Boekreview: Manto Negro – Ivo Teurlings

Ivo, de hoofdpersoon van Manto Negro leidt een heerlijk leven in Havana. Elke ochtend wordt hij schaterlachend wakker. Ook al woont hij niet helemaal legaal in Cuba en overtreedt hij soms een paar wetten, net als veel inwoners van Havana. Ivo verdient de kost in Havana met louche handel en heeft er vele vriendinnen. Elke keer als er iemand die hij kent in de problemen komt of dreigt te komen weet hij met een beetje vindingrijkheid en de inzet van zijn contacten een oplossing te vinden.

Maar als zijn vriendin onder onduidelijke omstandigheden wordt gearresteerd en naar de vrouwengevangenis Manto Negro wordt gestuurd lijkt hij steeds minder grip op de situatie te krijgen. Met toenemende frustratie daalt hij af in een wereld die hij in het geheel niet naar zijn hand kan zetten.

Een roman over de rauwe werkelijkheid van het leven in Havana, die een stuk verder gaat dan kwieke bejaarden die op de muziek van Buena Vista Social Club dansen.

In het begin moest ik wennen aan de schrijftaal van Ivo. Af en toe vond ik het wat grof. Toch kon ik het boek niet wegleggen. Ivo neemt je helemaal mee in het leven van een aantal inwoners van Havana. En dat leven is verre van makkelijk. Velen houden zich bezig met illegale zaken om het hoofd boven water te kunnen houden. De harde werkelijkheid die je vaak als toerist niet ziet. Zeker een aanrader als je naar Cuba gaat of er al eens geweest bent.

Nieuwsgierig geworden naar Manto Negro? Je kunt het hier bestellen.

Share: