Wandelen in Noord-Brabant: de bloeiende heide van de Strabrechtse Heide

De heide staat in bloei! Elk jaar vanaf half augustus kleuren de heidevelden in Nederland prachtig paars. Tijd om een mooie wandeling te maken door de bloeiende heide van de Strabrechtse Heide. Wacht hiermee niet te lang want half september is de heide alweer uitgebloeid.
heide in bloei noord brabant
Voor een wandeling over de bloeiende heide hoef je niet ver van huis. Er zijn heel veel plekken in Nederland waar je heide kunt zien bloeien. Bekende plekken om te gaan wandelen tussen de bloeiende heide zijn de Posbank in Gelderland, de Lemelerberg in Drenthe, de Brunsummerheide in Limburg en de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant.

—> Carolien van Dream the World maakte een kaartje van alle heidevelden in Nederland. Heel handig!

De Strabrechtse Heide is vlakbij bij mij dus ik pak de auto en rij in een kwartiertje naar het startpunt van de route: Natuurpoort de Plaetse in Heeze. Parkeren is hier gratis. Hier starten diverse wandelroutes. Ik kies voor de vijf kilometer lange Vennenroute die wordt gemarkeerd door paaltjes met paarse wegwijzers.

wandelen strabrechtse heide

Het wandelpad loopt tussen eindeloze velden met dopheide en struikheide. Als je geluk hebt kom je de schaapskudde tegen die dagelijks op de heide graast. Helaas heb ik dit geluk vandaag niet. Ook de vossen en de Schotse hooglanders die in dit gebied leven laten zich niet zien. Deze keer ben ik niet op pad gegaan om dieren te zien maar voor de bloeiende heide. En die is er volop! Dit jaar heeft de heide geen last van droogte zoals vorig jaar en is het één grote paarse pracht.

wandelen bloeiende heide

De bloeiende heide trekt diverse insecten aan waaronder bijen en vlinders. Deze vliegen dan ook af en aan. Langs de route zijn verschillende bankjes geplaatst waarop je kunt uitrusten en genieten van het fantastische uitzicht over de spectaculaire paarse vlaktes.

wandelen bloeiende heide noord brabant

De route eindigt bij Heidecafé de Strabrechtse Heide waar je op het terras een hapje en/of een drankje kunt doen en na kunt genieten van je wandeling. Let op: op maandag en dinsdag is het café gesloten.

Ben je te laat, of te vroeg, om tijdens het wandelen de bloeiende heide te zien? Ook in andere periodes is de Strabrechtse heide een prachtig gebied voor een ontspannende wandeling.

Wandelen in Nederland

Wil je meer gaan wandelen in ons eigen land? Check dan deze 40 tips voor rondwandelingen in Nederland. Je vindt er wandelingen tot 5 kilometer maar ook van meer dan 15 kilometer. Voor elke wandelaar wat wils dus.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Wandelen door de bloeiende heide van de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant, Nederland

Share: