Fietsen in Frankrijk: plan je eigen Tour de France

Ben je van plan te gaan fietsen in Frankrijk? Dan vraag je je misschien af wat het verschil is tussen een véloroute en een voie verte en of ze autovrij zijn. In dit blog ga ik in op de verschillen.

Vakantiehuizen in Frankrijk

De term voie verte is geschreven in de Franse wegcode (Code de la Route) en moet voldoen aan nationale normen, zoals het dragen van relevante bewegwijzering en binnen bepaalde breedte- en kwaliteitsparameters. Veel landwegen in Frankrijk zijn niet “officieel” autovrij, maar zijn normaal gesproken erg stil zijn en er is in feite geen speciale fietsinfrastructuur nodig. Er zijn veel en gevarieerde ‘veilige’ fietsroutes in Frankrijk. Hier is een korte handleiding om te zien welke wel en geen auto’s hebben. Handig om te weten als je een fietsvakantie in Frankrijk wil plannen.

Voie Vertes in Frankrijk

Wat is een voie verte?

Elke route die een voie verte wordt genoemd moet 100% autovrij zijn. Voies vertes worden ook wel ‘greenway’-routes genoemd. Meestal zijn het kanaaljaagpaden, rivierjaagpaden of spoorlijnen die zijn omgebouwd voor fietsen en/of wandelen. Het moeten routes zijn die speciaal zijn gereserveerd en onderhouden voor niet-gemotoriseerd verkeer (fietsers, wandelaars, skeelers, ruiters, enz.).

Voie vertes moeten goed bewegwijzerd zijn en beschikken over de nodige infrastructuur om het gemotoriseerd verkeer te beperken. Over het algemeen zal een voie verte een korte route zijn (meestal korter dan 50 km, hoewel er enkele uitzonderingen zijn). Ze moeten ook bijna vlak zijn. Hellingen moeten onder de 3% blijven, hoewel er maar weinig boven de 2% uitkomen. Om deze reden zijn ze uitstekende keuzes voor gezinnen, nieuwere fietsers of rijders die gewoon een ontspannen, heuvelvrij dagje willen fietsen in Frankrijk.

Fiets-Fun fietsvakanties

Houd er rekening mee dat 100% autovrije routes over grote afstanden logistiek uitdagend en duur zijn. Als je een meerdaagse langeafstandsroute aan het uitstippelen bent, moet je op een gegeven moment wellicht een compromis sluiten en voies vertes combineren met véloroutes of landwegen – al was het maar om te ‘linken’ tussen verschillende kanalen of groene wegen, of om toegang te krijgen tot accommodatie en voorzieningen.

Veloroutes Frankrijk

Wat is een véloroute?

De meeste bewegwijzerde/officiële langeafstandsroutes in Frankrijk kunnen losjes worden aangeduid als véloroutes. Een véloroute is een langere afstandsroute die autovrij fietsen combineert met stukken rustiger rijden over onverharde wegen. Op de ene véloroute kun je bijvoorbeeld een stuk voie verte krijgen en dan een stuk rustige weggetjes rijden op D-wegen (gedeeld met auto’s), gevolgd door een bospad of een berijdbare piste.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Routes zoals de Loire-vallei EuroVelo 6 en EuroVelo 1 zijn grotendeels autovrij, maar niet per se 100% voor de hele route. Ze kunnen lokale wegen gebruiken als verbindingswegen of gedeelde wegen gebruiken waar geen speciale fietsinfrastructuur bestaat. Ze kunnen ook bospaden of andere ruigere secties omvatten die autovrij zijn, maar die niet voldoen aan de definitie van een voie verte in de Franse wegcode. Véloroutes zijn ideaal voor fietsreizen in Frankrijk.

Lees ook: fietsen in Berlijn langs de restanten van de Muur

Véloroutes worden vaak bewegwijzerd met lokale bewegwijzering en een officiële routenaam. Vaak kruist de ene route met de andere of loopt ie gelijk. Houd er rekening mee dat veel kleine regionale steden misschien geen officiële bewegwijzerde véloroutes hebben, maar de binnenwegen zijn nog steeds volkomen veilig via lokale landelijke wegen en D-wegen.

Francevilla 468x60
In veel delen van Frankrijk is zelfs geen speciale fietsinfrastructuur beschikbaar omdat het gewoon niet nodig is: lokale wegen zijn stil, zeer veilig en worden regelmatig gebruikt door lokale renners. Op veel plekken in Frankrijk kom je landweggetjes tegen waarop je zelden auto’s ziet. Zie jij jezelf al fietsen in Frankrijk op een voie verte of een véloroute?

Dit artikel over fietsen in Frankrijk bewaren voor later? Pin het op Pinterest.

Tips voor een fietsvakantie in Frankrijk

Fietsen in Frankrijk

Zelf je reis naar Frankrijk plannen? Hieronder vind je de aanbieders die ik gebruik:
VERVOER
– Om je vliegticket te boeken zijn Momondo en Tix handige websites. Ook boek ik vaak bij Transavia, vooral voor stedentrips binnen Europa.
– Vlieg je vanaf Schiphol en moet je je auto daar parkeren? Check dan 247Parking of Iparking.
– Een auto huren doe ik altijd via Sunny Cars vanwege de goede voorwaarden. Misschien iets duurder dan een ander maar je bent altijd volledig verzekerd. Ook met Alamo heb ik goede ervaringen.
– Voor het huren van een camper kun je terecht bij Camptoo.
– Liever met de trein op reis? Check dan de website van NS International.
ACCOMMODATIE
De aanbieders die ik gebruik voor hotels en appartementen zijn Hotels.nl en Booking.com, campings boek ik vaak via Campspace (unieke plekken) of via ANWB Campings.
OVERIGE
– Heb je voor je vakantie een of meerdere vaccinaties nodig? Dan moet je zijn bij Vaccinaties op reis.
– Toegangskaartjes voor bezienswaardigheden boek je bij Tiqets.
Kijk ook eens op mijn speciale boekingspagina voor andere reisaanbieders.

ReizenReizen

Share: