Street art in Hull, Engeland

Een stedentrip is voor mij niet compleet zonder street art. Dus ook tijdens mijn bezoek aan het Engelse Hull ging ik op zoek naar deze vorm van kunst.

Street art in Hull werd pas een feit toen er in 2017 een Banksy ontdekt werd onder de brug aan het einde van Scott Street, een plek op een verlaten industrieterrein waar men liever niet kwam. Maar nu kwamen er mensen van over de hele wereld naar Hull om Banksy’s werk met eigen ogen te zien. Een groep plaatselijk kunstenaars zag potentie in het verloederde gebied en fleurde, met toestemming van de Gemeente, de muren rondom deze plek op met hun graffiti. Zo ontstond de Bankside Gallery.

Street art in Hull: Bankside Gallery

De oprichters van de Bankside Gallery krijgen hulp van andere artiesten die hun kunst in het openbaar willen laten zien en zo ontstaat er een ware street art-scene in Hull. Lang geleden verlaten panden worden wekelijks voorzien van nieuwe werken. De Banksy is helaas niet meer te zien. De brug wordt gerenoveerd en de Banksy is weggehaald en opgeslagen. Het is wel de bedoeling deze terug te plaatsen als de renovatie van de brug klaar is.

De meeste werken van de Bankside Gallery vind je langs de rivier de Hull. Op deze kaart vind je de exacte locaties. Eerlijk gezegd vind ik het nog steeds geen fijne plek om rond te lopen. Maar de vele street art won het van het ongemakkelijk gevoel.

Street art Bankside Gallery Hull
Street art Hull
Street art in Hull
Graffiti Hull
Bankside Gallery Hull

Street art in Hull: Fruit Market

Beter op mijn gemak voel ik me rondom de hippe Fruit Market. Vroeger een fruitmarkt, nu een plek voor creatieve ondernemers. Ook hier vind je een aantal kunstwerken, vooral aan de achterkant van Humber Street.

Fruit Market Hull
Banksy Hull
street art in Hull
street art Fruit market Hull
Banksy Hull England
Street art in Hull

Dead Bod

In de koffiehoek van de Humber Street Gallery hangt ook een bijzonder kunstwerk, namelijk de Dead Bod. Deze vogel met zijn pootjes omhoog is een held in Hull. De Dead Bod werd in de jaren ’60 aangetroffen op de zijkant van een havenschuur. De vogel werd door niemand gezien behalve door de plaatselijk vissers. Voor hen diende hij als herkenningspunt. De Dead Bod wordt gezien als het oudste stukje street art in heel het Verenigd Koninkrijk. Toen het havengebied opgeknapt werd is dan ook besloten de roestende platen met de Dead Bod op te hangen in de Humber Street Gallery.

Dead Bod Hull

Share: