25 tips om duurzaam te reizen

Duurzaam reizen is tegenwoordig een populair onderwerp. Woorden als vliegschaamte en plasticsoep vliegen je om de oren en het milieu staat hoog op menig agenda. Ik ben regelmatig op reis en ben me ervan bewust dat vliegen de meest vervuilende manier van reizen is maar ik heb geen last van vliegschaamte. Wel probeer ik middels kleine dingen bij te dragen aan een betere wereld. Wil jij ook jouw steentje bijdrage en duurzamer gaan reizen? Met deze 25 tips om duurzaam te reizen kun je met een kleine aanpassing een grote impact teweeg brengen.

1. Overweeg eens een andere manier van reizen

Is het echt nodig om van de ene plek naar de andere te vliegen? Of kun je de reis ook met de trein maken? Vaak is de laatste optie nog leuker ook, zeker wanneer je door een mooie omgeving tuft. Binnen een straal van 1500 kilometer hoeft een auto- of treinreis niet meer geld of tijd te kosten. Boek je treinreis bij NS-International.

2. Compenseer je CO2-uitstoot

Ga je toch vliegen? Bij veel vliegmaatschappijen (o.a. KLM) heb je de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te compenseren. Je betaalt dan een paar euro extra, dit geld wordt door de maatschappij geïnvesteerd in groene projecten.

3. Vlieg rechtsreeks

Een rechtstreekse vlucht stoot minder CO2 en andere afvalstoffen uit dan een vlucht met tussenlanding. Daarbij ben je eerder op je bestemming waardoor je vakantie langer duurt.

Duurzaam reizen doe je met deze 25 tips

4. Neem minder bagage mee

Hoe zwaarder een vliegtuig, hoe meer brandstof verbruikt wordt. Door zo min mogelijk mee te nemen help jij dus mee aan minder gewicht in het vliegtuig. Lukt het je om alleen met handbagage te reizen? Of zelfs alleen met een kleine tas (40x20x25 cm)? Dan is dat ook nog eens goed voor je portemonnee.

5. Kies een milieuvriendelijke accommodatie

Om je te helpen met het maken van een groene keuze zijn er groene labels bedacht. Deze keurmerken worden getoond op boekingswebsites om jou te helpen duurzamer te reizen. Het nadeel is wel dat het krijgen van zo’n label erg prijzig is waardoor de kleinschalige accomodaties die ook aandacht besteden aan duurzaamheid niet of minder zichtbaar zijn.

6. Huur een elektrische auto of camper

Steeds meer autoverhuurbedrijven verhuren elektrische auto’s. In Nieuw Zeeland kun je zelfs al een elektrische camper huren. Ook Travelhome biedt elektrische campers aan. Kijk voor je op pad gaat op oplaadpalen.nl zodat je weet waar je je auto of camper kunt opladen.

7. Zeg nee tegen plastic

8 miljard kilo plastic belandt er jaarlijks in zee. Bizar veel of niet? Dit moet echt heel veel minder worden. Boycot daarom de plastic flesjes met water en neem in plaats daarvan een hervulbare fles zoals een Dopper mee op reis. Ook handig: een katoenen tasje i.p.v. al die plastic tasjes die je overal krijgt. Zeg ook nee tegen de plastic rietjes in je drinken.

8. Wees zuinig met water

Water is er niet altijd. Toen ik in Kaapstad, Zuid-Arika was was het water zelfs bijna op. Je kunt het je bijna niet voorstellen maar het was echt waar. Een bad nemen werd afgeraden, de tuin mocht niet gesproeid worden. Verspil daarom niet onnodig water. Doe de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en douche niet te lang.

Wist je dat er watertekort dreigt voor een kwart van de bevolking?

9. Mag het licht uit?

Moet het licht echt aan in iedere ruimte? Ook als je er niet bent? Denk bij het verlaten van de badkamer, het toilet, je hotelkamer aan de lichtknop.

10. Beperk het gebruik van de airco

Moet de airco op je hotelkamer echt zo vaak aan staan? Wees je bewust van het feit dat een airco ontzettend veel energie gebruikt. Zet ‘m dus alleen aan als het echt nodig is.

11. Zeg nee tegen de mini’s

Gelukkig zie je in veel hotels geen miniflesjes meer met shampoo maar navulbare pompjes. Dit scheelt een heleboel verpakkingsmateriaal. Wil je zelf een alternatief meenemen? Kies dan voor zeepblaadjes of een shampoo bar. Beide mogen ook nog eens gewoon mee in de handbagage.

12. Hergebruik je handdoek

Je droogt een schoon lichaam af met een handdoek dus kun je ‘m best twee keer gebruiken. Voor een hotel met 100 kamers scheelt dit al gauw zo’n 7.000 keer (!) wassen per jaar. Kun je nagaan hoeveel dit wereldwijd scheelt.

13. Blijf langer op één plek

Hang niet de afraffeltoerist uit maar travel slow. Hoe minder vaak je jezelf verplaatst, hoe beter dat is voor het milieu. Bijkomend voordeel: je leert de plaatselijke cultuur veel beter kennen.

mountainbiken doi suthep chiang mai

14. Neem het openbaar vervoer

Pak de lokale bus naar de watervallen, tempel of andere bezienswaardigheid in plaats van een taxi. Een geweldige ervaring en veel goedkoper. Nog beter is om te voet of met de fiets te gaan.

15. Ga langer op reis

Als je dan toch op reis gaat vlieg dan niet, zoals ik ooit deed (shame on me), voor een dagje naar Londen maar blijf langer weg. Door langer weg te gaan wordt de gemiddelde CO2 uitstoot per dag uiteindelijk lager.

16. Blijf dichter bij huis

Nederland is een fantastisch land! Een stedentrip Den Haag kan zeker zo leuk zijn als een stedentrip Madrid. Een weekje Texel zeker zo relaxed als een week Ibiza. En wist je dat je niet per se naar Zuid-Afrika hoeft te vliegen voor het spotten van de Big Five maar dat je in Nederland ook op safari kunt?

17. Respecteer de natuur

Blijf op de wandelpaden, ze zijn niet voor niets aangelegd. Gooi geen afval op de grond maar houd het bij je tot je een vuilnisbak ziet. Blijf met je handen van het koraal af. Zomaar wat tips om de flora en fauna te beschermen.

18. Zwem niet met zonnebrandcrème op

De meeste zonnebrandcrèmes bevatten chemische stoffen die niet echt goed zijn voor het leven in zee. Vooral het eerder genoemde koraal heeft hier veel last van. Zwem of snorkel zonder zonnebrand of kies een biologische variant.

19. Vermijd dieronvriendelijke attracties

We weten allemaal dat het not done is om een ritje te maken op een olifant. Of om een selfie te maken met een gedrogeerde tijger. Toch? Dieren horen in het wild te leven en zijn er niet om ons te vermaken.

Doen in Kaapstad, Zuid-Afrika

20. Kies milieuvriendelijke activiteiten

Ga niet met een motorboot op pad maar pak de kano. Ontzettend rustgevend, goed voor je lijf en doordat je geen herrie maakt kom je dichter bij de wilde dieren. Maak ook eens een mooie wandel- of fietstocht door de omgeving. Loop die berg op i.p.v. de kabelbaan te pakken. Ga salsadansen of naar yoga, maar laat die jetski aan de kant staan.

21. Eet minder vlees

Een dagje, of twee, in de week zonder vlees kan prima. Lang leve de hippe vega- en veganrestaurantjes die overal als paddestoelen uit de grond schieten.

22. Go local

Leer het leven van de lokale bevolking kennen in plaats van het te ontregelen. Ga bijvoorbeeld eens eten bij een lokale familie. Dit regel je gemakkelijk via Eatwith. Of ga er eens op uit met een local. Wedden dat je op plekken komt die niet in de reisgids staan? Boek je ervaring via Airbnb of Withlocals. Koop door de lokale bevolking gemaakte souvenirs. Voor de avonturier: ga couchsurfen, een super sociale manier van reizen.

23. Koop een tweedehands rugzak of koffer

Is het echt nodig om een nieuw koffer of nieuwe rugzak te kopen? Veel mensen verkopen hun bagagemiddel na één keer reizen omdat het toch niet zo goed bij hen past. Wie weet past het wel bij jou. Kijk daarom eens op Marktplaats voordat je een nieuw product aanschaft.

25. Boek je reis bij een duurzame reisorganisatie

Reisorganisaties die aan een beter milieu denken werken samen met duurzame accomodaties en lokale reisgidsen en zorgen ervoor dat jouw geld bij de lokale bevolking terecht komt. Hiermee zorgen ze ook voor werkgelegenheid in het door jou gekozen vakantieland. Ook compenseren ze de CO2 uitstoot en zijn ze hier heel transparant over. Tevens werken ze aan een duurzame bedrijfsvoering, van afval scheiden tot fairtrade koffie schenken. Zo krijgen medewerkers van Better Places twee extra vakantiedagen als ze met de trein reizen i.p.v. met het vliegtuig. Andere reisorganisaties met een groen label zijn Koning Aap en Sawadee.

Moraal van dit verhaal: wees een ecotoerist en geen egotoerist! Denk aan je omgeving, het milieu, de natuur en de cultuur. Zorg ervoor dat jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is. Wat zijn jouw ultieme tips om duurzaam te reizen?

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest.

25 tips om duurzaam te reizen

Share: