceslas was des duivels, folterde de priester en wierp hem met geboeide handen en voeten in de ijskoude Moldau. Boven het water van de rivier verschenen lichtende stralen. Het lichaam van Nepomuk bleef drijven en vijf sterren verschenen als aureool om zijn hoofd.

Op de Karelsbrug, ergens halverwege,  staat een standbeeld van Jan van Nepomuk met een kruis in zijn armen, een teken van martelaarschap. De priester kreeg een plechtige begrafenis en ligt nu in een tombe in de St.-Vituskathedraal.

Het standbeeld van Jan van Nepomuk op de Karelsbrug in Praag

Volgens de legende brengt het geluk als je over de afbeelding van Jan van Nepomuk wrijft. Door het vele wrijven is de afbeelding goudkleurig geworden. Uiteraard kan ik het risico niet lopen mijn geluk mis te lopen en wrijf ik ook. Baat het niet dan schaadt het niet. Toch?

Lees ook: De 7 mooiste ‘Wie is de Mol?’-locaties in Bohemen

Share: