Street art in Toronto: Graffiti Alley

Verscholen tussen Portland Street en Spadina Avenue, ten zuiden van Queen Street West in het Fashion District, vind je Toronto’s meest gefotografeerde steegje: Graffiti Alley.

Graffiti Alley is meer dan zomaar een steegje met street art in Toronto. Deze muurschilderingen zorgden er namelijk mede voor dat Toronto de straatkunst legaliseerde. Sinds 2011 is het toegestaan om legaal muurschilderingen aan te brengen in dit kleurrijke steegje. Die legaliteit zorgt ervoor dat de makers alle tijd hebben voor hun project wat resulteert in prachtige kunstwerken.

Graffiti Alley Toronto
tips Toronto

En kunstwerken dat zijn het. Al zijn er ook mensen die het helemaal niks vinden. Maar hier wordt niet zomaar losgegaan met een spuitbus, nee dit is kunst. Kunst gemaakt door straatkunstenaars van over de hele wereld. Kunst waar mensen van over de hele wereld mee op de foto willen. Bijna elke inwoner van Toronto heeft wel een foto van zichzelf met een van de vele kunstwerken op de achtergrond.

street art Toronto
street art Toronto

Graffiti Alley is bijna 1 kilometer lang genieten van de meest prachtige murals. Het is ook een plek waar regelmatig ministraatfeesten georganiseerd worden en waar videoclips opgenomen worden.

Graffiti Alley Toronto
tips stedentrip Toronto

De gemaakte street art in Toronto’s Graffiti Alley blijft een tijdlang staan voordat er een nieuw werk overheen gezet mag worden. Opvallend vind ik dat er weinig murals ‘beklad’ zijn met zogenoemde tags (handtekening van een graffitimaker). Voor mij is dat een teken van respect voor de maker.

Graffiti Alley Toronto

Ik slenter langs de vele werken en maak tientallen foto’s. Soms zou ik willen dat de kunstenaar zelf aanwezig was om meer te vertellen over zijn werk.

Graffiti Alley Toronto
tips stedentrip Toronto

Graffiti Alley is niet de enige plek in Toronto om mooie street art te zien maar wel de meest iconische. Meer street art vind je onder andere in de hippe wijk Kensington, Parkdale en bij Keele Station.

street art Kensington Toronto

Let op: de street art die je nu ziet kan morgen zomaar weg zijn.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Graffiti Alley in Toronto is the place to be voor street art liefhebbers.Street art in TorontoStreet art Toronto's Graffiti Alley

Share: