7 tips om mooie reisfoto’s te maken met je telefoon

Sinds ik een van de meest geavanceerde stukjes technologie, genaamd telefoon, in mijn broekzak, jaszak of tas heb zitten neem ik zelden nog mijn spiegelreflexcamera mee als ik op reis ga. De telefoons van tegenwoordig maken zulke mooie (reis)foto’s dat ik geen zin meer heb in het geleur met andere apparatuur. Je hoeft niks te weten van sluitertijden en diafragma. Uiteraard moet je je telefoon wel een beetje kennen. Daarom geef ik je in dit artikel tips om het fotograferen met je telefoon naar een hoger niveau te tillen.

Het is ongelooflijk hoeveel beter de camera’s op de mobiele telefoons geworden zijn. Mijn eerste smartphone was een iPhone 4. Daarmee maakte ik ook wel foto’s maar dat was toch echt wel van een heel ander kaliber dan mijn huidige iPhone Xs. Ben jij nog op zoek naar een telefoon met een goede camera? Dan is de nieuwe Samsung S20 een aanrader.

7 tips om beter te fotograferen met je telefoon

De voordelen van fotograferen met je smartphone

  • De huidige smartphones maken betere foto’s dan de spiegelreflexcamera’s van 15 jaar geleden.
  • De meeste mensen hebben hun telefoon bijna altijd bij zich.
  • Telefoons zijn veel kleiner dan een camera en passen gemakkelijk in je broek- of jaszak.
  • Met een onderwaterhuis kun je zelfs tijdens het snorkelen foto’s maken. Ook zijn er telefoons die zonder behuizing onder water kunnen fotograferen.
  • Straatfotografie is makkelijker met je telefoon omdat mensen eraan gewend zijn om die overal in het straatbeeld te zien. Een grote camera trekt toch wat meer de aandacht.
  • Het gaat snel. Knippen, beetje bewerken en posten op social media is in een paar minuten gebeurd.

Tips voor het beter fotograferen met je telefoon

Tip 1: zorg dat je lens schoon is

Voor de hand liggend misschien maar doordat je telefoon in je zak of tas zit wordt de cameralens vies en vettig zonder dat je je er bewust van bent. Het overkomt mij ook hoor, ineens is de gemaakte foto dan wazig. Als je dit niet meteen ziet kan dat ontzettend balen zijn aangezien het moment zich vaak maar één keer voordoet. Veeg daarom altijd de lens schoon. Ik doe dat met een tissue, t-shirt of wat ik maar ook te pakken kan krijgen.

Tip 2: houd rekening met het licht

Overdag maak je met je telefoon betere foto’s dan ‘s avonds omdat de lichtomstandigheden overdag nou eenmaal beter zijn. Je kunt de belichting enigszins aanpassen door op je scherm te tikken. Veeg met je vinger omhoog of omlaag tot je de juiste belichting gevonden hebt en houd je vinger even op de juiste plek om deze instellingen te vergrendelen. Tegen de zon in fotograferen is niet te doen, je foto raakt dan helemaal overbelicht. Zorg er daarom voor dat je met je rug naar de zon toe staat. De zon van de zijkant kan zorgen voor mooi strijklicht.

Leer beter fotograferen met je telefoon met deze 7 tips

Tip 3: denk na over de compositie

In de fotografiewereld wordt veel gewerkt met de regel van derden. Hierbij wordt het beeld in negen vlakken verdeeld, twee lijnen horizontaal en twee lijnen verticaal. Je foto wordt dynamischer als het onderwerp op een van de snijpunten van de lijnen geplaatst wordt in plaats van in het midden. Op veel smartphones kun je een raster instellen zodat je deze vuistregel makkelijk kunt toepassen. Framing is een techniek die ervoor zorgt dat je onderwerp ingelijst wordt. De foto krijgt dan meer diepte en wordt een stuk interessanter.

Tip 4: zoom niet in

De zoomoptie is op de meeste telefoons verre van goed omdat het om digitale zoom gaat en niet om optische zoom. Je foto verliest ontzettend veel kwaliteit als je inzoomt. Ga liever een paar stappen dichter naar het onderwerp toe. Beter dan inzoomen is je foto achteraf bijsnijden (croppen).

Tip 5: laat de flitser uit staan

Flitsen is echt funest voor het maken van een mooie (reis)foto. Dus zet die flitser uit. Heb je meer licht nodig? Laat dan iemand bij schijnen met een zaklamp of zijn telefoon of doe meer lampen aan als dat mogelijk is. Als je binnen fotografeert ga dan zo dicht mogelijk bij een raam staan.

Lees ook : de leukste telefoonhoesjes voor reizigers

Tip 6: vertel een verhaal

Als je naar je foto’s kijkt wat vertellen ze je dan? Laten ze het moment zien dat jij ervaren hebt? Varieer met het maken van foto’s en wissel landschappen af met close-ups en maak eens een portretfoto (wel even toestemming vragen). Probeer er voor te zorgen dat een portretfoto niet te statisch wordt door de persoon iets te laten doen zoals het spelen met het haar of rond te draaien. Op deze manier kun je de kijker laten voelen wat jij voelde op de momenten dat je de foto’s nam.

Tip 7: bewerk je foto na

Het nabewerken van foto’s wordt door de beste fotografen gedaan dus waarom zou jij het niet doen. En dan bedoel ik niet dat je er een filter overheen moet gooien maar pas de belichting of de kleur aan. Dit kan vaak in de standaard foto-app op je telefoon. Speel een beetje met de schuifjes tot jij de foto goed vindt. Handige apps voor nabewerking zijn Snapseed en Adobe Lightroom Mobile.

Door het toepassen van bovenstaande tips weet ik zeker dat jij mooiere reisfoto’s gaat maken met je telefoon.

Dit artikel met tips voor beter fotograferen met je telefoon bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

7 tips om mooiere reisfoto's te maken met je smartphone #fotografie #reisfotografie
Maak betere foto's tijdens je reis met deze 7 tips voor smartphone fotografie
***Dit artikel is voortgekomen uit een samenwerking.***

Share: