Een must see op Sicilië: de Tempelvallei

In het zuiden van Sicilië ligt de Tempelvallei (Valley of the Temples/Valle dei Templi). In deze vallei, wat eigenlijk geen vallei is maar een heuvel, vind je overblijfselen van talloze Griekse tempels uit de vijfde en zesde eeuw voor Christus. Ruim 2500 jaar oud dus!

In 1997 is de Tempelvallei op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gekomen. Als je naar Sicilië gaat is dit een van de dingen die je niet mag missen.

Tempel Valley Sicilië

Hoe kom je er?

Wij bezoeken de Tempelvallei tijdens onze rondreis op Sicilië. De archeologische resten liggen zo’n zes kilometer van het plaatsje Agrigento en lokale bussen rijden regelmatig van en naar de Griekse tempels. Wij hebben een auto gehuurd maar je kunt ook met de bus vanuit de grotere steden naar Agrigento. Een andere optie is een georganiseerde dagtocht vanuit Palermo, Catania of Taormina.

Zoals gezegd hebben wij een auto tot onze beschikking en op weg van Trapani in het westen naar Noto in het oosten maken we een tussenstop in Agrigento, speciaal voor de Valle dei Templi, zoals de Italianen de tempelvallei noemen. Vanuit Trapani is het ongeveer drie uurtjes rijden naar Agrigento. We hebben er een fijn hotel geboekt waar we bij aankomst meteen het zwembad induiken. Het uitzicht is er prachtig en de pizza’s zijn de lekkerste die ik ooit gegeten heb!

Kom je vanaf Palermo of Catania? Dan is het ongeveer twee uur rijden met de auto.

Wat te doen in Agrigento, Sicilië

Na een goede nachtrust rijden we naar de Tempelvallei. Overal staan bordjes dus het kan bijna niet missen. Toch ontstaat er verwarring als we een parkeerplaats zoeken. Er zijn namelijk twee ingangen, Porta V (west) en bij de Juno Temple (oost). In principe maakt het niet uit welke ingang je neemt maar omdat het geheel op een heuvel gebouwd is vonden wij het prettig om boven op die heuvel te starten en zo bergafwaarts terug te lopen richting parkeerplaats.

Dus parkeren we bij Porta V en laten we ons met een pendelbusje naar boven brengen. Misschien een klein nadeel van deze ingang is dat je meteen de mooiste tempels ziet. Als je beneden start, bij Porta V, en naar boven loopt dan eindig je met de mooiste. Uiteindelijk is het om het even.

Parkeren kost € 5,- Let op: parkeren langs de weg is verboden. Ook al staan er veel auto’s, niet doen!

De entree voor de Tempelvallei bedraagt in 2021 € 12,-, een audioguide kost € 5,- en een rondleiding met een gids kost € 10,-. Koop je entreeticket hier voor € 14,99 inclusief audioguide én je hoeft niet te wachten in de soms wel erg lange rij (in de hitte) om binnen te mogen. Ook is de toegang tot het Archeologisch museum inbegrepen.

Een plattegrond van de Tempelvallei kost € 1,- en is verkrijgbaar in de souvenirwinkel net voorbij de ingang. Wij vonden ‘m niet echt nodig, de bordjes en paden wijzen voor zich. Hieronder vind je een digitale versie van de plattegrond.

Plattegrond Tempelvallei Agrigento Sicilië

Een stukje geschiedenis

De oorsprong van de vallei gaat terug tot de 6e eeuw voor Christus, toen de Griekse kolonisten, die zich voor het eerst in Gela (ten zuiden van Agrigento) hadden gevestigd, besloten iets meer landinwaarts te gaan om de pogingen van Selinunte om uit te breiden tegen te gaan. Het land in de vallei was erg vruchtbaar en gunstig voor graanteelt, dus de plaats was perfect.

De Griekse stad Akragas (de oude naam van Agrigento) beleefde destijds een periode van economische welvaart. De beroemde tempels werden in deze periode gebouwd en nu, eeuwen later staat Agrigento nog steeds bekend om zijn tempels.

Helaas waren veel steden jaloers op dit succes. In 406 voor Christus werd de stad aangevallen door de Carthagers. Het beleg van 8 maanden eindigde met de overwinning van de Carthagers en alle inwoners werden gedood of ontheemd. Na een rustigere periode werd Akragas gedwongen zich bij de Carthagers aan te sluiten in de oorlog tegen de Romeinen. De stad werd verslagen in 210 voor Christus en de Vallei van de Tempels werd toen geleidelijk verlaten.

Tegenwoordig is de vallei een prachtig archeologisch park dat bijna 1300 hectare groot is.

Griekse tempels Agrigento Italië

De tempels in de vallei

In de vallei zijn een achttal tempels te zien die allemaal gebouwd zijn tussen 510 en 430 voor Christus.

 • Juno-tempel (of Hera-tempel), opgedragen aan de vrouw van Zeus. Afgebrand in 406, maar in ere hersteld.
 • Tempel van Concordia, de best bewaarde tempel in de vallei. Deze uitstekende staat is te danken aan het feit dat ie in de 6e eeuw na Christus werd ingewijd als een christelijke basiliek.
 • Tempel van Heracles, de oudste tempel in de vallei. Helaas zijn er slechts acht zuilen van overgebleven.
 • Tempel van Olympische Zeus: werd vernietigd door de Carthagers voordat ie werd voltooid.
 • Tempel van de Dioscuri (Castor en Pollux): nog maar vier zuilen over. Deze tempel is het symbool van Agrigento.
 • Tempel van Hephaestus
 • Tempel van Demeter
 • Tempel van Asclepius (god van de geneeskunde), hier werden vroeger de zieken verwelkomd.

Naast de tempels zijn er ook Griekse en Romeinse graven, de tombe van Theron en vele andere overblijfselen te zien.

Je kunt de archeologische vindplaats te voet bezoeken, maar als je moe bent, het te warm vindt of niet goed ter been bent kun je gebruik maken van een toeristentreintje. Het treintje rijdt van de ene ingang naar de andere en kost € 3,- enkele reis.

Er is geen schaduw in de Tempelvallei, dus vergeet geen pet of hoed en zonnebrandcrème mee te nemen. Er is restaurant waar je wat te eten en drinken kunt kopen en je hond mag mee wandelen langs de tempels, mits aangelijnd.

De Tempelvallei is het hele jaar geopend, elke dag van de week van 8.00 uur tot 20.00 uur. Bezoek de vallei het liefst vroeg in de ochtend of laat in de middag i.v.m. de warmte en de drukte. Trek gerust een halve dag uit voor je bezoek.

Valle dei templi, Agrigento, Sicilië

Agrigento Regional Archaeological Museum

Naast de tempels is er nog iets wat een bezoekje waard is in de vallei: het Agrigento Regional Archaeological Museum.

Het Agrigento Regionaal Archeologisch Museum is gelegen op een heuvel, in het midden van de Tempelvallei. Het is toegankelijk via het klooster van de oude Cisterciënzerabdij van San Nicola. Entree kost € 8,-, maar je kunt ook een combinatieticket kopen om de Tempelvallei en het museum te bezoeken. In plaats van € 12,- + € 8,- (€ 20,-) betaal je dan € 14,99.

In het museum vind je overblijfselen die zijn gevonden in de Valle dei Templi. Tijdens het bezoek kom ook je meer te weten over de geschiedenis van de stad. Wat je niet mag missen als je het museum bezoekt zijn:

 • Het marmeren beeld van de Ephebe van Agrigento
 • De Telamon, de eerste bekende voorstelling van een mens in een tempel
 • De collectie antieke Griekse vazen
 • Romeinse sarcofagen.

Het Regionaal Archeologisch Museum van Agrigento is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00 uur tot 19.30 uur en op zondag en feestdagen alleen ‘s ochtends van 9 uur tot 13.30 uur.

Temple Valley Agrigento

Ook leuk om te doen: op een e-scooter langs alle bezienswaardigheden in de Tempelvallei.

Scala dei Turchi

Vlakbij de Tempelvallei, in Realmonte, vind je de Scala dei Turchi, oftewel de Turkse Trappen. Dit zijn witte kalkstenen kliffen die uitkomen in prachtig blauw water.

Scala dei Turchi, oftewel Turkse Trappen in Realmonte op Sicilië, Italië

Overnachten in de buurt van de Tempelvallei op Sicilië

Hotel Villa Athena
Qua locatie kan het niet beter. Hotel Villa Athena kijkt namelijk uit op de tempels. Na een heerlijk ontbijt op het terras der goden loop je via een speciale ingang naar de Tempelvallei (200 meter). Neem bij terugkomst een duik in het zwembad en geniet van de 5-sterren luxe. Kamers vanaf € 200,- per nacht.

Colleverde Park Hotel
Iets verder weg, maar nog steeds op loopafstand (15 minuten) ligt het Colleverde Park Hotel. Het ontbijt is uitgebreid en lekker, de kamers zijn ruim en comfortabel. Hier heb je vanuit de mooi aangelegde tuin zicht op de tempels. Kamers vanaf € 70,- per nacht.

Bekijk ook de video van ons bezoek aan de Tempelvallei en de Turkse Trappen op Sicilië

Meer lezen over Sicilië:
De perfecte route voor een rondreis op Sicilië
Doen op Sicilië: met de trein rond de Etna
– Eten als op Sicilië: pasta alla norma (recept)

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Alles wat je moet weten als je de Tempelvallei op Sicilië gaat bezoeken | Valle dei Templi | Tempel Valley | Agrigento

Share: