Wat te doen op Schiermonnikoog in de winter

Ik ben verliefd. Verliefd op Schier. In dit blog vertel ik je wat je kunt doen op Schiermonnikoog in de winter.

Liever kijken dan lezen? Check dan de reisvideo die ik maakte op Schiermonnikoog. De tekst gaat verder onder de video.


Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland en is slechts 39 km2 groot, 18 kilometer lang en 3,5 kilometer breed. Er wonen nog geen 1000 mensen op het eiland, waarvan de meesten in het enige dorp op het eiland, dat net als het eiland zelf Schiermonnikoog heet.

Je bereikt Schiermonnikoog met de veerboot vanuit Lauwersoog. De overtocht van Lauwersoog naar Schiermonnikoog duurt ongeveer 45 minuten. Er gaat ook een sneldienst, die doet er 20 minuten over. Hiervoor betaal je een toeslag van 7,50.

Schiermonnikoog is autoluw, dus kom je met de auto naar Lauwersoog dan moet je die daar achter laten op het parkeerterrein totdat je weer terug komt. Buiten het hoogseizoen zijn er 5 afvaarten per dag. Een kaartje koop je online of aan de kassa.

Tijdens onze overtocht zien we een zeehond op een zandbank liggen. Zouden we er meer gaan zien?

Waddenzee vanaf de veerboot Lauwersoog

Het is voor mij de eerste keer dat ik op Schiermonnikoog ben. Ik was wel eerder op Texel, Terschelling en Vlieland maar nog nooit op Schier, zoals de bewoners het eiland noemen.

Als je op Schier aankomt kun je al meteen een fiets huren, wat het ideale vervoermiddel is op dit eiland, maar ook in het dorp zitten meerdere fietsverhuurders die fietsen verhuren in allerlei soorten en maten. Bij het appartement dat wij gehuurd hebben zijn fietsen inbegrepen. En met die fietsen gaan we het eiland verkennen.

Wat te doen op Schiermonnikoog in de winter

De winter is een prima tijd om naar Schiermonnikoog te gaan. Wij bezoeken het eiland in december. Het weer kan alle kanten op maar we hebben geluk. Het is bijna de hele week droog en de temperatuur ligt rond de 8 graden. Heerlijk weer om lekker uit te waaien!

Naar Schiermonnikoog ga je voor de rust en de natuur. Bossen, duinen, polders, kwelders, het wad, vanwege de diversiteit is het hele eiland uitgeroepen tot Nationaal Park. Waar je ook bent, je bent altijd dichtbij de natuur.

Vuurtoren Schiermonnikoog

Iets anders waar je niet omheen kunt als je op Schier bent zijn de twee vuurtorens, een rode en een witte. Tegenwoordig is alleen de rode nog in gebruik als vuurtoren, in de witte toren is een fototentoonstelling ingericht over de historie van de toren.

Fietsen en wandelen op Schiermonnikoog

Omdat Schiermonnikoog niet zo groot is kun je het eiland ook prima te voet verkennen. Wij zijn echter meer van het fietsen dan van het wandelen en gaan op zoek naar fietsroutes die ons langs alle bezienswaardigheden van het eiland brengen. Liever wandelen? Check dan deze wandelroutes.

Bezienswaardigheden Schiermonnikoog

We starten onze fietstocht bij de VVV in het dorp. Hier vind je ook meteen de eerste bezienswaardigheden: een standbeeld van de Schiere Monnik (waar het eiland zijn naam aan te danken heeft) en de Walviskaak (een onderkaak van een 32-meter lange blauwe vinvis).

Bezienswaardigheden Schiermonnikoog

We fietsen langs het oudste huisje van Schiermonnikoog (huis Marten), langs het wad naar de vogelkijkhut bij de Westerplas. Het is hier een komen en gaan van honderden vogels. In de winter zijn het vooral verschillende soorten eenden en ganzen. In andere seizoenen huizen er onder andere lepelaars, futen, meerkoeten, barmsijsjes, rietgorsen en zelfs de roerdomp laat zich hier zien.

Wist je dat Schiermonnikoog het breedste zandstrand van Europa heeft? Op sommige plekken is het ruim 1,5 km breed. Ik wilde graag gaan powerkiten en blokarten op het strand maar vanwege Corona kon dat niet doorgaan. Gelukkig heb ik mijn eigen vlieger meegenomen en kan ik die eindelijk weer eens de lucht in laten.

powerkiten strand schiermonnikoog

De Wassermanbunker werd in 1943 door de Duitsers gebouwd en was bedoeld om vijandige vliegtuigen te detecteren dmv een radar. Die radarantenne is er echter nooit gekomen. De bunker diende als onderkomen voor de soldaten die de installatie moesten bedienen. Tegenwoordig kun je een kijkje nemen ín de bunker maar je kunt er ook op klimmen voor een mooi uitzicht over eiland.

Schiermonnikoog 75 jaar vrijheid tweede wereldoorlog

Als je vanaf de bunker het groen in loopt kom je bij begraafplaats Vredenhof. Hier liggen slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog begraven.

Een stukje verderop ligt bunkermuseum Schlei. Hier worden verschillende voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld. Helaas is ook het bunkermuseum tijdelijk gesloten. Net zoals het schelpenmuseum en het rariteitenkabinet.

Het mooiste stukje Schiermonnikoog zijn de kwelders, als je het mij vraagt. Je vindt ze aan de oostkant van het eiland. De kwelders zijn ontstaan door slib dat achtergebleven is wat door de vloed is meegevoerd. Op de kwelders groeien algen, zeekraal en slijkgras. In het voorjaar broedt de lepelaar hier.

We stappen even van onze fiets af om door de Kobbeduinen te wandelen. Wat een rust, wat een uitzichten. Fantastisch!

kwelders Kobbeduinen Schiermonnikoog

Aan de zuidkant van Schiermonnikoog ligt het wad. Bij laagwater zou je er kunnen wadlopen, maar niet in de winter. En soms zie je er zeehonden op de zandbanken liggen. Wij zien ze jammer genoeg niet. Maar ook zonder zeehonden is het een prachtig mooi stukje natuur.

Wat te doen op Schiermonnikoog in de winter

Schiermonnikoog is een van de donkerste plekken van Nederland en dat zorgt voor adembenemende sterrenhemels. Bij helder weer kun je hier zelfs de Melkweg zien. Elke avond ga ik naar buiten om te kijken. Helaas voor ons laat de Melkweg zich deze week niet zien.

Ik heb mijn hart verloren aan Schiermonnikoog en wil zeker nog eens terug in een ander jaargetijde dan de winter.

Zonsondergang Schiermonnikoog

Overnachten op Schiermonnikoog

Wij huurden een appartement (Zonneweelde 2) voor 2 personen in het dorp. Perfect gelegen en van alle gemakken voorzien.  En zoals ik al zei, inclusief het gebruik van fietsen.

Slaap je liever in een hotel? Dan zijn hotel Ambrosijnhotel Brakzand en strandhotel Om de Noord aanraders.

Kamperen op Schiermonnikoog kan op Camping Seedune en op camping de Kooiplaats (kant-en-klare tenten). Voor families is er vakantiepark Landal Vitamaris.

Ook zijn er op Schier veel vakantiehuisjes te vinden zoals bijvoorbeeld huis Orca.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Wat te doen op Schiermonnikoog in de winter | tips voor een weekend Schiermonnikoog | Bezienswaardigheden | Activiteiten | Wandelen | Fietsen | Zeehonden | Ontdek de wereld met Worldwife | Check mijn reisblog voor meer reisinspiratie, -tips, stedentrips, vakantie in Nederland, verre reizen, roadtrips, kamperen, streetart en wereldgerechten Wat te doen op Schiermonnikoog in de winter | tips voor een weekend Schiermonnikoog | Bezienswaardigheden | Activiteiten | Wandelen | Fietsen | Zeehonden | Ontdek de wereld met Worldwife | Check mijn reisblog voor meer reisinspiratie, -tips, stedentrips, vakantie in Nederland, verre reizen, roadtrips, kamperen, street art en wereldgerechten

Share: