Wat te doen in Nijmegen?

Nijmegen is vooral bekend van de vierdaagse. Maar er is meer, veel meer. Nijmegen is een compacte stad waarvan het centrum goed te belopen is. Je vindt er veel restaurants en café’s. De mij bekende Brabantse gezelligheid die vind je ook in het Gelderse Nijmegen. Ik ging een kijkje nemen in de oudste stad van Nederland en zette de leukste plekken voor je op een rij.

Grote Markt

In de binnenstad van Nijmegen staan veel historische monumenten zoals bijvoorbeeld het 16e eeuws waaggebouw (ook wel Boterwaag genoemd) op de Grote Markt. Tegenwoordig is het waaggebouw een restaurant met een fijn terras met de toepasselijke naam ‘De Waagh’. Een ander prachtig monumentaal pand op de Grote Markt is de oude lakenhal. Daarin is tegenwoordig Café Daen gevestigd, een van de mooiste cafés van Nijmegen.

bezienswaardigheden in nijmegen

Stevenskerk

In het historische hart van Nijmegen staat de Stevenskerk. Deze kerk is al zo’n 8 eeuwen dé skylinebepaler van Nijmegen. Je kunt er de grafkelder bezoeken, het Königorgel beluisteren en op bepaalde data kun je de kerk beklimmen. Loop ook eens een rondje om de Stevenskerk. Je komt dan vanzelf de kanunnikenhuisjes tegen, authentieke huisjes waar vroeger de koorheren van de kerkgemeenschap woonden. In een van deze huisjes zit nu een fijn koffiezaakje/winkeltje: Philipse Koffie & Brocante.

tips nijmegen

Wandelen langs de Waal

De echte Nijmegenaar komt hier niet vaak maar ik vind de Waalkade een fijne plek voor een wandeling. Lekker uitwaaien langs het water en af en toe pauzeren op een van de vele terrassen. Je kunt hier ook aan boord stappen van een rondvaartboot of de Pannenkoekenboot waarop je al varend over de Waal geniet van smakelijke pannenkoeken.

waalkade nijmegen

Valkhofpark

Net buiten het centrum ligt het Valkhofpark, een van de belangrijkste historische plekken van Nederland. Hier is namelijk een ingang gevonden naar een Duitse bunker uit 1943 én er zijn rondom de Barbarossaruíne een heleboel historische verrassingen gevonden waaronder munten, keramiek en natuursteen. Maar er zijn ook menselijke en dierlijke botten gevonden. Het park ligt op een heuvel waardoor je van bovenaf mooi uitzicht hebt over de Waal.

parken in nijmegen

Ooijpolder

Vanuit het bovengenoemde Valkhofpark loop je zo naar de brug die je de ongerepte natuur van de Ooijpolder in leidt. De Ooijpolder is een rivierpark waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en op een mooie dag een frisse duik kunt nemen in de Waal.

Ooijpolder Nijmegen

Winkelen

Net zoals Rotterdam heeft Nijmegen een koopgoot: de Marikenstraat. Je vindt er vooral kledingwinkels. Net voorbij de Grote Markt met de prachtige oude Waag en gezellige terrassen vind je de oudste winkelstraat van Nederland: de Stikke Hezelstraat. In deze straat vind je tientallen leuke boetiekjes zoals Stippels en de hippe conceptstore Make my Day. De Stikke Hezelstraat gaat over in de Lange Hezelstraat, waar je ook veel leuke winkels vindt, maar ik raad je aan om op de overgang af te slaan naar de Houtstraat, wederom een straat vol leuke boetiekjes.

De Museumwinkel

Als je de Museumwinkel binnenstapt word je welkom geheten door een levensechte leeuw. Echt issie zeker, levend niet meer. De leeuw is opgezet nadat hij een natuurlijke dood is gestorven. In de museumwinkel vind je nog veel meer opgezette dieren, zoals prachtige tropische vlinders, insecten, vogels, honden, paarden en nog veel meer. De preparateurs werken o.a. in opdracht van dierentuinen en natuurmusea maar ook voor particulieren. Een hele bijzondere winkel om een keertje binnen te lopen.

winkelen in nijmegen

Bierproeven bij de Hemel

Als bierliefhebber mag een bezoekje aan Brouwerij de Hemel natuurlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan Nijmegen. Tijdens een rondleiding kom je hier alles te weten over bier en krijg je een kijkje in de oudste speciaalbierbrouwerij van Nederland. In de toegangsprijs van €11,- zit een proeverij van 6 bieren inbegrepen. Ik proefde van de Helse Engel, Nieuw Ligt, Serafijn, Godelief, Luna en de Hopverdomme. Laatstgenoemde viel bij mij het meest in de smaak. Je kunt bij Brouwerij de Hemel ook terecht voor een hapje.

brouwerij de hemel nijmegen

Street art

Als liefhebber van street art ben ik altijd op zoek naar mooie werken. Ook in Nijmegen is mooie graffiti te vinden. De meeste werken vond ik op het Honigcomplex en op de weg daar naartoe. Maar ook in het centrum is mooie street art te vinden, waaronder de grote vogel die je hieronder ziet en Wally. Wally is een creatie van Martin Handford, een Engelse kinderboekenschrijver. Hij daagt zijn lezers uit om Wally te vinden, een mannetje van zo’n 35 centimeter groot met rood/witte kleding, een bril en een stok. In Nijmegen vond ik er één maar er zouden er 25 verstopt moeten zijn.

street art in nijmegen

Honigcomplex

De plek waar vroeger de soepen en sauzen van Honig geproduceerd werden is nu dé culturele hotspot van Nijmegen. Op deze creatieve plek aan de Waal vind je mooie street art, maar ook Brouwerij Oersoep. Waar vroeger de soepketels stonden staan nu de brouwketels waar de brouwers van Oersoep alleen bier brouwen wat zij zelf lekker vinden. Bij naastgelegen horecagelegenheid STOOM wordt het bier van Oersoep verkocht. Ik probeer een Blanco, een lekker fruitig witbiertje, en een Plan 9 from outer space, een licht en beetje zoet biertje wat een prima alternatief is voor een standaard pilsje. Voor een lekkere koffie moet je op het Honigcomplex zijn bij First Things First, voor eten wat bereid wordt met passie ben je bij restaurant De Meesterproef aan het juiste adres en Steigercafé De Dock is een fijne plek voor ontbijt, lunch en diner maar er worden ook zelfgemaakte meubels verkocht.

honigcomplex nijmegen

Kronenburg Park

Het beroemde park waar Frank Boeijen over zong in de jaren ‘80 is een fijne plek om te relaxen. Aan de rand van het mooi aangelegde park staat de Kruittoren met resten van de middeleeuwse omwalling. Kronenburg park is een heerlijke plek voor een picknick op een mooie dag.

Kronenburg park Nijmegen

Sunset March

Elke avond bij zonsondergang wordt tijdens de Sunset March de eer betoond aan geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Dit eerbetoon vindt plaats vlakbij het deel over de Waal waar tijdens WOII operatie ‘Market Garden’ heeft plaatsgevonden. Tijdens de zonsondergang worden 48 lichtmasten een voor een ontstoken op het tempo van de mars die door een veteraan gelopen wordt.

Overnachten

Een aanrader om te overnachten in Nijmegen is Hotel Sleep Inn Box5. Een knus hotel in hartje centrum met ontzettend vriendelijke en behulpzame eigenaren, heerlijk bedden, een fijne douche en een uitgebreid ontbijt wat ‘s ochtends op de gang klaar staat om op je kamer op te kunnen eten.

Pin voor later:

Wat te doen in Nijmegen - Worldwife.nl Wat te doen in Nijmegen - Worldwife.nl

Share: